Kampaň Kamaly Harris na nepriateľskom území: O voličov bojuje na Trumpovej konzervatívnej sociálnej sieti

  • Kamala Harris bojuje o voličov na všetkých frontoch
  • Účet si otvorila aj na Trumpovej sociálnej sieti Truth Social
Kamala Harris, Donald Trump
TASR/AP
  • Kamala Harris bojuje o voličov na všetkých frontoch
  • Účet si otvorila aj na Trumpovej sociálnej sieti Truth Social

Kamala Harris robí všetko pre to, aby získala na svoju stranu voličov z opačnej strany. Ako píše Newsweek, v priebehu svojej kampane sa dokonca rozhodla vstúpiť na platformu Truth Social, ktorú založil jej rival, bývalý prezident Donald Trump.

Tento krok vyvolal veľkú pozornosť a otázky o tom, či Harris dokáže získať podporu na sieti, ktorá je dominantne využívaná konzervatívcami a podporovateľmi Trumpa.

Harrisovej kampaň sa rozhodla využiť Truth Social ako jeden zo svojich komunikačných kanálov, aj keď vedela, že ju tam čaká negatívna reakcia. Už od začiatku bola odozva ostrá – mnohí používatelia reagovali posmeškami a urážkami. Harrisovej tím sa však nevzdal a pokračoval v zverejňovaní príspevkov, ktoré otvorene zosmiešňovali Trumpove tvrdenia.

Jedným z najvýraznejších príspevkov bol zdieľaný počas Trumpovho mítingu v Michigane, kde Trump tvrdil, že len on dokáže zaplniť veľké miestnosti svojimi podporovateľmi. Harrisovej kampaň zverejnila video, ktoré ukazovalo prázdne miesta v miestnosti a popisom „@realDonaldTrump’s lies vs. reality (lži vs. realita).“  

post Harrisovej na Truth Social
zdroj: Truth Social

Prítomnosť na Truth Social môže tiež slúžiť ako forma „trollovania“ Trumpa a jeho podporovateľov, čo môže byť spôsob, ako prilákať pozornosť médií. Politickí analytici zdôrazňujú, že Kamala Harris sa týmto krokom snaží osloviť aj voličov mimo svojej tradičnej voličskej základne. Tým, že využíva Truth Social na poukazovanie na rozdiel medzi Trumpovou rétorikou a realitou, sa snaží získať mediálnu pozornosť a posilniť svoju kampaň.

Trumpove osobné útoky

Druhý tábor reaguje podľa New York Times na Harrisovej kampaň surovými útokmi. Koncom augusta Trump napríklad zdieľal na Truth Social krutý komentár, ktorý narážal na s*xuálnu povahu Harrisovej vzťahu s bývalým starostom San Francisca Willie Brownom.

Príspevok obsahoval fotografiu Harrisovej a Hillary Clintonovej s textom: „Je zaujímavé, ako odlišne ovplyvnili fajky ich kariéry…

Len pár dní predtým zdieľal Donald Trump video od Dilley Meme Team, v ktorom parodovali pieseň Alanis Morissette „Ironic“ (ironická), aby zosmiešnili Kamalu Harris a označili ju za „moronic“ (hlúpa). Text piesne navyše naznačoval, že Harrisová sa dostala do svojej pozície „na kolenách“.

Harris, ktorá už roky čelí podobným útokom, tieto komentáre ignorovala a jej kampaň sa odmietla k Trumpovým príspevkom vyjadriť. Napriek tomu existuje znepokojenie medzi niektorými republikánmi, že Trumpove s*xistické a rasistické útoky môžu odradiť ženy, čiernych voličov a umiernených voličov v rozhodujúcich štátoch. Možno práve vyprovokovať Trumpa je nakoniec stratégiou tímu Harrisovej. 

Zrod Truth Social a jej pozícia v sociálnom svete

Truth Social vznikla začiatkom roka 2022 po tom, čo bol Trump zablokovaný na veľkých sociálnych platformách ako Facebook a Twitter po útoku na Kapitol 6. januára 2021. Platforma si podľa AP udržala podporu medzi konzervatívnymi voličmi, najmä medzi priaznivcami hnutia MAGA (Make America Great Again).

Platforma je často vnímaná ako priestor pre tých, ktorí odmietajú mainstreamové médiá a sociálne siete kvôli obvineniam z obmedzovania slobodného prejavu.

Napriek tomu, že sa snaží byť alternatívou k tradičným platformám, Truth Social nedokázala presiahnuť rámec tribúny pre konzervatívne komentáre. Momentálne má už Donald Trump opäť prístup k sieti X (bývalý Twitter) a je tam opäť veľmi aktívny.  

Zdroje: Newsweek, AP, New York Times

Najnovšie videá

Trendové videá