Lacné nákupy z Číny sú v ohrození: Európska komisia si posvietila na známy e-shop „Temu“

  • Európska komisia zasahuje proti lacným nákupom
  • AliExpress a Temu sú obľúbené portály medzi Slovákmi
Online e-shop
Ilustračná fotografia Canva
  • Európska komisia zasahuje proti lacným nákupom
  • AliExpress a Temu sú obľúbené portály medzi Slovákmi

Mnoho Slovákov si obľúbilo nakupovanie prostredníctvom rôznych e-shopov, najmä kvôli možnosti získať produkty za nízke ceny. Kedysi patril medzi najobľúbenejších internetových predajcov AliExpress. Celosvetovo známy portál, ktorý ponúkal široký sortiment tovaru priamo z Číny. Z portálu si mohli Slováci objednať od oblečenia cez kryty na mobil až po pomôcky do kuchyne. Výhodou boli nízke ceny a široký výber produktov.

Dnes sa však preferencie zmenili a do popredia sa dostal internetový obchod Temu, ktorý láka zákazníkov nízkymi cenami a skorým doručením zásielky.

Koniec lacným nákupom 

Ako uvádza Európska komisia na svojom oficiálnom portáli, spoločnosti Temu bola zaslaná žiadosť o informácie podľa zákona o digitálnych službách. Platformu požiadali o podrobné poskytnutie informácií a interné dokumenty, ktoré poukazujú na opatrenia proti nelegálnym produktom. 

Portál o peniazoch.sk píše, že dôvodom je opätovný výskyt predajcov, ktorí predávajú takéto produkty. 

Komisia taktiež žiada, aby spoločnosť predložila aj dodatočné údaje a informácie o opatreniach, ktoré mali zmierniť riziká šírenia. Zároveň sa žiadajú aj dokumenty, ktoré komisii poskytnú informácie o systémoch na ochranu osobných údajov používateľov, využívaných spoločnosťou Temu.

Temu musí tieto informácie dodať do 21. októbra 2024. Na základe ich odpovede sa Európska komisia rozhodne, ako bude konať ďalej. Podľa článku 74 odseku 2 DSA, môže uložiť pokutu v dôsledku nesprávnych alebo zavádzajúcich informácií. V prípade, ak spoločnosť v uvedenom termíne neodpovie, môže to zájsť až k uloženiu pravidelných penále. 

Ešte 31. mája 2024 bolo Temu označené za veľmi veľkú platformu podľa Zákona o digitálnych službách (DSA). Zákon však muselo dodržiavať už od februára 2024. 

Komisia zakročuje už po druhýkrát

V období leta, konkrétne 28. júna 2024, Európska komisia zaslala portálu prvú žiadosť. Okrem Temu informácie požadovali aj od internetového portálu Shein. Mali poskytnúť informácie, ktoré prijali na splnenie záväzkov DSA, informuje o tom portál Európskej komisie v druhom článku.

Záväzky mali súvisieť s:

  • online rozhraniami,
  • oznámeniami, ktoré identifikujú nelegálne problémy,
  • ochranou pred neplnoletými osobami.

Táto žiadosť bola podaná na základe sťažnosti, ktorú komisii predložili spotrebiteľské organizácie. Temu a Shein mali tieto informácie dodať do 12. júla 2024.

Portál Trend na svojom webe, ktorý sa odvoláva na TASR, ešte koncom septembra písal, že Spojené štáty americké zasiahnu proti lacným balíkom, čím sa má obmedziť čínsky dovoz. Prezident Joe Biden hovorí o takzvanej diere v zákone. Administratíva prezidenta navrhla nové podmienky pre clá na balíky, ktoré sú nízkej hodnoty.

Hlavným cieľom je pomôcť colníkom lepšie identifikovať a odhaliť tak nelegálne a nebezpečné produkty z Číny. Medzi také sa radia napríklad chemické prekurzory, z ktorých možno vyrobiť smrtiaci opioid fentanyl.

Zdroje: Európska komisia, O peniazoch, Trend

Najnovšie videá

Trendové videá