Rázne rozhodnutie Prahy: Obľúbená „aktivita“ turistov dostáva prísnu stopku

  • Praha zakázala obľúbenú aktivitu turistov
  • Vadí im nočný hluk aj vandalizmus
praha
Archív Canva
  • Praha zakázala obľúbenú aktivitu turistov
  • Vadí im nočný hluk aj vandalizmus

Obľúbená výletná destinácia Slovákov, teda, samozrejme, Praha, má už turistov plné zuby. Okrem toho, že do nej každoročne prúdi kopec našich krajanov za vidinou lepšej budúcnosti, s obľubou ju navštevujú aj ľudia z celého sveta.

Ako sa však vyjadrili zastupitelia českej metropoly, majú už po krk opitých turistov. Rozhodli sa preto rázne zakročiť proti nočnému ruchu a zlepšiť svoj imidž zavedením nových opatrení.

Ako informoval Denník N, Mestská rada schválila zákaz agentúrami organizovaných barových presunov, známych ako „pub crawls“, v čase od 22:00 do 06:00, s cieľom prilákať kultivovanejších návštevníkov a odradiť tých hlučných.

Praha sa sťažuje na hluk

Krásne historické mesto s 1,3 miliónmi obyvateľov, známe svojimi pamiatkami a cenovo dostupným pivom, privítalo minulý rok približne 7,4 milióna turistov.

Avšak mesto kvôli jeho obľúbenosti trápi nadmerný hluk a výtržnícke správanie. To podľa BBC viedlo k zvýšenému nasadeniu upratovacích a policajných služieb, čo zaťažovalo mestské zdroje.

Zástupca primátora Jiří Pospíšil vyjadril túžbu, aby sa Praha stala miestom, kde je prioritou „kultivovanosť a rešpekt k zdieľanému verejnému priestoru“.

Majitelia barov nebojujú

Václav Stárek z Českej asociácie hotelov a reštaurácií podporil rozhodnutie mestskej rady a vyjadril presvedčenie, že toto opatrenie nebude mať negatívny vplyv na obchod: „Nemyslím si, že to poškodí naše tržby. Nikomu nezakážu ísť do krčmy, ale tieto nočné organizované ‚pub crawls‘ … nie sú niečo, čo by sme potrebovali.“

Tento krok nie je v Európe ojedinelý. Aj iné mestá, vrátane Amsterdamu, prijali podobné opatrenia na obmedzenie neželaného správania turistov, najmä z Británie. Vymáhanie zákazu v Prahe bude v kompetencii polície, ktorá bude dohliadať na dodržiavanie nových pravidiel.

Rozpoznať dotknuté skupiny nebude podľa starostky zložité. „Každý, kto si zaplatí takú prechádzku Prahou, je viditeľne označený, väčšinou nejakou páskou na ruke, aby bol identifikovateľný pre príslušných hostinských, komu majú predplatený alkohol naliať a komu nie. Takže aj podľa toho sa budú policajti orientovať,“ vysvetlila vo vysielaní ČT24 Terezia Radoměřská.

Česko bojuje proti AirBnb

Ako sme ťa už informovali, česká vláda schválila nový návrh zákona, ktorý posilňuje kontrolu nad krátkodobými prenájmami, ako sú Airbnb, v mestách a obciach. Podľa nového zákona budú môcť samosprávy obmedziť počet dní, počas ktorých je možné prenajímať ubytovanie v rámci roka. Zavedú minimálnu veľkosť priestoru na jedného hosťa.

Návrh zahŕňa aj prísnejšie pravidlá a zavedenie miestnych daní pre penzióny a dovolenkové prenájmy.

Majitelia nehnuteľností budú musieť registrovať svoje objekty aj hostí na novej platforme eTurista, ktorá im poskytne unikátne registračné číslo. Toto číslo budú musieť uvádzať v každej ponuke, čím sa zjednoduší dohľad nad prenájmami.

Zdroje: BBC, Denník N, TASR, Redakcia Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá