SHMÚ vydal výstrahy. Veľmi silný vietor zasiahne konkrétnu časť Slovenska

  • Na západnom Slovensku bude úradovať silný vietor
  • SHMÚ vydáva výstrahy
hasiči, vietor, padnuty strom
TASR/Martin Baumann, František Iván
  • Na západnom Slovensku bude úradovať silný vietor
  • SHMÚ vydáva výstrahy

Západné Slovensko čaká nárazový vietor, ktorý môže skomplikovať každodenný život obyvateľov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varovanie pred poveternostnými podmienkami, ktoré budú pretrvávať až do piatkového večera (18. 10.).

Nárazy vetra môžu dosiahnuť až 75 km/h, upozorňuje SHMÚ. Takáto intenzita môže nielen ohroziť bežné ľudské aktivity, ale aj potenciálne spôsobiť menšie materiálne škody.

Meteorológovia predpovedajú, že vietor dosiahne priemernú rýchlosť 45 km/h. Výstraha začne platiť už od stredajšieho večera na Záhorí.

Vo štvrtok predpoludnia (17. 10.) sa rozšíri na väčšinu západného Slovenska, kde obyvatelia pocítia silu vetra až do konca pracovného týždňa.

Rána budú hmlisté

Ako uvádza portál Počasie&Radar, vo štvrtok sa očakáva jasno až polojasno. V ranných hodinách sa lokálne môže objaviť hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá môže na západe zotrvať aj po celý deň. Na východe bude pravdepodobne najviac slnečných lúčov.

Predpoveď neindikuje žiadne zrážky. Maximálne denné teploty pri slnečnom počasí dosiahnu 12 až 18 °C, ale v prípade dlhšie trvajúcej hmly alebo nízkej oblačnosti môžu byť len 8 až 13 °C.

V noci teploty klesnú na 9 až 3 °C, pričom na severe môžu byť ešte chladnejšie, od 2 až do -3 °C. Južný vietor bude prevažne slabý, avšak počas dňa môže zosilnieť, hlavne na západe, kde môže fúkať s nárazmi do 60 km/h.

Výhľad na piatok sľubuje jasné počasie. Na západe môžu byť nižšie polohy miestami oblačné alebo zamračené hmlou, najmä na juhovýchodných návetrí Malých Karpát. Počasie bude bez zrážok, s dennými teplotami pri slnečnom počasí 13 až 19 °C.

Tam, kde hmla alebo nízka oblačnosť zotrvajú celý deň, teploty vystúpia len na 8 až 13 °C. V noci sa teploty pohybujú od 10 °C na juhozápade blízko hraníc s Rakúskom až po 0 až -4 °C na severe. Vietor bude väčšinou slabý alebo bezvetrie, na západe však môže byť juhovýchodný vietor s nárazmi do 50 km/h.

Nenechaj si ujsť supermesiac

Tento týždeň nás čaká dlhočakávané nebeské divadlo. Supermesiac, známy aj ako „lovecký Mesiac“ sa na oblohe zjaví vo štvrtok 17. októbra o 13:26 SELČ. Obdivovať ho môžeš od stredy až do piatku. 

Tento októbrový spln bude druhým supermesiacom tohto roku, no žiariť bude ešte jasnejšie než jeho predchodca. Jeho názov „lovecký Mesiac“ pochádza z tradícií severoamerických domorodých kmeňov, ktorý prevzali prví osadníci. 

Počas októbra sa pripravovali na zimu a svetlo splnu im dovolilo loviť aj počas jesenných nosí. Angličania ho označujú aj ako „Blood Moon“ (Krvavý mesiac) kvôli jeho červenkastému odtieňu. 

Najkrajší by Mesiac mal byť pri západe slnka, keď sa nachádza nízko nad obzorom.

„V týchto podmienkach efekt nazývaný „lunárna ilúzia“ spôsobí, že Mesiac bude vyzerať väčší ako normálne a vďaka atmosférickému lomu by naša prirodzená družica mohla nadobudnúť sugestívny oranžový odtieň,“ píše iMeteo.

Zdroje: TASR, Počasie&Radar, iMeteo

Najnovšie videá

Trendové videá