PRIESKUM: Až 23 % Slovákov verí Kotlárovým výrokom. Atentát na Fica spochybňujú

  • Prieskum realizovala agentúra SCIO
  • Slovákov sa pýtali na atentát Roberta Fica, aj na prešetrovanie pandémie Petrom Kotlárom
Na snímke Peter Kotlár a Robert Fico.
Na snímke poslanec Peter Kotlár a premiér Robert Fico. (Ilustračné foto) Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer
  • Prieskum realizovala agentúra SCIO
  • Slovákov sa pýtali na atentát Roberta Fica, aj na prešetrovanie pandémie Petrom Kotlárom

Azda najväčšími témami posledných týždňov sú na Slovensku dve veci. Jednou je znovuotváraná téma atentátu na Roberta Fica, druhou zas prešetrovanie pandémie Petrom Kotlárom.

Najnovší prieskum poukazuje na kontrastné názory na obidve témy, aj na pandémiu, aj na atentát. Na jeho výsledkoch vidieť, ako sa Slovenská spoločnosť ocitla v stave výraznej polarizácie. Potvrdzujú to výsledky nedávneho prieskumu Agentúry SCIO, ktoré nám zaslali prostredníctvom tlačovej správy.

Výsledky kopírujú výroky politikov

Zameraný bol na kontroverzné témy súčasnosti, pričom odhalil hlboké rozdiely v názoroch občanov na kľúčové udalosti a informácie. Martin Klus, zakladateľ a hlavný analytik Agentúry SCIO, priblížil bližšie detaily: „Odpovede takmer presne kopírujú výroky predstaviteľov tých politických strán, ktoré respondenti neskôr uvádzali aj ako svoje volebné preferencie.“

„Z detailného výskumu oboch otázok je tiež zrejmý aj rozdiel pohľadu na tieto témy z hľadiska vzdelania respondentov, resp. veľkosti sídla, z ktorého pochádzajú,“ poznamenal ďalej Klus.

Prieskum, realizovaný v októbri 2024 na vzorke tisíc respondentov, sa sústredil na dve hlavné témy. Prvá sa týkala kontroverzných vyjadrení vládneho splnomocnenca Petra Kotlára o pôvode koronavírusu a vakcínach. Názory sa výrazne líšili – kým 39 % opýtaných považuje tieto tvrdenia za neopodstatnené a potenciálne nebezpečné, 23,3 % respondentov s nimi súhlasí. Zvyšok účastníkov buď nemal jasné stanovisko, alebo sa prikláňal k neutrálnemu postoju.

Na snímke výsledky prieskumu agentúry SCIO.
zdroj: Agentúra SCIO

Druhá časť prieskumu sa venovala zodpovednosti za atentát na Roberta Fica. Aj tu sa prejavila značná rozdielnosť názorov. Približne tretina respondentov (32,8 %) pripisuje vinu samotnému Ficovi, zatiaľ čo podobný podiel (32 %) obviňuje médiá a opozíciu. Menšia skupina (22,1 %) vidí za činom len samotného atentátnika, a prekvapivo, 13,1 % opýtaných spochybňuje, že k atentátu vôbec došlo.

Na snímke výsledky prieskumu agentúry SCIO.
zdroj: Agentúra SCIO

Dominancia PS

Nedávno vyšiel aj prieskum preferencií politických strán, kde sa poradie po dlhšej dobe dramatickejšie zamiešalo. Ako sme ťa informovali 9. októbra, voľby do slovenského parlamentu by v októbri vyhralo Progresívne Slovensko. Vyplýva to z prieskumu agentúry NMS. Znamená to, že v takom prípade by Smer nedokázal zostaviť väčšinovú koalíciu.

PS by vyhralo s podporou 24,4 % voličov, čo je prakticky totožný výsledok v porovnaní so septembrovým meraním. Prekvapenie však prichádza na druhom mieste, kde by sa umiestnil Smer. Tí by získali len 20,5 %, čo je oproti minulému mesiacu výrazný prepad na samotnej hrane štatistickej odchýlky.

Agentúra píše, že pohyby medzi priečkami nastali v prípade jednotlivých politických strán aj vplyvom výrazných krokov vládnej koalície, ktorá v parlamente schválila konsolidačný balíček, a aj zvýšená aktivita niektorých opozičných politikov.

Dodávajú, že z výsledkov vyplýva, že do parlamentu by sa okrem PS a Smeru-SD dostalo šesť ďalších subjektov. Išlo by o Hlas-SD, Republiku, KDH, SaS, Slovensko a Demokratov.

Stranícky volebný model – október 2024:

(vzorka = 1 000, online prieskum, obdobie zberu 02. – 07.10. 2024)

Kto by sa dostal do parlamentu

  • Progresívne Slovensko: 24,4 %
  • Smer-SD: 20,5 %
  • Hlas-SD: 12 %
  • Republika: 7,4 %
  • KDH: 6,9 %
  • SaS: 6,2 %
  • Slovensko: 5,2 %
  • Demokrati: 5,1 %

Kto by sa nedostal do parlamentu

  • Sme rodina: 3,9 %
  • Aliancia: 3,6 %
  • SNS: 2,9 %
Zdroje: Tlačová správa agentúry SCIO, NMS, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá