Penta ohlásila novinky v biznise: Skupina prosperuje, zisk jej lekární Dr. Max presiahol 250 miliónov eur

  • Ako sme ťa už informovali Jaroslav Haščák sa vracia do vedenia Penty po štyroch rokoch
  • Na poste Managing Partnera aj tak zostáva Iain Child
Iain Child
Facebook/Penta Investments
  • Ako sme ťa už informovali Jaroslav Haščák sa vracia do vedenia Penty po štyroch rokoch
  • Na poste Managing Partnera aj tak zostáva Iain Child

Aj napriek tomu, že sa Jaroslav Haščák vracia do Penty, Managing Partnerom zostáva Iain Child, ktorý do štruktúry Penty za tie roky zapadol. Podľa Forbes sa Penta po prvý raz po troch desaťročiach otvára investorom. To oceňujú aj partneri skupiny a označujú to za zlomový bod v jej histórii. 

Kto je Iain Child? 

Muž, ktorý prebral funkciu Managing Partnera od Jaroslava Haščáka v decembri 2020. Stalo sa tak krátko po tom, čo spoluzakladateľa Penty zadržala polícia. Penta odvtedy rástla raketovým tempom, výsledky za rok 2023 potvrdili zdvojnásobenie čistého zisku za posledných 5 rokov. 

Iain Child sa stal spolumajiteľom Penty v novembri 2010, ozrejmila Penta. Podľa jeho slov bol ten rok pre Pentu zlomový nie preto, že do skupiny vstúpil on, no preto, že zmenila uvažovanie. Predtým pôsobil v Deloitte Central Europe na pozícii Senior Partnera. Iain je z Veľkej Británie, avšak už dlhodobo žije a pracuje na Slovensku. V Pente má na starosti predovšetkým investície v Primabanke a vo Fortuna Entertainment Group.

Penta chce byť jednotkou so sieťou lekární Dr. Max 

Plány Penty sú jasné. Chcú sa stať európskou jednotkou so sieťou lekární Dr. Max, spoločnosť za rok 2023 otvorila 58 nových prevádzok. Taktiež plánujú expanziu do Rumunska s nemocničnou značkou Penta Hospitals. Prokurátor síce Jaroslavovi Haščákovi zrušil obvinenie v kauze Gorila, a tak sa môže vrátiť do riadenia Penty, no môže to narušiť dôveru. V pozícii „novej tváre“ preto ostáva Iain Child.

Hodnota aktív Penty narástla na vyše 3,8 miliardy eur. Podľa slov Childa zmenili portfólio a pochopili, že sú firmy, v ktorých môžu byť dlhodobými akcionármi a firmy, v ktorých na to už nevideli priestor.

Dr. Max dosiahol minulý rok zisk (EBITDA) viac ako 250 miliónov eur. V jednoduchosti to je ukazovateľ, ktorý vyjadruje, ako dobre sa firme darí bez ohľadu na finančné výdavky, dane alebo niektoré nepeňažné položky, napríklad odpisy. 

Jaroslav Haščák sa vracia do riadenia 

Po necelých štyroch rokoch sa spoluzakladateľ investičnej skupiny vracia do vrcholového vedenia spoločnosti. Stalo sa tak od 1. októbra 2024 po tom, čo prokurátor rozhodol, že obvinenie v kauze Gorila, ktoré voči nemu bolo vznesené v novembri 2022, bolo založené na neexistujúcich a vymyslených dôkazoch. Slovenská republika sa Haščákovi za toto obvinenie ospravedlnila. 

Na snímke Jaroslav Haščák.
zdroj: TASR/Jakub Kotian

Haščák založil investičnú skupinu Penta pred tridsiatimi rokmi spolu so svojimi spolužiakmi Marekom Dospivom a Jozefom Oravkinom. Do obvinenia v roku 2020 pôsobil na pozícii Managing Partnera. Tu niesol zodpovednosť za stratégiu, kľúčové procesy a výber top manažérov, no tiež stál za rozhodnutím o vstupe do zdravotníctva. 

Svoju pozornosť chce smerovať aj teraz ku kľúčovým strategickým otázkam, ako sú napríklad možnosti expanzie spoločností ako Dr. Max či Fortuna Entertainment Group a Penta Hospitals na nové trhy, informuje Penta. Na začiatku Penty sa skupina zameriavala najmä na rast investícií do technológií. 

Kde všade Penta pôsobí? 

Aktuálne vedenie skupiny tvorí Marek Dospiva, Marián Slivovič, Fabrice Dumontheil, Václav Jirků, Iain Child a teraz aj Jaroslav Haščák. „Chceme rozvíjať aj biznis na Slovensku, ale prioritne sa budeme venovať celkovému rozvoju našich hlavných biznisov,“ povedal Child v rozhovore pre Trend.sk

Penta, stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994, pôsobí aktuálne v zdravotníctve, finančných odvetviach, maloobchode, realitnom developmente a v médiách. Pôsobia vo viac ako desiatich krajinách Európy. Svoje zastúpenie majú aj v Bratislave, ďalej v Prahe a vo Varšave. 

Zdroje: Penta, Dr. Max, Trend.sk, Penta, Forbes, Instagram/Forbes Slovensko

Najnovšie videá

Trendové videá