POTVRDENÉ: Izraelčania zabili šéfa extrémistov Sinvára. Obrovský prelom vo vojne

  • Šéf extrémistického hnutia H*mas Jahjá Sinvár zrejme zahynul v Gaze
  • Izrael sa snaží stotožniť mŕtvych
Jahjá Sinvár zrejme zomrel v Gaze
Jahjá Sinvár TASR/AP, Adel Hana
  • Šéf extrémistického hnutia H*mas Jahjá Sinvár zrejme zahynul v Gaze
  • Izrael sa snaží stotožniť mŕtvych

Izraelské obranné sily (IDF) oznámili, že pri nedávnej bitke v palestínskej enkláve Pásmo Gazy mohol zahynúť šéf extrémistickej organizácie H*mas Jahjá Sinvár. DNA testy neskôr túto možnosť potvrdili.

AKTUALIZÁCIA: Sinvárovu smrť potvrdili

Anonymní predstavitelia štátu Izraelu uviedli pre tamojší Kanál 12, že zabitie Sinvára je potvrdené. Rovnako uvádza portál The Times of Israel, ktorý píše, že médiá citujú izraelskú políciu, ktorá uviedla, že telo Sinvára bolo identifikované podľa jeho zubov.

V oblasti, kde podľa všetkého došlo k úmrtiu Sinvára a dvoch ďalších extrémistov, sa podľa armády nenachádzali žiadni rukojemníci, píše The Times of Israel. Podľa niektorých správ sa mal pritom šéf hnutia ukrývať práve medzi unesenými Izraelčanmi a údajne ich používal ako ľudské štíty.

„Sily IDF a Šin Bet pôsobiace v oblasti naďalej operujú s nevyhnutnou opatrnosťou,“ dodáva armáda. IDF sa k situácii vyjadrila po špekuláciách v online priestore.

Bezpečnostné úrady v Izraeli podľa The Jerusalem Post postupne uvádzali, že Sinvárova smrť je stále pravdepodobnejšia.

Všeobecne sa verilo, že Sinvár sa skrýva v tuneloch, ktoré si H*mas vybudoval naprieč celou oblasťou. Šéf hnutia vraj nikdy nezostával na jednom mieste pridlho a vyhýbal sa komunikačným technológiám, spoliehajúc sa na poslov.

Situáciu sledujeme a správu budeme aktualizovať.

Prehľad

Súčasná kríza sa začala 7. a 8. októbra 2023, keď extrémistické hnutie H*mas zaútočilo na Izrael z palestínskej enklávy Pásmo Gazy. Pri týchto útokoch jeho militanti páchali zverstvá na civilistoch a na mestá vypustili tisíce rakiet. Približne 1 140 ľudí prišlo o život.

Izrael reagoval masívnym ostreľovaním a pozemnou inváziou do Pásma Gazy. V snahe eliminovať jednotky H*masu však prišli o život desaťtisíce ľudí.

Do vojny sa 8. októbra pridalo aj Iránom otvorene podporované hnutie H*zballáh pôsobiace v Libanone. Izraelská armáda v súčasnosti bojuje na dvoch frontoch – západe a severe.

Zdroje: The Times of Israel, The Jerusalem Post

Najnovšie videá

Trendové videá