7 „zbraní“ proti starnutiu mozgu: Tieto fermentované potraviny ti zlepšia náladu, pamäť a mentálny výkon
- Zlepšujú nielen trávenie, ale aj psychickú pohodu
- Vedci už dávno objavili fascinujúce prepojenie medzi črevami a mozgom
- Zlepšujú nielen trávenie, ale aj psychickú pohodu
- Vedci už dávno objavili fascinujúce prepojenie medzi črevami a mozgom
Fermentované potraviny sa v posledných rokoch dostávajú na výslnie – a to z dobrého dôvodu. Okrem toho, že sú bohaté na živiny podporujúce zdravé trávenie, obsahujú aj prospešné baktérie, známe ako probiotiká, ktoré výrazne zlepšujú celkové zdravie organizmu.
Čoraz viac výskumov ukazuje, že črevný mikrobióm môže ovplyvniť aj kognitívne funkcie, čo znamená, že konzumácia fermentovaných potravín prispieva k lepšej nálade a psychickej pohode.
Niet divu, že ich odborníci odporúčajú zaradiť do každodennej stravy. Ak hľadáš spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie, či už po fyzickej stránke, alebo psychickej, mal by si fermentované potraviny určite zaradiť do svojho jedálnička.
Fermentované potraviny a ich vplyv na mozog
Ako uvádza Eatingwell, nové výskumy ukazujú, že medzi mozgom a črevami prebieha komplexná komunikácia prostredníctvom viacerých mechanizmov. Katherine Brookingová, MS, RD, registrovaná dietologička z New Yorku, vysvetľuje:
„Baktérie v čreve produkujú látky, ktoré môžu vysielať signály cez veľké nervové dráhy, ako je napríklad blúdivý nerv, priamo do mozgu, čím sa aktivujú rôzne procesy ovplyvňujúce náladu, správanie, pamäť a kognitívne funkcie.“
Táto komunikácia je obojsmerná, pretože aj mozog vysiela signály späť do čriev, čím zasahuje do zloženia črevného mikrobiómu. Strava teda môže ovplyvniť nielen fyzický, ale aj psychický stav vrátane myšlienok, emócií a správania.
Probiotiká, zápal a kognitívne funkcie
Výskum zo Stanfordu ukázal, že strava bohatá na fermentované potraviny môže znížiť hladiny zápalových proteínov v tele vrátane interleukínu 6, ktorý je spájaný s chronickým stresom a zápalovými ochoreniami, ako sú reumatoidná artritída a cukrovka 2. typu.
Znížením zápalu môžu probiotiká prispievať k ochrane mozgu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Konzumácia fermentovaných potravín je taktiež spojená s lepšou imunitnou odpoveďou a celkovým zlepšením zdravia.
Podľa výskumu z roku 2021, 10-týždňová strava bohatá na fermentované potraviny výrazne zvyšuje mikrobiálnu diverzitu v črevách, čo prispieva k lepšej ochrane mozgu aj celého organizmu pred zápalovými procesmi.
Ktoré fermentované potraviny sú najlepšie?
Kimči a kyslá kapusta – Fermentovaná zelenina je bohatá na probiotiká a antioxidanty, ako sú napríklad vitamín K alebo vitamín C, tie zlepšujú trávenie a zároveň znižujú riziko zápalov aj oxidačného stresu.
Kefír a jogurt – Mliečne fermentované potraviny sú skvelým zdrojom probiotík a vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité na správne fungovanie nervového systému. Výskumy ukázali, že kefír zvyšuje koncentráciu laktobacilov (prospešných baktérií) v črevách.
Kombucha – Fermentovaný čaj, o ktorom sa hovorí, že vyliečil japonského cisára z gastritídy, je nielen osviežujúci a chutný, ale aj plný prospešných baktérií a enzýmov podporujúcich trávenie. Takisto zlepšujú náladu.
Miso a tempeh – Japonské fermentované potraviny ako miso a tempeh sú bohaté na vitamíny, minerály a probiotiká, ktoré podporujú črevný mikrobióm a kognitívne funkcie. Miso má navyše aj anti-aging účinky a prispieva k zdraviu pokožky.