Mäsiar z Chán Júnis bol zneškodnený, Státisícom slovákom sa zvýši mzda/SNKZ#169

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 18. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Britský spevák Liam Payne zomrel vo veku 31 rokov po páde z tretieho poschodia hotela v Buenos Aires. Príčina jeho pádu zatiaľ nie je známa a prípad vyšetruje polícia.

Izraelské sily potvrdili smrť Jahjá Sinvára, vodcu Hamasu, ktorý bol zodpovedný za nedávne útoky na Izrael. Jeho smrť sa považuje za veľký úder pre Hamas.

Čína nasadila vojenské jednotky v okolí Taiwanu v rámci cvičenia, čo zvýšilo napätie v regióne. Spojené štáty kritizovali tento krok a vyzvali na zdržanlivosť.

Na Slovensku sa riešia témy pandémie a atentátu na Roberta Fica, čo polarizuje verejnú mienku. Prieskum ukazuje, že názorové rozdiely kopírujú politické preferencie voličov.

Ministerstvo práce zvýšilo minimálnu mzdu na 816 eur, no niektoré rodiny môžu mať nižší čistý príjem kvôli zmenám v daňovom bonuse. Zvýšená DPH navyše zdraží mnohé bežné položky.

Na Spiši vznikol nový solárny park, ktorý od roku 2025 pokryje väčšinu energetických potrieb pivovaru Šariš. Projekt prispieva k zníženiu uhlíkovej stopy a podpore obnoviteľných zdrojov energie.

Google plánuje zníženie emisií u AI

Výskum naznačuje, že pitie čaju môže znížiť riziko mŕtvice, zatiaľ čo nadmerná konzumácia kávy a sladených nápojov ho môže zvýšiť. Čierny čaj znižuje riziko najvýraznejšie, no pridaním mlieka sa účinok oslabuje.

Mapy.cz plánujú spustiť prémiovú verziu s platenými funkciami, ktoré umožnia neobmedzené sťahovanie offline máp. Základné funkcie zostanú zdarma, no detaily o cene zatiaľ nie sú známe.

Hyundai Mobis otvorí v Novákoch fabriku na výrobu dielov pre elektromobily, ktorá vytvorí takmer 300 pracovných miest. Tento závod posilní prítomnosť spoločnosti na európskom trhu s elektromobilmi.

Podľa prieskumu takmer polovica Slovákov plánuje začať podnikať, pričom čelia obavám z byrokracie a nedostatku financií. Slovenská sporiteľňa ponúka začínajúcim podnikateľom rady a finančnú podporu.

NASA spustila súťaž LunaRecycle Challenge na riešenie odpadu na Mesiaci s odmenou 3 milióny dolárov, aby podporila udržateľnosť budúcich misií. SpaceX zároveň vyslala sondu Europa Clipper na prieskum Jupiterovho mesiaca.

Google plánuje postaviť sedem jadrových reaktorov na podporu svojich dátových centier a zníženie emisií. Tento projekt by mal byť dokončený do roku 2035 a pomôže uspokojiť rastúci dopyt po AI.