Tajná zbraň Mossadu: Jadrom komplikovaného izraelského plánu sa stali výbušniny, ktoré neodhalil ani röntgen

  • Tajná operácia Mossadu využila pagerové bomby, ktoré boli neviditeľné pre röntgen
  • Tieto špeciálne pripravené bomby vybuchli takmer súčasne
  • Ako vznikla jedna z najúspešnejších tajných operácií
Pager
TASR/AP Photo/Leo Correa , Unsplash/Winston Chen
  • Tajná operácia Mossadu využila pagerové bomby, ktoré boli neviditeľné pre röntgen
  • Tieto špeciálne pripravené bomby vybuchli takmer súčasne
  • Ako vznikla jedna z najúspešnejších tajných operácií

Na začiatku tohto roku dorazili do Libanonu nevinne vyzerajúce pagery, ktoré sa však rýchlo stali jadrom komplikovaného izraelského plánu zameraného na oslabenie H*zballáhu.

Pútavo navrhnuté baterky v týchto pageroch obsahovali malé, ale smrtiace nálože plastickej výbušniny a detonátor, ktorý bol neviditeľný pre röntgenové skenery.

Podľa informácií od libanonského zdroja, ktorý mal priamy prístup k pagerom, išlo o sofistikovanú konštrukciu, ktorá skombinovala inovatívne technológie s krycou legendou, ktorá mohla zmiasť aj skúsené bezpečnostné tímy H*zballáhu.

Dômyselné navrhnutie výbušnej baterky

Ako sa píše v exkluzívnej reportáži od agentúry Reuters, jednou z kľúčových výhod izraelského plánu bolo, že na prvý pohľad vyzerali pagery ako bežné zariadenia. Baterka modelu LI-BT783 síce pôsobila robustne, no nebola reálne dostupná na trhu.

Podľa zdrojov, ktoré mali prístup k rozobratým baterkám, obsahovali malé množstvo plastickej výbušniny PETN skrytej medzi dvoma batériovými článkami a plátenného materiálu fungujúceho ako detonátor.

Vďaka tomu boli pagery takmer neodhaliteľné – ani röntgenové skenery neukázali žiadne podozrivé časti.

„Pre agenta je kľúčové, aby našli niečo, čo vyzerá presvedčivo,“ povedal pre Reuters anonymný bývalý dôstojník izraelskej rozviedky, keď popisoval proces, akým sa vytvárajú krycie legendy. „Ak nič nenájdu, je to ešte horšie.“

Falošné obchody ako krytie

Aby pagery nevyvolávali podozrenie, Mossad vytvoril sériu falošných internetových obchodov, ktoré slúžili ako pozadie pre celý produkt.

Vytvorili falošné stránky s recenziami a obchody s baterkami, aby sa zdalo, že pager AR-924 je bežný komerčný produkt. Pagery predávali pod taiwanskou značkou Gold Apollo, ktorú na podporu príbehu využili bez vedomia skutočného majiteľa.

Podľa Hsu Ching-kuanga, predsedu spoločnosti Gold Apollo, sa mu pred pár rokmi ozvala Teresa Wu, bývalá zamestnankyňa, so žiadosťou o licenciu na distribúciu pagerov pod značkou spoločnosti.

„Neboli sme ohromení tým, čo sme videli, ale súhlasili sme,“ priznal. Gold Apollo tak nevedomky poskytol izraelským agentom potrebné krytie.

Výbuchy v južnom Bejrúte

Počas septembra prišli správy o ničivých výbuchoch pagerov v južnom Bejrúte, kde H*zballáh zistil, že pagery explodovali takmer súčasne.

Ako zhodnotili odborníci na výbušniny oslovení agentúrou Reuters, výbuch bol pravdepodobne vyvolaný iskrou v batériovom balíku, čo viedlo k iniciácii detonátora a výbuchu PETN.

Sanitka odváža zranené osoby po explózii malého komunikačného zariadenia tzv. pagera v Bejrúte v utorok 17. septembra 2024.
zdroj: TASR/AP

„Našli sme veľa zranených, ktorí mali vážne poškodené oči, chýbajúce prsty a iné zranenia,“ zaznamenali svedkovia z Reuters. V dôsledku týchto útokov zahynulo 39 ľudí a viac ako 3 400 utrpelo zranenia.

Izrael oficiálne svoju účasť nekomentoval, hoci izraelský minister obrany Yoav Gallant vo svojom prejave naznačil spokojnosť s výsledkami Mossadu. „Je to veľmi pôsobivé,“ povedal.

„Slabé miesto“ v pláne

Reportáž agentúry ďalej dopĺňa aj izraelský denník The Times of Israel, ktorý zistil že plán Mossadu nebol dokonalý – pagery mali technické nedostatky, ktoré si H*zballáh všimol ešte pred výbuchom. Zaznamenali, že batérie sa vybíjali rýchlejšie, než bolo bežné, čo naznačovalo, že s nimi niečo nie je v poriadku.

Tento nález však neviedol k väčším bezpečnostným opatreniam a pagery boli naďalej distribuované členom H*zballáhu. Keď zariadenia začali explodovať, H*zballáh už podozrieval, že čelí rozsiahlej bezpečnostnej trhline.

Reakcia a následky

Po útoku H*zballáh oznámil rozsiahle vnútorné vyšetrovanie, ktoré malo odhaliť, ako sa takéto zariadenia mohli dostať do ich radov.

Skupina údajne preveruje možnosti, ako mohli izraelskí agenti zmanipulovať nákupné procesy tak, aby uprednostnili práve pager AR-924.

H*zballáh sa následne rozhodol zintenzívniť svoje aktivity proti Izraelu, pričom 8. októbra spustil intenzívny raketový útok na severné izraelské mestá.

Tým podporili palestínsky H*mas, ktorý 7. októbra zaútočil na Izrael, čo vyvolalo rozsiahle následky a smrť viac ako 1 200 ľudí.

Taktika „legendy“ a dôsledky

Podobné operácie, kde sa agenti maskujú za komerčné produkty, nie sú nové, avšak operácia Mossadu s pagerom ukázala, ako je možné uplatniť tieto zručnosti v bežných spotrebných zariadeniach.

Vybudovanie dôvery prostredníctvom falošných obchodov a internetových stránok prispelo k tomu, že H*zballáh bol oklamaný a nepochyboval o legitímnosti pagerov.

Útoky zanechali hlboké jazvy a s veľkou pravdepodobnosťou prinesú ďalšiu eskaláciu napätia medzi Izraelom a H*zballáhom.

Ako komentoval už zosnulý šéf H*zballáhu Hassan Nasrallah, ktorý krátko po útokoch na pagery prehovoril: „Je to takmer vyhlásenie vojny,“ povedal a sľúbil odplatu.

Izrael sa od tej doby ocitol vo vojnovom stave s H*zballáhom, čo vedie k ďalším útokom na juh Libanonu a bombovým útokom na Bejrút.

Tento útok Mossadu je ďalšou ukážkou vytrvalej vojny, ktorá sa odohráva v tieni, v podobe tajných a technologicky náročných operácií, kde sa výbušnina môže objaviť aj tam, kde by ju nikto nečakal – v obyčajnom pageri.

Zdroje: Reuters, The Times of Israel

Najnovšie videá

Trendové videá