Štát čoskoro rozdá Slovákom takmer 300 miliónov eur: Poznáme termíny vyplatenia a koho sa to bude týkať

  • Žiadatelia o preddavky na priame platby sa potešia
  • PPA ich začne rozdávať už čoskoro
richard takáč
Archív Canva, TASR/Pavel Neubauer
  • Žiadatelia o preddavky na priame platby sa potešia
  • PPA ich začne rozdávať už čoskoro

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) ohlásila, že od začiatku novembra začne s vyplácaním preddavkov na priame platby. Preddavky v celkovej sume takmer 300 miliónov eur dostanú aj farmári – žiadatelia, ktorí sú kontrolovaní.

Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od decembra tohto roka. Oznámil to v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) za účasti generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka.

„Administrácia vyplácania preddavkov pre poľnohospodárov začne 4. novembra, čiže spustí sa vyplácanie na plošné intervencie. A 15. novembra sa spustí vyplácanie intervencií na zvieratá. Do 30. novembra 2024 budú vyplatené všetky preddavky pri priamych platbách,“ spresnil agrominister.

Štát rozdá milióny

„Druhého decembra tohto roku začneme vydávať riadne rozhodnutia a do 30. júna 2025 ukončíme vydávanie rozhodnutí a vyplácanie, tak ako sme to urobili aj tento rok. Je veľký rozdiel v sumách, ktoré dostanú poľnohospodári – tento rok pri preddavkoch do 30. novembra, nie 117 miliónov eur ako pred rokom, ale 293 miliónov eur,“ zdôraznil Takáč.

V kampani roku 2024 podľa Takáča dostanú farmári v 1. pilieri 70-percentný preddavok na priame platby, celkom 218,46 milióna eur a v 2. pilieri preddavok 75 % sumy na platby, v celkovom objeme 75,09 milióna eur.

„Minulý rok nedostali preddavky poľnohospodári, ktorí boli kontrolovaní. Prvýkrát v histórii zavádzame to, že preddavok vo výške 50 % dostanú aj poľnohospodári, ktorí sú kontrolovaní,“ dodal Takáč.

„Môžem konštatovať, že PPA je oveľa, oveľa lepšie pripravená na kampaň 2024 v porovnaní s kampaňou 2023, ktorá nám robila zásadné problémy, hlavne z pohľadu nastavenia IT systémov a procesov na platobnej agentúre,“ doplnil Čepko.

Nový príspevok na bývanie?

Progresívne Slovensko vyzvalo ministra práce Erika Tomáša, aby prijal ich návrh na zavedenie príspevku na úhradu nákladov na bývanie. Avšak ako v reakcii uviedla riaditeľka odboru komunikácie rezortu práce Karolína Ducká, opoziční poslanci vedia, že samostatný príspevok na bývanie je súčasťou Programového vyhlásenia vlády.

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje na vlastnom návrhu. Problematika nájomného bývania spadá do gescie Ministerstva dopravy,“ skonštatovala Ducká.

Návrh na rozšírenie príspevku na úhradu nákladov na bývanie má podľa Progresívneho Slovenska pomôcť zvýšiť dostupnosť bývania v krajine. Poslankyňa Beáta Jurík vyzdvihuje, že aktuálna „antisociálna politika“ vlády Roberta Fica výrazne zhoršuje prístup k dostupnému bývaniu.

„Ficova drahota v podobe konsolidácie najviac zasiahne peňaženky ľudí, ktorí skutočne vedia, koľko stojí rožok či liter mlieka,“ kritizuje Jurík s tým, že vláda ignoruje úlohu bývania ako základného ľudského práva.

Dávid Dej z Progresívneho Slovenska upozornil, že vysoké náklady bránia mladým ľuďom v osamostatnení sa a bývaní bez finančnej záťaže.

Ingrid Kosová dodáva, že systémové bariéry diskriminujú najviac zraniteľné skupiny, vrátane rómskej komunity. Progresívne Slovensko navrhuje, aby sa zvýšil počet prijímateľov príspevku na približne 500-tisíc osôb.

Správu budeme aktualizovať.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá