Slovenské domácnosti prídu o tisícky eur: Odborník radí, ako ušetríš a minimalizuješ vplyv vládnych opatrení

  • Aký dopad bude mať konsolidačný balíček na obyvateľstvo
  • Čo hovoria odborníci o tomto riešení
ako šetriť, konsolidačné opatrenia
Ilustračná fotografia Canva/pixelshot, Canva/Baris Kaykusuz
  • Aký dopad bude mať konsolidačný balíček na obyvateľstvo
  • Čo hovoria odborníci o tomto riešení

Prezident Peter Pellegrini v piatok (18. 10.) podpísal konsolidačný balík. Vyčíslenie jeho vplyvov na domácnosti zatiaľ podliehalo najmä politickému boju. Opozičné Progresívne Slovensko napríklad vyčíslilo, že domácnosti vyjdú nové opatrenia až na 1 000 eur ročne.

Rovnaký názor má aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Samozrejme, reálny výpočet závisí od spotrebného koša domácnosti, koľko má členov a aj koľko detí, a v akom veku. Búlik pre Startitup však prezradil približný výpočet vplyvov opatrení. Vysvetlil tiež, ktoré skupiny obyvateľstva opatrenia najviac zasiahnu a aké kroky by mohli domácnosti podniknúť, aby minimalizovali negatívny vplyv opatrení na ich rozpočet.

Opatrenia pocítia najviac najchudobnejšie skupiny

„Komunikované odhady sa zatiaľ pohybujú od približne 350 – 400 eur až po 1 000 eur. Je zrejmé, že bežná domácnosť určite bude mať v budúcom roku v dôsledku konsolidácie v peňaženke o niekoľko stoviek eur menej. Ak ide o rodinu s viacerými staršími deťmi, tak príde v priebehu celého roka o sumu výrazne cez 1 000 eur,“ uviedol Búlik.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá