Veľké odstávky obľúbených bánk: O tomto čase nezaplatíš kartou ani si nevyberieš hotovosť

  • Plánované odstávky sa týkajú Poštovej banky a ČSOB
  • Ich služby využíva mnoho Slovákov
odstávka, známa banka
Ilustračné foto: Canva/ngampolthongsai
  • Plánované odstávky sa týkajú Poštovej banky a ČSOB
  • Ich služby využíva mnoho Slovákov

Dve veľké slovenské banky, ktorých služby využíva množstvo Slovákov, čakajú cez víkend plánované odstávky. Prvou je Poštová banka, ktorá o tom informuje na svojom webe.

„Z dôvodu plánovanej odstávky elektronického bankovníctva budú Mobilná aplikácia a Internet banking od piatka 18. 10. 2024 v čase od 20:00 do soboty 19. 10. 2024 do 06:00 nedostupné,“ píšu zástupcovia banky. Ak potrebuješ naplánovať platby alebo vybaviť iné záležitosti, treba tak urobiť vopred.

„Platby kartou i výbery hotovosti z bankomatov budú počas celej doby bez obmedzení. Ak využívate push notifikácie o pohybe na účte, pošleme vám ich až po ukončení odstávky. Rovnako zobrazený zostatok na vašom účte v Mobilnej aplikácii či Internet bankingu môže byť nejaký čas neaktuálny,“ informuje Poštová banka. Viac info nájdeš tu.

Druhou bankou, ktorá upozorňuje na odstávku je ČSOB. „V sobotu 19. októbra v čase od 00.01 hod do 11.45 hod dôjde pre plánovanú prevádzkovú odstávku k celkovému obmedzeniu služieb Moja ČSOB, ČSOB SmartBanking a ČSOB API (PSD2). Odstávka je nevyhnutná pre ďalšie skvalitňovanie služieb a za prípadné komplikácie spôsobené technickou odstávkou sa vopred ospravedlňujeme,“ píše sa na webe banky. 

ČSOB spustila obľúbenú funkciu

ČSOB sa nedávno zaradila medzi moderné banky a od 7. októbra 2024 ponúka svojim klientom možnosť okamžitých platieb. Vďaka tejto službe môžu zákazníci prijímať peniaze v reálnom čase, pričom finančné prostriedky prídu na účet už v priebehu niekoľkých sekúnd. Zatiaľ však klienti môžu využívať iba prijímanie okamžitých platieb, informuje web Fontech.

Ako uvádza portál Živé, na možnosť odosielania platieb si klienti budú musieť počkať až do nasledujúceho roka, pretože zavedenie prijímania je technicky menej náročné.

Plné spustenie služby, ktoré zahŕňa aj odosielanie okamžitých platieb, plánuje ČSOB uviesť do prevádzky až počas budúceho roka. Treba však upozorniť, že momentálne môžu byť okamžité platby do ČSOB mierne oneskorené. Aj banky, ktoré túto službu už ponúkajú, aktuálne môžu vykonávať menšie úpravy svojich systémov.

Konkurenčné banky ako Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka zaviedli okamžité platby už v roku 2022, a to hneď s možnosťou prijímania aj odosielania platieb v reálnom čase. Rovnaký prístup zvolili aj ďalšie banky, ktoré túto službu implementovali neskôr.

Okamžité platby plánujú postupne zaviesť aj ďalšie slovenské banky. Privatbanka má v pláne spustiť prijímanie okamžitých platieb už budúci mesiac, podobne ako to urobila ČSOB. Neskôr sa k nej pridajú aj mBank, 365.banka a Poštová banka, informuje Fontech.

Výhodou okamžitých platieb je ich nepretržitá dostupnosť a rýchlosť, pretože sú k dispozícii 24 hodín denne, bez ohľadu na víkendy a sviatky. Slovensko sa zapojilo do európskej schémy, ktorá umožňuje realizáciu týchto transakcií v 35 krajinách Európy. Zahraničné banky ako Revolut či N26 už túto službu ponúkajú dlhé roky a poskytujú možnosť prijímať aj odosielať platby.

Vo februári Európsky parlament schválil nové pravidlá, podľa ktorých musia banky začať ponúkať prijímanie okamžitých platieb najneskôr do 9. januára 2025. Do 9. októbra 2025 budú musieť umožniť aj ich odosielanie. Banky však môžu spustiť obidve služby, prijímanie aj odosielanie, aj skôr, ako tieto termíny nadobudnú účinnosť.

Zdroje: Poštová banka, ČSOB, Fontech, Živé

Najnovšie videá

Trendové videá