Chorvátsko mení kľúčové pravidlá v doprave: Slovákom sa cesta na dovolenku po novom výrazne skráti

  • Obľúbená destinácia mení pravidlá v cestnej doprave
  • Od roku 2025 zavedie nový systém
chorvatsko-mytne-brany-2025
Ilustračná fotografia – mýtne brány Chorvátsko Canva
  • Obľúbená destinácia mení pravidlá v cestnej doprave
  • Od roku 2025 zavedie nový systém

Desivé predstavy nekonečných kolón na cestách sú pri cestovaní bežnou vecou. Pri plánovaní dovolenky musíme myslieť aj na to, koľko času strávime zavretí v aute. Avšak v roku 2025 sa cestovanie do obľúbenej slovenskej destinácie stane oveľa pohodlnejším, a hlavne rýchlejším.

Prímorská krajina Chorvátsko totiž prijala zmeny, ktoré uľahčia cestu mnohým Slovákom, ale aj dovolenkárom z Európy.

Nové pravidlá v Chorvátsku

Ako uvádza portál tollscout.eu, Chorvátsko momentálne nevyužíva na diaľniciach diaľničné ani elektronické známky. Cesty v tejto krajine fungujú na mýtnom systéme, ktorý v niektorých prípadoch vytvára dlhé kolóny pozdĺž diaľnic.

Mýtny poplatok sa líši od trasy a kategórie vozidla. Napríklad cesta zo Záhrebu do Splitu stojí približne 27 eur za auto, pričom väčšie vozidlá, ako autobusy či nákladné autá, platia vyššie poplatky. Platiť je možné v hotovosti alebo kartou.

Avšak od roku 2025 krajina zavedie nové pravidlá pri platení mýta. Pôjde o digitálny mýtny systém, známy ako e-vignette. Táto zmena má nahradiť manuálny výber mýta na diaľniciach, čím sa zrýchli plynulosť cestnej dopravy.

Registrácia bude prebiehať prostredníctvom evidenčnej značky vozidla. Digitálna registrácia sa bude kontrolovať pri vjazde do diaľničného systému.

Slováci a Česi pomáhajú pri modernizácii

Chorvátsko podpísalo zmluvu na vytvorenie nového systému v hodnote okolo 80 miliónov eur. Na modernizácii sa budú podieľať aj spoločnosť SkyToll zo Slovenska a TollNet z Českej republiky.

Súčasťou novej infraštruktúry budú kamery a lasery, ktoré slúžia na detekciu EČV. Pôvodné búdky, ktoré slúžili na výber mýta, sa budú rozoberať, informuje o tom portál autobild.pluska.sk.

Mýto sa bude môcť zaplatiť dvoma spôsobmi. A to kúpením ENC (Elektronička naplata cestarine – elektronická jednotka), ktorá bude povinná pre nákladné vozidlá, alebo registráciou platobnej karty. Vodičovi sa z nej odpočíta suma za mýto.

Platba kartou bude fungovať podobne ako u nás na Slovensku pri kúpe elektronickej diaľničnej známky. Prostredníctvom webovej stránky zaregistruješ svoje auto a platobnú kartu. V prípade, že vodič nebude chcieť tento úkon vykonávať prostredníctvom internetu, bude sa môcť zaregistrovať aj v diaľničnej spoločnosti alebo na čerpacích staniciach.

Presné ceny mýta neboli definitívne stanovené. Avšak podobné systémy v iných krajinách Európy nastavujú cenu za ročnú diaľničnú známku približne od 70 do 150 €. Podrobné informácie o cenách budú stanovené v predstihu pred spustením systému, informuje portál tollscout.eu. 

V prípade, že sa niekto bude chcieť vyhnúť plateniu, nebude mať dostatok financií na karte alebo vojde na diaľnicu bez toho, aby mal zaplatenú známku, kamerový systém zaznamená vozidlo a podrobné informácie pošle mobilnej jednotke. Spolu ich na diaľničnom úseku bude 74. Tieto posádky budú mať právo zastaviť cestujúcich počas jazdy a riešiť problém na mieste, píše portál autobild.pluska.sk.

Zdroje: tollscout.eu, autobild.pluska.sk

Najnovšie videá

Trendové videá