Prevratné zistenie v medicíne: Tieto typy liekov sú tajnou „zbraňou“ pri riešení ťažkej závislosti

  • Tajná zbraň v boji s alkoholom
  • Vedci z Loyolovej univerzity v Chicagu robili výskum
lekáreň
Ilustračná fotografia Freepik/prostooleh
  • Tajná zbraň v boji s alkoholom
  • Vedci z Loyolovej univerzity v Chicagu robili výskum

Hľadanie spôsobov, ako bojovať proti rôznym závislostiam, je stále výzvou pre mnohých vedcov a lekárov. Nedávne štúdie však prinášajú nový prekvapivý pohľad na liečbu závislosti.

Ukazuje sa, že metódy, ktoré sa používali ako riešenie iných problémov, môžu nečakane pomôcť aj tým, ktorí sa snažia prekonať túžbu po alkohole.

Tajná zbraň 

Injekčné perá na liečbu obezity a cukrovky druhého typu znižujú tiež intoxikáciu alkoholom. Môžu preto pomôcť pri liečbe závislosti od alkoholu a prípadne aj opiátov, uvádza vedecká štúdia. TASR informuje na základe správy portálu Sky News.

Vedci z Loyolovej univerzity v Chicagu spolu s ďalšími kolegami skúmali agonisty GLP-1 receptorov (GLP-1 RA) vrátane lieku Ozempic a gastrické inhibičné polypeptidy (GIP) vrátane lieku Mounjaro. Výsledky publikovali v odbornom žurnále Addiction.

Lieky týchto typov môžu zaberať na závislosti, pretože okrem potláčania hladu pôsobia aj na časti mozgu zodpovedné za závislosti, domnievajú sa vedci. Vzorku skúmanú pri závislosti od alkoholu tvorilo 817 309 ľudí, 5 621 z nich užívalo na predpis GLP-1 RA alebo GIP.

Úroveň intoxikácie užívateľov pier alkoholom bola v porovnaní s ľuďmi, ktorí ich neužívali, až o 50 percent nižšia, uvádza štúdia. Výskumníci zároveň zistili, že lieky by mohli pomôcť aj ľudom závislým od opiátov, hoci na toto použitie nie sú oficiálne schválené.

Kohortu skúmanú pri závislosti od opiátov tvorilo 503 747 ľudí, 8 103 z nich užívalo na predpis GLP-1 RA alebo GIP. Výsledky štúdie preukázali, že u užívateľov liekov bolo až o 40 percent nižšie riziko predávkovania opiátmi ako u ľudí, ktorí lieky neužívali. Z výsledkov štúdie vyplýva, že lieky by mali byť preskúmané ako nová farmakologická liečba u ľudí závislých od alkoholu a opiátov, uviedli autori štúdie.

Výsledky štúdie zverejnili v čase, keď britský minister zdravotníctva pre Sky News vyhlásil, že lieky na chudnutie ako Oze*pic alebo Wegovy by ľudia nemali užívať na získanie „postavy ako zo sociálnych sietí“.

Ako sa lieči závislosť?  

Portál Penta Hospitals informuje, že závislosť na alkohole je opísaná ako skupina odchýlok v ľudskom správaní, ktoré vznikajú po nadmernom a opakovanom užívaní alkoholických nápojov.

Ak chceš zistiť, či si závislý na alkohole, môžeš vyskúšať odpovedať na tieto štyri otázky, ktoré uvádza aj portál. Keď na nejakú z odpovedí odpovieš áno, môže ísť o prvý signál problému.

Otázky, podľa, ktorých zistíš či si závislý na alkohole: 

  • Mal si niekedy pocit, že by bolo správne obmedziť pitie alkoholu?
  • Kritizuje ťa niekto z tvojho okolia, že veľa piješ?
  • Mal si niekedy výčitky alebo zlé pocity z toho, že piješ?
  • Piješ alkohol už ráno, aby si sa upokojil?

Ako uvádza portál pilulka.sk, medzi základné príčiny vzniku alkoholizmu patria: genetika, prostredie, v ktorom človek vyrastal, psychika a trauma. Tento problém môže človeka postihnúť bez ohľadu na jeho vek, pohlavie či status.

Alkoholizmus sa taktiež delí na fázy, a to:

  • Varovná fáza: keď človek začne prijímať alkohol viac, ako by mal.
  • Stredná fáza: telo človeka sa stáva čím viac odolnejším voči alkoholu.
  • Pokročilá fáza: človek už môže mať väčší problém s vysadením alkoholu.
  • Konečná fáza: vznikajú tu vážne zdravotné problémy.
Zdroje: TASR, Penta Hospitals, Pilulka.sk

Najnovšie videá

Trendové videá