Slovensko dostalo zelenú: Európska komisia nám vyplatí štvrtú platbu z plánu obnovy

  • Slovesnko získalo súhlas na vyplatenie platby
  • Informovala o tom riaditeľka odboru Oľga Dúbravská
Európska únia
Ilustračná fotografia Unsplash/Christina lue
  • Slovesnko získalo súhlas na vyplatenie platby
  • Informovala o tom riaditeľka odboru Oľga Dúbravská

Slovenská republika v piatok definitívne získala súhlas na vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy v plnej výške. Európska komisia potvrdila, že trestná novela nie je v rozpore s míľnikmi plánu obnovy. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Národnej implementačnej a koordinačnej autority Oľga Dúbravská z Úradu podpredsedu vlády SR pre plán obnovy.

„Splnili sme všetkých pätnásť míľnikov v rámci štvrtej žiadosti o platbu, ktoré nám garantujú vyplatenie sumy vo výške 799 miliónov eur. Po zhodnotení dodatočných informácií EK dospela k záveru, že pôvodný míľnik, ktorý sa týkal boja proti korupcii a nezávislosti súdnictva, nepovažuje za zvrátený a preto je žiadosť pozitívne vyhodnotená,“ uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku SR Peter Kmec (Hlas-SD).

Hodnota celej žiadosti bola vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, je v najbližších dňoch očakávaná platba vo výške 799 miliónov eur. Vďaka týmto financiám bude možné realizovať viaceré reformy. Ide napríklad o zlepšenie integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti, či reformu poradenstva a prevencie v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov.

„Na tomto príklade je vidieť, že rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni a budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž. Sústreďme sa na výsledok a buďme pyšní na to, čo sa nám dnes podarilo dosiahnuť,“ uzavrel Kmec.

Slovensko si doteraz podalo štyri žiadosti. Plán obnovy ráta spolu s deviatimi platbami až do jeho konca, teda do roku 2026. Piatu žiadosť o platbu Slovensko predloží ešte v decembri tohto roka.

Čo je plán obnovy?

Ako uvádza portál vlada.gov.sk, plán obnovy a odolnosti je balík, ktorý sa zameriava na reformy a investície. Majú sa zrealizovať do roku 2026. Investície a reformy riešia výzvy, ktoré odporučila Európska komisia Slovenskej republike.

Prioritou riešenia sú problémy v ekonomike či spoločenské výzvy. Tie sa vyberajú na základe porovnávania v EÚ, ale aj na základe spoločenských priorít Európy.

Na Slovensku je tento plán rozdelený do piatich kategórií, a to:

  • zelené Slovensko
  • lepšie vzdelanie pre každého 
  • efektívny štát a digitalizácia
  • zdravý život pre každého 
  • konkurencieschopné a inovatívne Slovensko 

Oficiálny portál plánu obnovy píše, že projekt bol prijatý v roku 2021. V období rokov 2022 až 2023 prešiel novou aktualizáciou. Pridala sa doň nová kapitola, ktorá sa zameriava na zelenší svet s názvom REPowerEU. Jej cieľom je boj s klimatickou krízou.

Slovensko svoj celkový plán predložilo Európskej komisii 26. apríla 2023. Ten následne prechádzal schvaľovacím procesom. Komisia pozitívne ohodnotila upravený plán 27. júna 2023. Celková hodnota obnovy sa pohybuje okolo 6,4 miliardy eur.

Zdroje: TASR, vlada.gov.sk, Plán obnovy

Najnovšie videá

Trendové videá