Vedci odhalili prekvapivého „kráľa“ ovocia: Jedna porcia obsahuje až 17 kľúčových živín
- Toto ovocie považuješ skôr za zeleninu
- Paradajky obsahujú vysoký obsah vitamínov aj živín
- Ich konzumácia má pozitívny dopad na tvoje zdravie
- Toto ovocie považuješ skôr za zeleninu
- Paradajky obsahujú vysoký obsah vitamínov aj živín
- Ich konzumácia má pozitívny dopad na tvoje zdravie
Tajomstvo odhalené. Vedci zverejnili rebríček nutričných hodnôt, z ktorého vyplýva, aké ovocie je pre tvoje zdravie to najlepšie. Pravdepodobne budeš prekvapený, lebo tento plod poznáš skôr ako zeleninu. Ide o paradajky. Portál Delish ale pripomína, že z pohľadu botaniky ide o ovocie.
Prečo sú teda pre teba také prospešné?
Vitamíny a kľúčové látky
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nedávno vytvorilo systém hodnotenia množstva výživových látok v ovocí a zelenine. V tomto rebríčku získali paradajky pozoruhodné skóre 20, čím sa zaradili medzi najvýživnejšie druhy ovocia. Tento výsledok podčiarkuje dôležitosť zaradenia paradajok do tvojho jedálnička.
Dietologička Sherri Berger z The Plant Strong Dietitian vysvetľuje, že hodnotenie CDC je založené na obsahu 17 kľúčových živín v porcii, ktorá má 100 kilokalórií. Paradajky vynikajú v tomto hodnotení vďaka svojmu nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu živín, čo ich stavia na úroveň zeleniny z hľadiska výživovej hodnoty.
„Konzumácia paradajok a produktov na báze paradajok môže pomôcť chrániť vaše telo pred rakovinou a srdcovými chorobami,“ hovorí expertka. Paradajky, hoci botanicky klasifikované ako ovocie, sú bohatým zdrojom antioxidantov. Tieto látky zohrávajú kľúčovú úlohu v boji proti voľným radikálom, ktoré môžu prispievať k vzniku rôznych chronických ochorení vrátane rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb.
Podľa údajov Ministerstva poľnohospodárstva USA obsahuje 60-gramová slivková paradajka len 12 kalórií a menej ako 3 gramy sacharidov. Sú tiež bohatým zdrojom lykopénu, ktorý im dodáva charakteristickú červenú farbu. Ďalšia dietologička Sara Riehm z Orlando Health, zdôrazňuje aj ďalšie výhody paradajok. „Vitamín C je tiež dôležitý pre tvorbu krvných ciev, svalov a častí našich kostí,“ uvádza Riehm. „Vitamín A je potrebný pre zdravie očí, rast a vývoj,“ dodáva.
Aké paradajky kupovať
Štúdia publikovaná v časopise Food Chemistry v roku 2021 potvrdila, že konzumácia paradajok a lykopénu môže znížiť riziko rôznych ochorení, vrátane koronárnej choroby srdca, rakoviny žalúdka a prostaty, a cerebrovaskulárnych ochorení. Pre maximálny prínos z konzumácie paradajok Berger odporúča, aby si ich kupoval u lokálnych predajcov. Zaujímavé je, že nemusia byť ani úplne dozreté.
„Miestne pestované paradajky môžu dozrieť prirodzene a nie sú ošetrené etylénovým plynom, čo podporuje umelé dozrievanie,“ vysvetlila. Majiteľka The Vitality Dietitians – Kate Ingram – zase radí vyberať úplne zrelé paradajky, pretože obsah lykopénu sa zvyšuje s dozrievaním. „Varenie paradajok môže tiež zvýšiť lykopén, takže zvážte pridanie paradajok do varených jedál, ako je dusené mäso, alebo si vytvorte vlastnú paradajkovú omáčku,“ hovorí.
Vďaka ich bohatému nutričnému profilu a nízkej kalorickej hodnote sú paradajky skutočne neprehliadnuteľným zdrojom zdravia. Nezabúdaj však ani na iné potraviny. Hoci paradajky vynikajú svojimi nutričnými hodnotami, nie sú jediným ovocím s vysokým obsahom živín. Patria sem aj ďalšie, primárne citrusové, plody.
Ďalšie ovocie obsahujúce vysoký obsah živín
- citróny
- pomaranče
- jahody
- limetky
- grapefruity
Napriek výživnosti paradajok, odborníci na výživu zdôrazňujú dôležitosť pestrej stravy. „Každá farebná skupina produktov má iné živiny, takže konzumácia celej dúhy je veľmi dôležitá,“ hovorí Riehm. Zaradením paradajok a ďalších výživných druhov ovocia a zeleniny do svojho jedálnička môžeš významne prispieť k svojmu celkovému zdraviu a pohode.
Zdroje: Delish, CDC, Food Data USA, National Library of Medicine