Na Európu sa rúti ničivá búrka Ashley. Podľa meteorológov dorazí veterná smršť už tento víkend

  • Nad naše územie mieri veterná búrka Ashley
  • Upozorňujú na ňu meteorológovia z Veľkej Británie
  • Môže spôsobiť poriadnu spúšť
Na snímke škody po búrke a búrka na pláži.
Nad Európou sa znovu zmráka. (Ilustračné foto) Zdroj: Canva
  • Nad naše územie mieri veterná búrka Ashley
  • Upozorňujú na ňu meteorológovia z Veľkej Británie
  • Môže spôsobiť poriadnu spúšť

Počasie je tento rok nevyspytateľné. V lete nás trápili extrémne suchá a horúčavy, ktoré spôsobovali aj lesné požiare. O nič lepšie nezačala ani jeseň. Sprevádzajú ju lejaky, vietor aj povodne. Majú to na svedomí búrkové systémy, ako napríklad hurikán Kirk, ktorý nedávno potrápil Európu, či hurikán Milton, ktorý zas vyčíňal nad USA.

Tentokrát nad Európu zase mieri búrka, ktorú meteorológovia nazvali Ashley. Podľa írskeho portálu Met Éireann, bude úradovať už tento víkend. Sprevádzať ju bude silný vietor, ktorý môže spôsobiť množstvo škôd.

Prinesie silný vietor

Odborníci z Met Éireann, ktorí ju pomenovali, hovoria že ide o prvú búrku sezóny 2024/2025. Ashley je nízkotlakový systém, ktorý sa v súčasnosti rozvíja v západnom severnom Atlantiku, na južnej strane Jet Streamu. Očakáva sa, že tento víkend sa rýchlo presunie na východ cez Atlantik, prejde na severnú stranu Jet Streamu. Potom sa dostane do oblasti ľavého výstupu (vývojová oblasť Jetu), čo spôsobí jeho rýchle prehĺbenie neskôr v sobotu.

Meteorologička z Éireann, Liz Walsh, ktorá ju pomenovala, hovorí o potenciálnych škodách. „Búrka Ashley prinesie silný južný vietor v noci v sobotu večer a v nedeľu v skorých ranných hodinách príde s druhou vlnou ešte silnejších juhozápadných vetrov sprevádzaných ničivými nárazmi po celej krajine,“ uviedla s tým, že vietor potrvá približne do polovice nedele, v niektorých častiach do popoludnia až večera.

„Momentálne sa nachádzame v období mimoriadne vysokých jarných prílivov, a to je spojené so silným vetrom a vysokými vlnami, podstatne sa zvýši riziko pobrežných záplav, najmä pozdĺž pobrežia Atlantiku,“ prehovorila o dôsledkoch Ashley.

V súčasnosti vydal Met Éireann na nedeľu pre niektoré západné okresy Anglicka oranžové varovanie pred vetrom a pre Írsko žlté varovanie pred vetrom. Nie je vylúčené, že budú pribúdať.

Potenciálne dopady búrky Ashley:

  • Pobrežné záplavy: Očakáva sa, že búrkové vlny v nedeľu večer dosiahnu 0,5 až 1 meter v kombinácii s vlnami na pobreží a vysokým prílivom. Pobrežia Clare, Galway a Mayo budú obzvlášť ohrozené pobrežnými záplavami vrátane prekrývania vĺn v nízko položených a exponovaných oblastiach.
  • Veľké pobrežné vlny: V dôsledku silného vetra sa v západných zátokách v nedeľu predpovedajú silné vlny s výškou od 1 m do 3 m, pričom vlny na mori dosahujú až 10 m. To sa pridá k podobnej kapote pobrežných záplav.
  • Nebezpečné podmienky na mori
  • Lietajúce úlomky, uvoľnené predmety môže odfúknuť
  • Popadané stromy
  • Veľmi ťažké podmienky na cestovanie
  • Poškodenie elektrického vedenia, výpadky prúdu
  • Poškodenie už oslabených štruktúr 

Je dôležité si uvedomiť, že pri akejkoľvek individuálnej poveternostnej udalosti nemusí každé miesto v rámci varovnej oblasti zaznamenať rovnaký stupeň počasia alebo vplyvov. Keď sa očakáva nepriaznivé počasie, je pravdepodobné, že sa vyskytne aj počasie a vplyvy na nižších úrovniach. Typ a úroveň vplyvov môžu byť silne ovplyvnené predchádzajúcimi poveternostnými podmienkami.

Met Éireann pri vydávaní varovania berie do úvahy predpovedané podmienky a prahové hodnoty, ako aj predchádzajúce poveternostné podmienky, ktoré môžu zvýšiť úroveň očakávaného vplyvu pre konkrétne oblasti.

Nárazy vetra aj možné škody

Ako sme už písali vyššie, v najväčšej miere Ashley zasiahne Anglicko a Írsko. Miestne úrady dážď sprevádzaný vetrom očakávajú už v nasledujúcich hodinách. Informuje o tom aj meteorologický portál Met Office.

Zástupca hlavného meteorológa Met Office Tony Wisson povedal, že búrka prinesie v nedeľu silný vietor pre väčšinu územia Spojeného kráľovstva. Podľa Wissona sa vyjasní v pondelok, s možnosťou určitých odchýlok v častiach Škótska, Severného Írska, severozápadného Anglicka a západného Walesu.

„Obdobie mimoriadne silného vetra sa očakáva v nedeľu popoludní a večer na západe Škótska, kde by v exponovaných oblastiach mohli nárazy dosahovať rýchlosť 70 až 80 míľ za hodinu a bolo tu vydané oranžové varovanie pred vetrom,“ vyhlásil.

V Severnom Írsku a západnom Škótsku by mala byť rýchlosť vetra 80 – 100 km/h, a možno až 100 – 110 km/h pozdĺž exponovaných pobreží a kopcov. Tieto silné vetry v spojení s vysokými jarnými prílivmi môžu spôsobiť určité škody na majetku, pripúšťajú meteorológovia.

Portál Severe Weather Europe dodáva, že Ashley budú sprevádzať výrazné vlny, ktoré sa bežne spájajú s najintenzívnejšími búrkami v severnom Atlantiku. Veľké cyklóny s intenzívnymi veternými poľami vytvárajú veľké vlnobitie a vysoké vlny, ktoré môžu zasiahnuť krajinu záplavami.

Dopĺňajú, že na búrku bude mať dopad aj Supermesiac. Znamená to, že príliv sa rozvinie so splnom Mesiaca a spojí sa s vysokými vlnami a vlnami z búrky Ashley. Zároveň odhadujú, že by mohlo padnúť až 100 milimetrov zrážok.

Dopad na náš región

Vzhľadom na katastrofické scenáre zo zahraničia, na Slovensku aj v Česku bude situácia pomerne mierna. Portál iMeteo píše, že vietor bude z Britských ostrovov postupovať nad kontinentálnu Európu a zosilnie aj na pobreží Francúzska, Nemecka a Dánska.

Síce bude silnejší aj v našej oblasti, väčšie problémy v dôsledku veterného počasia experti neočakávajú. Vietor, ktorý bude fúkať v nedeľu na území Slovenska, by mal dosahovať nárazy maximálne okolo 70 km/h.

Podobne to bude aj v Českej republike. „V podstate nás neovplyvní, pretože pôjde niekam k severovýchodu nad Škandináviu,“ odpovedal pre TN.cz Český hydrometeorologický ústav, na otázku, či búrka ovplyvní aj Česko. „Budeme tu mať stále anticyklonálne počasie, takže to bude pripomínať babie leto, možno to v utorok preruší nejaký studený front. Ale malo by to byť bez nebezpečných javov,“ dodali z ústavu.

Zdroje: Met Éireann, Met Office, Severe Weather Europe, iMeteo, TN.cz, Archív Startitup, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá