Po Sinvárovej smrti hrozí vnútorný boj. Militanti z Gazy sa môžu stať neovládateľnými

  • Sinvárou smrťou nekončí vojna s Izraelom a koniec to neprinesie ani hnutiu H*mas
  • O jeho stoličku môže vypuknúť vnútorný boj
  • Skloňujú sa hlavne tieto mená
Jahjá Sinvár
TASR/AP, Khalil Hamra
  • Sinvárou smrťou nekončí vojna s Izraelom a koniec to neprinesie ani hnutiu H*mas
  • O jeho stoličku môže vypuknúť vnútorný boj
  • Skloňujú sa hlavne tieto mená

Izraelu sa tento týždeň podarilo dolapiť vodcu teroristov z Gazy Jahjá Sinvára. Muž sa od 7. októbra 2023, keď prebehli útoky na Izrael, skrýval. Predpokladalo sa, že sa ukrýva práve v podzemných tuneloch v Gaze. Izraelčanom sa však podarilo Sinvára, ktorý sa považuje za hlavného strojcu minuloročných útokov, vypátrať a zneškodniť.

Smrť vodcu teroristov však vyvoláva otázky, kto sa ujme vedenia H*masu. Experti nevylučujú, že v teroristickom hnutí môže vypuknúť vnútorný boj. Otázne je, aký vplyv to bude mať na zadržaných rukojemníkov, ako aj na správanie teroristov, ktorí sa môžu vymknúť spod kontroly.

Sinvárov brat či vodcovia v Katare 

Expertka Carmiel Arbit, ktorá pôsobí v prestížnom think tanku Atlantic Council, uviedla pre Bloomberg TV, že mená ľudí, ktorí by mohli prevziať vedenie H*masu, sú známe.

„Sú tu dvaja potenciálni kandidáti, ktorí môžu prebrať vedenie H*masu. Jeden je Sinvárov mladší brat Mohamed Sinvár, ktorý pôsobí ako lokálny vodca milícií,“ uviedla Arbit.

Mladší brat zabitého teroristu sa považuje za rovnako chladnokrvného, ako bol Jahjá Sinvár. Na rozdiel od staršieho brata mu však chýba vplyv a je otázne, či by dokázal zjednotiť vojenské krídlo organizácie, ktoré bolo značne poškodené vo vojne s Izraelom.

„Ďalšími kandidátmi sú vodcovia v Katare. Tí sú trochu miernejší a v podstate dnes zohrávajú úlohu politických hovorcov pre H*mas v zámorí, ale to neznamená, že majú rovnakú podporu doma,“ vysvetlila expertka.

Bloomberg pripomína, že v súvislosti s vodcami v Katare sa spomína hlavne meno Chalíl al-Hajjá, ktorý Sinvárovo úmrtie potvrdil.

Hajjá žije v hlavnom meste Kataru Dauha, čo podľa analytikov môže zabezpečiť jeho ochranu. Ako vysokopostavený predstaviteľ hnutia sa podieľal na nepriamych vyjednávaniach ohľadom výmeny rukojemníkov. Voľba tohto muža by zabezpečila ďalšie prehĺbenie vzťahov H*masu a Iránu, ktorý utrpel vážne rany. Rovnako sa Izraelu podarilo poškodiť aj jeho spojencov – teroristov z Gazy a libanonské hnutie H*zballáh.

Nie je však jasné, či by Hajjá dokázal získať dostatočnú podporu priamo v Gaze, keďže pôsobí v Katare.

Späť sa môže vrátiť aj bývalý vodca hnutia Chálid Maš’al, ktorý taktiež žije v Katare. Jeho návrat je však otázny, pretože jeho cesty s Iránom sa rozchádzajú. Bývalý vodca hnutia chcel odvrátiť H*mas od Iránu a smerovať ho na arabskú os, pripomína Foreign Policy. Ak by sa stal nástupcom Sinvára, mohol by naštartovať nové vyjednávania.

Vnútorný boj, ale aj posilnenie 

H*mas sa však môže dostať do ťažkej pozície a vylúčený nie je ani vnútorný boj.

„Čo pravdepodobne budeme vidieť, je vnútorný boj vnútri H*masu,“ predpokladá Arbit.

Viacerí experti na Blízky východ však ako pravdepodobnejšieho víťaza tohto boja vidia práve Hajjá. Nový šéf teroristického hnutia však nemusí byť vyhlásený ihneď. H*mas môže touto taktikou chrániť nového šéfa, ktorý automaticky nebude terčom číslo jeden pre Izrael.

Ak sa však nenájde šéf čoskoro, bojovníci H*masu sa môžu vymknúť spod kontroly. Vylúčené nie sú bezhlavé útoky na Izrael. V ohrození sa môžu ocitnúť aj izraelskí rukojemníci, ktorých môžu z pomsty zavraždiť. Židovský štát odhaduje, že v Gaze sa nachádza takmer 100 rukojemníkov, z toho tretina už môže byť po smrti.

Sinvárova smrť však môže paradoxne pomôcť H*masu práve v chvíli, keď stráca v Gaze domácu podporu. Spôsob, akým Sinvár zomrel, môže vyvolať u obyvateľstva pocit, že umrel ako martýr. Jeho smrť tak môže motivovať nových bojovníkov, aby sa pridali k teroristickému hnutiu v boji proti Izraelu.

Zdroje: Bloomberg TV/X, Bloomberg, Foreign Policy

Najnovšie videá

Trendové videá