Na 10 ťažkých otázok z geografie zvládne odpovedať len pätina Slovákov. Dokáž, že sa radíš k elite 

  • Ťažký kvíz z geografie zvládnu len tí najlepší
  • Dokáž, čo v tebe je
kvíz
  • Ťažký kvíz z geografie zvládnu len tí najlepší
  • Dokáž, čo v tebe je

Milovníci geografie a cestovania, pozor. Pripravili sme pre vás vzrušujúci kvíz, ktorý preverí vedomosti o našej planéte. Či už si nadšený cestovateľ, študent geografie alebo len niekto, kto rád objavuje nové fakty o svete, tento kvíz je práve pre teba.

Náš geografický kvíz pokrýva širokú škálu tém a stretneš sa aj s takými, ktoré si zrejme dlho nepočul. Otázky sú navrhnuté tak, aby preverili nielen tvoju pamäť, ale aj schopnosť logicky uvažovať a spájať súvislosti. 

Nezáleží na tom, či si začiatočník alebo skúsený znalec geografie, tento kvíz ponúka niečo pre každého. Je to skvelý spôsob, ako sa zabaviť a zároveň sa niečo nové naučiť.

Či už dosiahneš perfektné skóre alebo objavíš medzery vo svojich vedomostiach, tento kvíz ti určite rozšíri obzory a možno ťa inšpiruje k ďalšiemu štúdiu geografie alebo k plánovaniu novej cesty.

Ktorý ostrov je najväčší na svete?

ostrovCanva

Správne!

Nesprávne

Grónsko je najväčší ostrov na svete (rozloha: 2 175 600 km².), ale iba 15 percent územia je trvalo bez ľadu. Zvyšok pokrýva ľad dosahujúci na niektorých miestach hrúbku až 3 000 m.

V ktorom meste sa nachádza najvyššia budova sveta Burj Khalifa?

Správne!

Nesprávne

Základy budovy boli položené v roku 2003. Jediným cieľom tohto projektu bolo dostať Dubaj do povedomia ľudí a na mapu sveta ako mesto neobmedzených možností. Stavbu s pôvodným názvom Burj Dubai sledoval so zatajeným dychom celý svet. V roku 2010 bola budova dokončená.

V ktorej krajine sa nachádza najsuchšie miesto na Zemi, púšť Atacama?

púšťCanva

Správne!

Nesprávne

Atacama sa tiahne v dĺžke takmer 1 000 km od hraníc Peru na juh do Chile. Z východu je ohraničená Andami, z ktorých síce stekajú bystrinky, no nemajú toľko sily na to, aby to dotiahli k oceánu.

Ktoré jazero je najhlbšie na svete?

Správne!

Nesprávne

Maximálna hĺbka jazera je 1 642 m, vďaka čomu sa Bajkal považuje za najhlbšie jazero na svete. Vzniklo počas oligocénu pred 30 až 25 miliónmi rokov zaplavením hlbokého zlomu v zemskej kôre, ktorý vznikol ako dôsledok zrážky Indickej a Eurázijskej platne počas Alpínskeho vrásnenia.

Ktoré mesto leží na dvoch kontinentoch?

mesto dvoch kontinentovCnava

Správne!

Nesprávne

Istanbul sa rozkladá priamo na rozhraní dvoch svetadielov, Ázie a Európy, pričom historické rímske a grécke jadro mesta leží na európskej strane.

V ktorej krajine sa nachádza najnižší bod na Zemi, Mŕtve more?

Správne!

Nesprávne

Vo výške 427 metrov pod úrovňou mora sa nachádza najnižší bod Zeme, jazero Mŕtve more na hraniciach Jordánska a Izraelu.

Ktorá krajina má najviac časových pásiem?

časové pásmaCanva

Správne!

Nesprávne

Krajinou s najväčším počtom časových pásiem je Francúzsko s dvanástimi (trinásť vrátane jeho územia v Antarktíde) časovými zónami, informuje Guinnessova kniha rekordov.

Ktoré more nemá pobrežie?

pobrežieCanva

Správne!

Nesprávne

Ide o jediné more na svete nachádzajúce sa v severnej časti Atlantického oceánu. Sargasové more je jediné, ktoré nie je obklopené ani kúskom pevniny, a to napriek tomu, že zaberá až dve tretiny Atlantického oceánu.

Ktoré mesto je známe ako "Brána do Afriky"?

Správne!

Nesprávne

Ktorá krajina má najväčší počet UNESCO svetového dedičstva?

Unesco

Správne!

Nesprávne

Najviac lokalít svetového dedičstva UNESCO leží v Európe. Vďačiť za to môžeme Taliansku, dlhoročnému lídrovi zoznamu. Okrem Číny, ktorá na druhej priečke zastupuje Áziu, sa na popredných miestach nachádza Španielsko, Nemecko a Francúzsko.

Získal si /10 bodov!

Tvoj výsledok: %

Priemerný výsledok: %

V kvíze sú stále nevyplnené otázky – odpovedz na ne, potom ti kvíz vyhodnotíme.

Najnovšie videá

Trendové videá