Strana Hlas chce zmeniť volebný systém na Slovensku

  • Hlas to oznámil v sobotu na tlačovej konferencii
  • Plánovanú zmenu avizoval Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok
Hlas by chcel zmeniť volebný systém. (Ilustračné foto - Šutaj Eštok TASR/Jaroslav Novák
  • Hlas to oznámil v sobotu na tlačovej konferencii
  • Plánovanú zmenu avizoval Matúš Šutaj Eštok

Koaličná strana Hlas-SD chce na budúci rok predstaviť návrh zmeny volebného systému. Informuje o tom TASR. Uviedol to líder strany a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po sobotňajšej programovej konferencii strany v Liptovskom Mikuláši. 

Posilnenie regiónov

Posilnenie postavenia regiónov a zmena volebného systému – to sú hlavné ciele, ktoré si vytýčila strana Hlas-SD. Predseda strany a súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok to oznámil na tlačovke po programovej konferencii, ktorá sa uskutočnila v Liptovskom Mikuláši.

„Slovenské regióny sa budú mať lepšie, ak budú rozhodovať sami o sebe. O osude Slovenska nemôže predsa rozhodovať len Bratislava. Hlas chce vrátiť skutočnú moc našim slovenským regiónom. Preto verejne oznamujem, že Hlas na budúci rok predstaví nový a oveľa spravodlivejší volebný systém. Predstavíme ho bez ohľadu na to, akých politických reakcií sa dočkáme, pretože to urobíme kvôli ľuďom,“ vyjadril sa Šutaj Eštok.

Hoci konkrétne detaily pripravovaného návrhu zatiaľ Hlas neprezradil, Šutaj Eštok naznačil kľúčový princíp. Podľa neho by mal mať každý slovenský región priame zastúpenie v Národnej rade SR prostredníctvom vlastného poslanca. Strana plánuje svoj návrh na zmenu volebného systému predložiť v priebehu budúceho roka.

Priority strany

Erik Tomáš hovorí, že jasným odkazom z kongresu je pokračovať v pomoci ľuďom a regiónom. Na sociálnej sieti uviedol, že na pracovnom kongrese v Liptovskom Mikuláši urobili odpočet opatrení v ich rezortoch po roku vo vláde a zároveň predstavili svoje ďalšie plány.

„Veľmi sa teším, že sa podarilo presadiť skutočný 13. dôchodok, ktorý bude vyplatený pred Vianocami a pevne verím, že na nastávajúcej schôdzi parlamentu sa definitívne schváli novela zákona o minimálnej mzde, ktorá už v prvom kole získala 108 hlasov. Ak sa tak stane, minimálna mzda na Slovensku začne v nasledujúcich rokoch stúpať rýchlejšie a vyšplhá sa k hranici 1000 eur,“ vyhlásil Tomáš.

Dodal, že pomoc dostanú aj odkázaní ľudia cez vyššie opatrovateľské príspevky, špeciálne pri starostlivosti o ZŤP deti, pričom tieto príspevky už nebudú krátené na základe príjmu odkázanej osoby. Plány rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny do ďalšieho obdobia sú podľa neho jasné. Sústredia sa na príspevok na bývanie pre ohrozené skupiny, vrátane jednoosobových a jednorodičovských domácností.

Šutaj Eštok hovorí o sociálnom bezpečí

Minister vnútra zas informoval, že na programovej konferencii v Liptovskom Mikuláši si ozrejmili hlavné body ich stratégie. Dôležité pre nich budú sociálne bezpečie a chcú prinavrátiť moc regiónom, uvádza strana na sociálnej sieti.

Úlohou strany Hlas je podľa Šutaja Eštoka poskytnúť ľuďom prostredie, v ktorom sa cítia komfortne, vedia, že majú kde bývať, majú dobrú prácu s adekvátnym ohodnotením a ich deti dostanú kvalitné vzdelanie pre budúci kariérny rast.

„Zároveň chceme naplniť podstatu demokracie – vrátiť moc späť do rúk ľuďom. Sme Hlasom ľudí a regiónov, preto budeme presadzovať nový volebný systém, kde nebude celé Slovensko akýmsi jedným volebným obvodom, ale bude vo voľbách rozdelené podľa regiónov, aby do parlamentu zasadli ľudia, ktorí poznajú reálny život obyvateľov v rôznych oblastiach Slovenska,“ uzavrel.

Zdroje: TASR, Youtube/Hlas-SD, Facebook/Hlas - sociálna demokracia, Facebook/Hlas - sociálna demokracia

Najnovšie videá

Trendové videá