Cukrovkou trpí 1 z 10 dospelých. Tichého nepriateľa prezradí 8 „nevinných“ signálov (PREHĽAD)

  • Rozvinutiu cukrovky dokážeme zabrániť
  • Stačí si jej signály všimnúť včas
  • Ochorenie prezradia ďasná, pokožka či neustály hlad
sladkosti, čakáreň
Ilustračný obrázok Reprofoto: Canva, TASRPavol Zachar
  • Rozvinutiu cukrovky dokážeme zabrániť
  • Stačí si jej signály všimnúť včas
  • Ochorenie prezradia ďasná, pokožka či neustály hlad

Cukrovka alebo diabetes mellitus je ochorenie rozmanitého pôvodu, pre ktoré je však príznačné dlhodobé zvýšenie glukózy v krvi s poruchou látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín.

Toto ochorenie patrí medzi jedno z najrozšírenejších a môžu ním trpieť tak ako starší, tak aj mladší ľudia či deti. Ochorenie spôsobuje porucha vylučovania inzulínu, pôsobenia inzulínu alebo obe porúch súčasne. 

Úrad verejného zdravotníctva SR napísal, že Medzinárodná diabetologická federácia (IDF) odhaduje, že s diabetom žije celosvetovo 1 z 10 dospelých. Oveľa šokujúcejší je však predpoklad, že až polovica chorých ľudí ani len netuší, že má cukrovku. V mnohých prípadoch dokážeme oddialiť či dokonca zabrániť rozvoju cukrovky 2. typu, ktorá je najčastejším typom tohto ochorenia. 

Odborníci upozorňujú, že základom je vedieť rozlíšiť príznaky ochorenia. Mnohé javy nášho tela, ktoré pôsobia ako úplne nevinné, v skutočnosti môžu byť varovaním. 

Cukrovkou trpia státisíce Slovákov 

Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) za rok 2022 odhalili znepokojujúci stav Slovenska v rámci cukrovky. Napriek miernemu poklesu celkového počtu pacientov s cukrovkou o 1,7 % oproti roku 2021, došlo k nárastu výskytu diabetu 1. typu, najmä u ľudí v strednom veku. Taktiež došlo k zvýšeniu počtu detí závislých od inzulínu.

Ku koncu roka 2022 bolo v starostlivosti diabetologických ambulancií evidovaných až 349 595 Slovákov s rôznymi typmi cukrovky. To predstavuje približne 6 440 prípadov na 100 000 obyvateľov. Zaujímavé je, že ženy tvoria väčšiu časť pacientov s diabetom. Konkrétne ide o 52,2 % (182 660 prípadov) v porovnaní s 47,8 % (166 935 prípadov) u mužov.

Najčastejšie diagnostikovaným typom bol práve diabetes mellitus 2. typu, ktorý tvoril drvivú väčšinu – až 91,3 % všetkých prípadov. Diabetes mellitus 1. typu bol zaznamenaný u 7,3 % pacientov, zatiaľ čo gestačný diabetes a iné typy cukrovky predstavovali menšie percentá (0,8 % a 0,7 % v uvedenom poradí).

Cukrovka však nie je len číslom v štatistikách, ale závažné zdravotné riziko s potenciálne devastujúcimi následkami. Neliečené ochorenie môže viesť k strate zraku, poškodeniu obličiek, kardiovaskulárnym problémom či dokonca amputáciám.

Tichý nepriateľ 

Cukrovka, tichý nepriateľ nášho tela, sa prejavuje rôznymi spôsobmi, často nenápadne a postupne. Niektoré príznaky sa môžu prejaviť v období, ktoré nazývame prediabates. Táto diagnóza hovorí, že aj keď zatiaľ netrpíme cukrovkou, naše telo sa dostáva do stavu, keď sa nám cukrovka môže veľmi rýchlo vyvinúť.

Prediabetes je totiž definovaný ako zvýšenie hladiny cukru v krvi (glykémia) nad normálne rozpätie. Tieto hodnoty však ešte nie sú také vysoké ako pri diagnostikovaní diabetu. Práve vo chvíli, keď na sebe spozorujeme nasledovné príznaky, je ten najlepší čas zamyslieť sa nad tým, aký vedieme životný štýl. Pozreli sme sa na 8 nenápadných signálov tela, ktoré môžu hovoriť o vývoji či prítomnosti cukrovky. 

8 nenápadných varovaní

Jedným z charakteristických tichých príznakov, najmä pri type 1. cukrovky, môže byť ovocný dych. Ako informuje Medical News Today, tento jav súvisí s diabetickou ketoacidózou, keď telo spaľuje tuk namiesto glukózy. Produkcia ketónov, vrátane acetónu, vedie k typickému ovocnému zápachu.

Zrak pacienta môže byť  taktiež výrazne ovplyvnený vysokou hladinou cukru v krvi. Poškodenie drobných ciev v oku môže spôsobiť ich oslabenie a vydutie, čo vedie k presakovaniu krvi a tekutín. Následkom môže byť opuch a skreslené videnie, v závažných prípadoch dokonca strata zraku.

Ďalším varovným signálom je pomalé hojenie rán. Zvýšená glykémia narúša funkciu bielych krviniek a zhoršuje krvný obeh, čo komplikuje proces hojenia. Navyše, poškodenie nervov môže spôsobiť, že si človek ranu včas nevšimne.

Pokožka je často prvým miestom, kde sa cukrovka prejaví. Pri zvýšenej hladine cukru v krvi sa môžu objaviť tmavé škvrny, najmä v kožných záhyboch ako krk, podpazušie a slabiny. Tento jav, známy ako acanthosis nigricans, pravdepodobne súvisí s inzulínovou rezistenciou. Vysoká glykémia môže tiež spôsobiť suchú a svrbivú pokožku, ako aj ďalšie kožné problémy.

Medzi menej známe, ale rovnako dôležité príznaky patrí neustály pocit hladu spojený s nevysvetliteľným chudnutím. Ako informuje portál preventivne.sk cukrovkár pociťuje neustály hlad, pretože neprijíma z jedla dostatočnú energiu a jeho bunky nedostávajú potrebné množstvo glukózy. To spôsobuje, že si telo myslí, že hladuje, čo kompenzuje rýchlejším spaľovaním tukov a svalov. Pokiaľ na sebe človek spozoruje náhly pokles kilogramov bez akýchkoľvek zásadných zmien v diéte alebo cvičení, môže ísť o varovný signál.

Prezradia ju ďasná

U diabetikov sa môže v dôsledku vysokej hladiny cukru v krvi oslabiť imunitný systém. To vie umožniť rýchlejší rozvoj infekcií. Ak teda na sebe pozoruješ častejšie infekcie močových ciest či kvasinkové infekcie, je dobré navštíviť lekára. 

Cukrovka sa môže prekvapivo ukázať aj ako stomatologický problém. Presnejšie, ako problém s ďasnami. Červené, opuchnuté a citlivé ďasná môžu byť dôsledok ochorenia, nakoľko cukrovka oslabuje schopnosť bojovať proti choroboplodným zárodkom. To zvyšuje riziko aj infekcie ďasien a kostí. Ďasná sa v dôsledku infekcie môžu oddeľovať od zubov, alebo sa v ďasnách objavujú vredy či vačky s hnisom. 

V neposlednom rade je môže byť symptómom mravčenie v končatinách. Tieto symptómy sú dôsledkom narušeného metabolizmu glukózy, čo má za dôsledok poškodenie nervov. Ak človek dlhodobo trpí pocitom mravčenia, necitlivosti či bolesti v rukách a nohách, môže to súvisieť so zhoršením krvného obehu, alebo poškodením nervov. V niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť aj pálčivá bolesť v ramenách, rukách, v celých nohách a chodidlách.

Zdroje: NCZI, UVZSR, preventivne.sk, Medical News Today

Najnovšie videá

Trendové videá