Miliardový plán je konečne potvrdený. Slováci dostanú vytúženú diaľnicu na kľúčovom úseku

  • Výstavba diaľnice na Zemplín sa konečne posúva do reálnej fázy
  • Po rokoch čakania sa na východe môžu tešiť na nové možnosti rozvoja regiónu
Výstavba diaľnice
Ilustračné foto TASR/Milan Kapusta
  • Výstavba diaľnice na Zemplín sa konečne posúva do reálnej fázy
  • Po rokoch čakania sa na východe môžu tešiť na nové možnosti rozvoja regiónu

Dlhé roky sa obyvatelia Zemplína pozerali na sľuby o výstavbe diaľnice len s pochybnosťami. Sľuby politikov, rôzne diskusie a plány sa zatiaľ vždy ukázali ako nesplnené.

Teraz sa však situácia mení. Ministerstvo dopravy oznámilo, že sa výstavba dlho očakávanej diaľnice posúva do konkrétnej fázy, keďže bola vybraná trasa, ktorou bude diaľnica viesť.

Vybraná trasa a jej význam pre región

Ako informuje televízia Markíza, diaľnica povedie od Bidoviec až k ukrajinskej hranici, čím významne zlepší prepojenie regiónu so zvyškom Slovenska a tiež so susednou Ukrajinou.

Odborníci posudzovali celkovo jedenásť rôznych variantov a po dôkladnom zhodnotení sa rozhodli pre trasu, ktorá je najefektívnejšia a najšetrnejšia k životnému prostrediu. Táto trasa prekoná aj známy horský priechod Dargov, avšak bez nutnosti budovania tunela.

Jedna z dôležitých križovatiek sa bude nachádzať severne od Michaloviec. Tento bod spojenia je dôležitý nielen pre obyvateľov Zemplína, ale aj pre turistov smerujúcich na obľúbenú rekreačnú oblasť Zemplínskej šíravy.

K diaľnici tak budú mať lepší prístup nielen vodiči z regiónu, ale aj návštevníci hľadajúci oddych. Celková dĺžka vybraného variantu diaľnice je 72 kilometrov. Na tejto trase bude vybudovaných osem križovatiek a dve odpočívadlá.

Nová diaľnica tak výrazne zlepší komfort jazdy a bezpečnosť na preťažených cestách, ktoré momentálne vedú týmto regiónom.

Výzvy pred realizáciou

Zemplínčania však zostávajú skeptickí. Tento región už videl diaľnicu „na papieri“ niekoľkokrát, no realita je iná. Ľudia stále jazdia po preplnených a úzkych cestách, pričom Zemplín je jedným z najmenej rozvinutých regiónov na Slovensku.

Obyvatelia preto nevedia, či majú týmto sľubom ešte veriť. Občianske združenie Diaľnica na Zemplín, ktoré už štyri roky lobuje za výstavbu tejto komunikácie, upozorňuje, že dôležitým krokom je schválenie projektu ako strategickej investície.

„Ak sa projekt dostane do vlády a bude schválený ako strategická investícia, prípravy na výstavbu sa môžu skrátiť aj o polovicu,“ tvrdí zakladajúci člen združenia Ján Kerekeš.

Proces výstavby diaľnic na Slovensku je dlhý a zložitý. Od prvej technickej štúdie až po dokončenie a uvedenie diaľnice do prevádzky to môže trvať až 15 rokov.

Odhaduje sa, že výstavba úseku medzi Bidovcami a Vyšným Nemeckým bude stáť približne 1,3 miliardy eur. Na cenu však bude mať vplyv verejné obstarávanie, pričom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) plánuje hľadať finančné prostriedky aj z európskych zdrojov.

Skepsa obyvateľov a možnosti financovania

Aj keď sa projekt posúva dopredu, obyvatelia regiónu sú pri vyslovení slova „diaľnica“ opatrní. Po toľkých rokoch neúspechov sa pýtajú, či tentoraz naozaj dôjde k reálnym krokom.

„Pripúšťam, že ja mám zrakovú vadu, no žiadnu diaľnicu nevidím,“ poznamenal už na začiatku roka ironicky jeden z obyvateľov Zemplína pre Noviny.sk.

Ak by všetko prebiehalo podľa plánu, podľa zástupcov miestnych združení by po novej diaľnici mohli vodiči jazdiť do roku 2030. Dôležitým faktorom, ktorý môže výstavbu diaľnice urýchliť, je aj vojnový konflikt na Ukrajine.

Keďže úsek diaľnice povedie až k ukrajinskej hranici, predpokladá sa, že Európska únia bude mať záujem finančne podporiť tento projekt. Tým by sa mohli urýchliť nielen stavebné práce, ale aj celý proces prípravy a realizácie.

Budúcnosť Zemplína

Ak sa výstavba tejto diaľnice podarí, región Zemplína by mohol konečne zažiť dlho očakávaný rozvoj. Zlepšená infraštruktúra by mohla pritiahnuť investorov, ktorí sa doteraz tejto oblasti vyhýbali.

Obyvatelia by mohli zažiť lepšiu dostupnosť a väčšie príležitosti, čo by mohlo prispieť k zastaveniu dlhodobého odlivu mladých ľudí z regiónu.

Zdroje: tvnoviny.sk, Noviny.sk, Diaľnica na Zemplín

Najnovšie videá

Trendové videá