Unikli tajné plány Izraela: USA vyšetrujú citlivé dokumenty o plánovanom útoku na Irán

  • Tajné dokumenty o izraelských plánoch na útok proti Iránu unikli na internet
  • USA spustili vyšetrovanie tohto vážneho bezpečnostného incidentu
  • Únik môže narušiť dôveru medzi Washingtonom a Tel Avivom
Pentagon_Briefing806204
Ilustračné foto TASR/AP Photo/Kevin Wolf
  • Tajné dokumenty o izraelských plánoch na útok proti Iránu unikli na internet
  • USA spustili vyšetrovanie tohto vážneho bezpečnostného incidentu
  • Únik môže narušiť dôveru medzi Washingtonom a Tel Avivom

Spojené štáty americké (USA) čelia ďalšiemu znepokojivému úniku utajovaných informácií, ktorý odhalil izraelské plány na odvetu voči Iránu.

Podľa viacerých zdrojov unikli prísne tajné dokumenty, ktoré opisujú prípravy Izraela na vojenský úder, vrátane presunov munície a cvičení vzdušných síl.

Dokumenty, ktoré majú označenie „prísne tajné“, sa objavili na Telegrame cez účet „Middle East Spectator“ a sú určené výhradne pre USA a ich spojencov zo skupiny štátov a ich tajných služieb pod menom „Five Eyes“.

„Únik je hlboko znepokojujúci,“ povedal pre CNN jeden z amerických predstaviteľov, ktorý potvrdil pravosť dokumentov.

Únik prichádza v čase, keď sa vzťahy medzi USA a Izraelom nachádzajú v kritickom bode a Izrael pripravuje odvetu na iránsky raketový útok z 1. októbra.

Dôsledky úniku pre vzťahy medzi USA a Izraelom

Jedným z najzávažnejších aspektov úniku je fakt, že jeden z dokumentov naznačuje vlastnenie jadrových zbraní Izraelom, čo krajina nikdy verejne nepotvrdila.

Hoci dokumenty nehovoria o plánoch ich použitia proti Iránu, táto informácia môže ešte viac narušiť dôveru medzi USA a Izraelom.

„Ak je pravda, že unikli izraelské taktické plány na odpoveď na útok Iránu 1. októbra, ide o vážne porušenie,“ komentoval situáciu Mick Mulroy, bývalý námestník ministra obrany pre Blízky východ.

Dodal, že narušená dôvera by mohla vážne ohroziť budúcu spoluprácu medzi oboma krajinami.

Vyšetrovanie v plnom prúde

Ako ďalej informuje server Axios, USA okamžite spustili vyšetrovanie, ktoré vedú FBI, Pentagon a spravodajské agentúry. Zatiaľ však nie je jasné, či uniknuté dokumenty boli výsledkom hackerského útoku alebo zámerného úniku.

„(Únik) týchto dvoch dokumenty je zlý, ale nie strašný. Obavy vzbudzuje, ak ich je viac,“ uviedol ďalší americký predstaviteľ.

Spojené štáty sa v minulosti stretli s podobnými únikmi, ktoré poškodili vzťahy so spojencami. Najnovší prípad však prichádza v mimoriadne citlivom čase, keď USA vyzývajú Izrael na zmiernenie vojenských akcií, najmä v Libanone, a na prímerie v Gaze.

Iránske hackerské aktivity a geopolitické riziká

Nejasnosti okolo pôvodu úniku vyvolávajú obavy z možnej iránskej hackerskej aktivity. USA sú v stave zvýšenej ostražitosti, najmä po tom, čo americké spravodajské služby varovali pred pokusmi Iránu preniknúť do citlivých dokumentov.

Kanál, ktorý zverejnil uniknuté dokumenty, má väzby na Teherán a predtým zverejňoval materiály podporujúce iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

„Budúca koordinácia medzi USA a Izraelom by mohla byť spochybnená. Dôvera je kľúčovou zložkou vzťahov, a ak sa táto dôvera naruší, môže to mať vážne dôsledky,“ varoval Mulroy.

Reakcie a budúce kroky

Pentagón vo svojom vyhlásení potvrdil, že o úniku vie, no odmietol zverejniť ďalšie podrobnosti. Izraelská armáda sa k situácii bezprostredne nevyjadrila. O úniku informovali ako prvé portály Axios a CNN, ktoré získali prístup k prvým informáciám.

Tento únik citlivých údajov prichádza v čase, keď sa zvyšuje napätie medzi Izraelom a Iránom. USA naliehavo vyzývajú Izrael, aby nezvyšoval vojenské aktivity a nezapojil sa do širšieho konfliktu v regióne, zatiaľ čo izraelské vedenie opakovane zdôrazňuje, že iránsky útok neostane bez odpovede.

Zdroje: CNN, Axios

Najnovšie videá

Trendové videá