Najväčší bankrot v histórii Slovenska dokonaný: Ľudia prišli o 770 miliónov, medzi nimi aj manželka Matoviča

  • Investičná skupina má nový reštrukturalizačný plán
  • Veritelia Arcy prišli o státisíce
  • Medzi veriteľov má patriť aj manželka Igora Matoviča
Matovič a manželka, invetsície
Ilustračná snímka Igora Matoviča s manželkou Pavlínou Ilustračná snímka Reprofoto: TASR/Lukáš Grinaj, Canva
  • Investičná skupina má nový reštrukturalizačný plán
  • Veritelia Arcy prišli o státisíce
  • Medzi veriteľov má patriť aj manželka Igora Matoviča

Investičná skupina Arca ešte v lete roku 2020 prestala uhrádzať zmenky a dlhopisy. Postupne sa dostala do dlhov a momentálne si prechádza reštrukturalizáciou. Jej líder Rastislav Velič ešte toho roku hlásal, že veriteľom skupiny sa vráti minimálne polovica ich pohľadávok. Verejnosť presviedčal, že Arca stále disponuje dostatočne hodnotným majetkom.

Podľa informácii Denníka N je však teraz jasné, že veritelia z najväčšej súčasti skupiny, ktorou je firma Arca Investments, získajú späť maximálne 10,4 percenta peňazí, ktoré vložili do jej cenných papierov. Arca Investments má aktuálny celkový dlho vo výške až 770 miliónov eur. Ide o najväčší bankrot v histórii Slovenska.

Investovala aj Matovičova manželka

Najnovší plán odškodnenia predložili samotní veritelia. Zatiaľ, čo pôvodní majitelia Arcy hovorili o nerealistických plánoch oddlženia, ľudia, ktorí investovali do firmy teraz dostanú len desatinu svojich vstupov.

Nakoľko najviac veriteľov skupiny pochádza z Českej republiky, aj reštrukturalizácia prebieha tam. Plán odškodnenia, ktorý je verejne dostupný, bol pôvodne doručený príslušnému českému insolvenčnému súdu koncom septembra skrz jedného z najvýznamnejších veriteľov. Týmto veriteľom je brniansky investičný fond IFIS, ktorý zastupuje mnohých iných menších veriteľov. Aj tento fond však má voči Arca Investments vlastné pohľadávky.

Podľa informácii denníka má k veriteľom patriť aj manželka bývalého premiéra Igora Matoviča Pavlína. Tá si voči Arca Investments prihlásila tri zmenky v celkovej hodnote skoro 695-tisíc eur. Podľa najnovšieho odškodňovacieho plánu by sa jej teda malo vrátiť iba 72-tisíc eur.

Poškodeným veriteľom má byť aj herec Maroš Kramár. Ten údajne do Arca Investments investoval viac ako 530-tisíc eur. „Som rozčúlený, pretože stále sa hovorí, že nemám investovať sám, ale cez odborníkov. Všetko som splnil, a aj tak to bol kolosálny podvod. Nebol som pažravý, nechcel som zhodnotenie 20 %, mal som iba 6 %, čo je úplne bežné, a naletel som,“ vyjadril sa herec pre Nový Čas

Príčinou je aj COVID-19

Arca Investments je slovensko-česká investičná skupina, ktorá spadá pod materskú firmu Arca. Skupina sa zaoberala finančníctvom, energetikou a pôsobila aj v realitách, pričom postupom času k nej pribudlo viac ako 200 firiem

Podľa informácii v pláne bolo fungovanie Arca Investments počas roku 2020 ovplyvnené niekoľkými okolnosťami, u ktorých došlo k zásadnej kumulácii v období pandémie COVID-19. „V dôsledku vzniknutej situácie spojenej s pandémiou bolo podnikanie tak Dlžníka (Arca Investments), ako aj celej Skupiny Arca, značne obmedzené primárne celým radom reštriktívnych opatrení orgánov verejnej moci, ktorých implementácia viedla k spomaleniu realizácie projektov Dlžníka, prípadne k obmedzeniu až zastaveniu fungovania projektov majúcich charakter fungujúceho podniku,“ píše sa v reorganizačnom pláne.

Za úpadok taktiež môže aj hodnota projektov Arca Investments, ktoré v období pred úpadkom skupiny poklesli. Súčasne vraj došlo aj k narušeniu schopnosti ich samofinancovania, pričom udržanie ich prevádzky si v niektorých prípadoch vyžadovalo ďalšiu potrebu prísunu peňažných prostriedkov. „Táto vzniknutá situácia mala, okrem iného, ​​za následok stratu možnosti predaja týchto spoločností, resp. projektov, potenciálnym investorom.“

Podľa plánu však problémom bola ja zmena správania zmenkových veriteľov. „Namiesto obvyklého ponechania svojich investícií v Arca Investments s cieľom ich ďalšieho zhodnocovania formou tzv. revolvingu, kedy dochádza k emisii novej zmenky s novo stanovenou splatnosťou, sa mnohí zmenkoví veritelia rozhodli pre ich speňaženie.“

Miera veriteľov, ktorí po Arca Investments požadovali výplatu svojich investícií, bola oproti predchádzajúcim obdobiam vysoká a zmenu ich správania skupina neočakávala, pričom na vzniknutú situáciu nebola schopná reagovať.

Zdroje: Denník N, isir.justice.cz, Nový Čas

Najnovšie videá

Trendové videá