Nad Slovenskom o pár hodín uvidíš padajúce meteory. Vieme, kedy budú Orionidy najjasnejšie

  • Orionidy, jeden z najjasnejších meteorických rojov, bude vrcholiť tento víkend
  • Sleduj padajúce hviezdy a zanechávajúce svetelné stopy na obloh
  • Stačí sa vybrať mimo mesta a užiť si predstavenie
meteor perzeid orionid
Ilustračné foto TASR/Milan Kapusta
  • Orionidy, jeden z najjasnejších meteorických rojov, bude vrcholiť tento víkend
  • Sleduj padajúce hviezdy a zanechávajúce svetelné stopy na obloh
  • Stačí sa vybrať mimo mesta a užiť si predstavenie

Dnes večer nás čaká ďalšie fascinujúce nebeské predstavenie – meteorický roj Orioníd. Maximum aktivity tohto úkazu pripadá na noc z nedele na pondelok, 20. až 21. októbra.

Orionidy sú známe svojou jasnosťou, rýchlosťou a dlhotrvajúcimi stopami na nočnej oblohe. Za hodinu môžeš vidieť až 20 „padajúcich hviezd“ a niektoré z nich zanechávajú svetelné stopy, ktoré môžu byť viditeľné niekoľko minút.

Kedy a kde sledovať Orionidy?

Ako informuje portál iMeteo.sk, meteorický roj Orioníd je aktívny počas celého októbra, no práve tento víkend dosahuje svoje maximum. Meteory budú najlepšie viditeľné medzi polnocou a skorými rannými hodinami, pričom najlepšie podmienky na sledovanie budú okolo 02:00 h.

Orionidy vychádzajú zo súhvezdia Orión, konkrétne z oblasti pri hviezde Betelgeuze, jednej z najjasnejších hviezd na oblohe.

meteor
zdroj: Unsplash/Reign Abarintos

Aby si si Orionidy užil naplno, vyber sa na miesto mimo mestského osvetlenia, kde nebude rušiť svetelný smog. Hoci Mesiac bude v pondelok ráno stále dosť jasný, čo môže trochu sťažiť pozorovanie, najjasnejšie meteory by mali byť stále dobre viditeľné.

Čo sú Orionidy a odkiaľ pochádzajú?

Orionidy sú fragmentmi kométy 1P/Halley, jednej z najznámejších komét v dejinách astronómie. Táto kométa prechádza našou slnečnou sústavou približne každých 76 rokov a zanecháva za sebou stopy ľadu a kamenia, ktoré neskôr pri kontakte so Zemou vytvárajú meteorické roje.

V októbri môžeme sledovať Orionidy, zatiaľ čo v máji Eta Aquaridy – obe vznikajú z Halleyovej kométy. „Orionidy sú odkazom Halleyovej kométy,“ poznamenávajú astronómovia pre portál Space.com.

Aj keď túto kométu opäť uvidíme až v roku 2061, jej fragmenty nám každý rok ponúkajú nezabudnuteľné vesmírne predstavenie.

Prečo sú Orionidy výnimočné?

Orionidy vynikajú svojou rýchlosťou a jasnosťou. Meteory prechádzajú atmosférou rýchlosťou až 66 kilometrov za sekundu, čo im umožňuje vytvárať dlhé svetelné stopy na oblohe.

„Tieto meteory sú jedinečné v tom, že zanechávajú dlhšie trvajúce stopy ako iné meteory rovnakého jasu,“ uviedli vedci. To znamená, že po každom prelete môžeš na oblohe vidieť jemné žiarivé časti až niekoľko minút.

Meteorické roje ako Orionidy sú skutočne fascinujúcim javom. Pri vstupe drobných častíc z vesmíru do atmosféry vzniká trenie, ktoré spôsobí ich rozžeravenie, čo vytvára efekt „padajúcich hviezd“.

Väčšina týchto častíc sa v atmosfére zhorí, ale niektoré väčšie fragmenty môžu dopadnúť na Zem ako meteority.

Čo ovplyvní pozorovanie v roku 2024?

Tento rok však Orionidy budú čeliť jednej veľkej výzve – jasnému Mesiacu. Mesiac, ktorý bude ešte stále na 80 % osvetlený, zaplaví nočnú oblohu svojím svetlom, čo môže sťažiť pozorovanie slabších meteorov.

Najlepšie bude sledovať Orionidy v skorých ranných hodinách, keď je Mesiac najnižšie na oblohe. Napriek tomu, aj keď Mesiac bude osvetľovať nočnú oblohu, tie najjasnejšie meteory by mali byť stále dobre viditeľné.

Astronómovia odporúčajú nájsť miesto ďaleko od svetelného smogu a mestských oblastí, aby si mal najlepšie podmienky na pozorovanie.

Orionidy patria spolu s Perzeidami a Geminidami medzi najspoľahlivejšie meteorické roje, ktoré sa dajú pozorovať každoročne. Každý rok nám ponúkajú možnosť sledovať krásu vesmíru a pripomínajú nám, ako sú naše planéta a slnečná sústava prepojené s kozmickými udalosťami.

Hoci Mesiac tento rok trochu skomplikuje pozorovanie, stále máš šancu zachytiť niektoré z najkrajších vesmírnych momentov. Vezmi si teplý čaj, pohodlnú stoličku a vyber sa na vidiek. Možno práve tento rok budeš svedkom nezabudnuteľného nebeského divadla, ktoré ti Orionidy ponúknu.

Zdroje: iMeteo.sk, Space.com

Najnovšie videá

Trendové videá