Zmena času už tento týždeň: Prináša depresie a negatívnu náladu: Vieme, ako sa vyrovnáš s novým režimom

  • Už tento víkend si pretočíme hodinky
  • Prechod na zimný čas mnohých potrápi
budík, žena, spánok
freepik
  • Už tento víkend si pretočíme hodinky
  • Prechod na zimný čas mnohých potrápi

Koniec októbra so sebou prináša každoročný rituál – prechod na zimný čas. V nedeľu 27. októbra o tretej hodine ráno sa ručičky hodín posunú o hodinu späť, čím sa vrátime k štandardnému stredoeurópskemu času (SEČ).

Každoročná zmena času má svojich „hejterov“ aj priaznivcov. Ako informuje portál iMeteo, posunutie času má na mnohých ľudí negatívny vplyv. 

Hoci si môžeme dopriať o hodinu dlhší spánok, skoršie stmievanie môže mať negatívny vplyv na našu psychiku. Nedostatok denného svetla totiž výrazne ovplyvňuje ľudský organizmus a môže viesť k zhoršeniu nálady či celkového zdravotného stavu.

Zruší sa prechod na zimný čas?

Keďže mnohí odborníci už dlho polemizujú o tom, či je táto každoročná zmena skutočne prívetivá, je možné, že už čoskoro svoje budíky nebudeme musieť posúvať. 

Európska komisia totiž začala túto problematiku riešiť po tom, čo prieskum z roku 2018 ukázal, že väčšina Európanov (84 % zo 4,6 milióna respondentov) podporuje jeho zrušenie. 

Isté však je, že minimálne do roku 2026 bude čas bežať „po starom“. Ako sa v nasledujúcich rokoch popasujeme s možným zrušením zimného režimu, ešte ostáva otázne. 

Ako sa vyrovnať so zmenou času

Portál PreSpánok vysvetľuje, že „ľudský organizmus každý deň o 12 minút spomaľuje, preto je pre nás prechod na zimný čas menej bolestivý. Veľa organizmov sa na zimu uchyľuje k zimnému spánku, intenzívne pracujúci človek tak ide proti prírodným zákonom.“

Citlivejších ľudí tak vie potrápiť jeho prirodzený biorytmus. Najlepším spôsobom, ako poraziť zmenu času, je pravidelný spánkový režim.

Dôležité je preto venovať pozornosť prostrediu, v ktorom spíme, vytvoriť telu potrebné podmienky na kvalitný spánok a umožniť mu sa tak lepšie regenerovať. Pomôžu ti pri tom ranná sprcha aj pohodlný vankúš. 

Veľkú úlohu tiež hrá správna výživa. Skús do jedálnička zaradiť viac ovocia, ktoré dodá telu energiu počas dňa, a nezabúdaj na dostatočný príjem tekutín. Na lepšie zaspávanie ti pomôžu aj bylinky, ako sú napríklad valeriána lekárska, materina dúška alebo ľubovník bodkovaný.

Pozor na sezónnu depresiu

Jedným z problémov, ktoré spôsobujú tieto zmeny v spánkovom režime a úbytku denného svetla, sú zmeny nálady. Ako informuje portál EverydayHealth, sezónna depresia môže potrápiť aj ľudí, ktorí nemajú závažné psychické problémy celoročne. 

Množstvo ľudí prirodzene v zime zažíva príznaky, ako sú smutná nálada, problémy so sústredením, nedostatok energie, priberanie na váhe a dokonca aj zvýšenú chuť na sladké. 

Týchto päť rád, zostavených podľa zdravotníckych štúdií, by ti malo pomôcť na zimu nabehnúť s čo najmenšími problémami: 

  1. Dodržuj základnú spánkovú hygienu
    Nastavenie pravidelného spánkového režimu pomáha minimalizovať vplyv zmeny času. Choď spať a vstávaj v rovnakom čase, obmedz svetlo a elektroniku pred spaním.
  2. Neodkladaj zmenu hodín
    Nastav hodiny na nový čas ešte večer pred zmenou, aby sa telo rýchlejšie prispôsobilo. Drž sa bežného spánkového režimu, a ak si potrebuješ zdriemnuť, sprav to skôr počas dňa na 20 minút.
  3. Vystav sa rannému slnku pre lepší spánok a náladu
    Ranné slnko pomáha nastaviť cirkadiánny rytmus a zlepšiť náladu. Viac denného svetla súvisí s lepšou kvalitou spánku a nižším rizikom depresie.
  4. Používaj cvičenie na zlepšenie nálady a energie
    Aeróbne cvičenie zlepšuje náladu a energiu tým, že uvoľňuje endorfíny a pomáha zvládať únavu. Vyhýbaj sa však intenzívnemu cvičeniu pred spaním.
  5. Podpor lepší spánok vhodnou stravou
    Vyhni sa alkoholu, kofeínu a ťažkým jedlám pred spaním. Zameraj sa na vyváženú stravu s dostatkom antioxidantov a nízkym obsahom cukrov.
Zdroje: iMeteo, TV Noviny, PreSpánok, EverydayHealth

Najnovšie videá

Trendové videá