Minister Šutaj Eštok zriaďuje nový špecializovaný tím, Matovič ho prirovnal k potkanovi

  • Minister vnútra to oznámil na spoločnej tlačovej konferencii
  • Šutaj Eštok hovorí o dôkladnom preverení verejných financií
  • Expremiér tvrdo zareagoval
Matúš Šutaj Eštok, Igor Matovič
TASR/Jaroslav Novák
  • Minister vnútra to oznámil na spoločnej tlačovej konferencii
  • Šutaj Eštok hovorí o dôkladnom preverení verejných financií
  • Expremiér tvrdo zareagoval

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) hneď na začiatku pondelkovej tlačovej konferencie uviedol, že zriaďuje spoločne s policajným prezidentom Ľubomírom Solákom nový úrad. „Zriaďujeme špecializovaný vyšetrovací tím v rámci Úradu boja proti organizovanej kriminalite na protikorupčnej jednotke,“ vyhlásil. Policajný tím bude patriť pod protikorupčnú jednotku.

Prešetrovanie bez Kotlára

Podľa šéfa rezortu sa ho rozhodli vytvoriť v reakcii na to, že „predchodcovia rozhajdákali peniaze“. Chcú preskúmať podozrenia z korupcie, zlé nakladanie s verejnými financiami a preskúmať aj politikov, ktorí rozhodovali o verejných financiách.

Šutaj Eštok chce poznať odpoveď aj na to, kto je zodpovedný za životy tisícov Slovákov počas pandémie Covidu. „Všetci si zaslúžime poznať odpoveď na to, kto je zodpovedný aj trestnoprávne za zbytočne vyhasnutých 20-tisíc ľudí počas pandémie covidu,“ doplnil. Nový špecializovaný tím by sa mal totiž venovať hospodáreniu mobilných odborných miest (MOM).

Šéf rezortu vnútra tiež dodáva, že policajný tím na vyšetrovanie covidu bude vyšetrovať okrem prideľovania financií MOM aj predražené nákupy zdravotníckeho materiálu, nákup vakcín a „20-tisíc zbytočných úmrtí na covid“. „Tento vyšetrovací tím covid bude mať všetko, čo potrebuje,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Keďže splnomocnencom na vyšetrovanie pandémie je aktuálne poslanec Peter Kotlár (nominant SNS), vyjadril sa aj k jeho pôsobeniu. „Toto vyšetrovanie bude prebiehať striktne na základe dôkazov a faktov,“ uviedol minister vnútra s tým, že Kotlár nebude súčasťou tímu, ale jeho spolupráca sa očakáva.

Preverovanie nákupov

Preskúmať chcú aj predražené nákupy zdravotníckeho materiálu, ktorý počas pandémie nakúpila ešte vláda Igora Matoviča. „Často tu boli správy, aj od vás od médií, že sa nakupoval predražený zdravotnícky materiál. Či to boli rúška, testy, ochranné pomôcky,“ povedal.

Pripomenul, že v tom čase bol vyhlásený núdzový stav, takže kontrola transparentnosti vtedy neexistovala. Šutaj Eštok tvrdí, že uzatvorené zmluvy mohli vyhovovať niektorým konkrétnym firmám.

Treťou vecou, ktorej sa okrem nákupom a MOM bude nový tím venovať, bude nákup vakcín. „Všetci si pamätáme tlačovku bývalého premiéra Matoviča a jeho kroky s nákupom ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá nebola schválená jednak Európskou liekovou agentúrou a vyvoláva množstvo otázok nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj čo sa týka finančného krytia samotnej transakcie, ktorú si Matovič vymyslel,“ vyhlásil minister vnútra.

Rovnako hovorí o tom, že zostalo nevyužitých množstvo vakcín aj od iných výrobcov, v dôsledku čoho prišiel štát o desiatky miliónov eur.

Podozrenie z trestných činov

Najkľúčovejšie však bude pre vyšetrovací tím podľa Šutaja Eštoka vyšetriť 20-tisíc zbytočných úmrtí. „Je dvadsaťtisíc rodín týchto mŕtvych, ktorým je potrebné dať odpoveď na to, kto môže, nielen politicky, ale aj trestnoprávne, za to, že došlo k zbytočným úmrtiam,“ uviedol. Opäť zdôraznil číslo 20-tisíc.

Vyšetrovanie považuje minister vnútra za dôležité nielen z ekonomického hľadiska. Pripomenul, že sme boli jednou z krajín, ktorá mala najvyššiu úmrtnosť. Naznačuje, že sú za to zodpovední tí, ktorí krajinu riadili.

Policajný prezident Ľubomír Solák pripomenul, že polícia už vedie trestné stíhanie, ktoré dozoruje generálna prokuratúra. Preverujú marenie úlohy verejného činiteľa a trestný čin všeobecného ohrozenia zdravia v súvislosti s nesprávnymi postupmi protipandemických opatrení. V dôsledku toho zdôraznil, že mohlo dôjsť k zvýšenej úmrtnosti, čím potvrdil slová Šutaja Eštoka.

„Zároveň ešte bývalá Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania povinností pri správe verejného majetku a v súvislosti s obstarávaním vakcín proti covidu. Tieto trestné veci sú dozorované krajskou prokuratúrou v Bratislave a krajskou prokuratúrou v Trenčíne,“ upresnil.

Solák hovorí, že potreba na zriadenie nového tímu vznikla aj na základe vymenovaných skutočností. Zamerajú sa na všetky rozhodnutia, ktoré padli počas pandémie. Avizuje rozsiahle dokazovanie, výsluchy aj analytickú činnosť.

Matovič: „Ten, kto sa ako potkan cez mŕtvoly prehrýzol k moci, dnes zriaďuje vyšetrovaciu komisiu“

Na vyhlásenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zareagoval expremiér Igor Matovič (Slovensko) a to naozaj ostrým až nevyberavým spôsobom.

„Ten, kto sa ako potkan cez mŕtvoly prehrýzol k moci, dnes zriaďuje vyšetrovaciu komisiu s cieľom zistiť, kto môže za 20 tisíc mŕtvych ľudí počas covidu. Nuž, odpoveď každý súdny človek pozná už roky – za akékoľvek zbytočné úmrtia môžu tí, ktorí v čase, kedy mali vyzývať svojich voličov, aby si chránili svoje zdravie – ziapali po námestiach plných starých ľudí ‚Rúška dole!’“ napísal na sociálnej sieti Matovič.

„Štvať ľudí počas pandémie proti zdravotníckym opatreniam, ktorých cieľom bolo chrániť zdravie a životy najmä chorých, starých, imobilných či onkologických pacientov, je najpodlejší čin, aký môže politik počas pandémie spáchať. A ak to urobil politik len preto, aby sa zachránil pred spravodlivým trestom za rozkradnutie republiky a hnal svojich voličov vedome do náručia smrti, zaslúžil by si sám trest smrti,“ myslí si ďalej Matovič.

„Na námestí, pred očami detí a vnúčat obetí, ktoré svojou podlosťou zabil,“ uzavrel svoj post expremiér.

 

Zdroje: YouTube/Startitup, Facebook/Igor Matovič

Najnovšie videá

Trendové videá