Kotlár dostáva príspevok 50-tisíc eur za prešetrenie pandémie. Opozícia hovorí o zbytočných výdavkoch

  • Poslanec SNS a vládny splnomocnenec Peter Kotlár dostáva 50-tisíc eur za vyšetrovanie pandémie
  • Podľa poslanca PS ide o zbytočný výdavok
Kotlár, príspevok
Poslanec NR SR Peter Kotlár (SNS) TASR/Martin Baumann
  • Poslanec SNS a vládny splnomocnenec Peter Kotlár dostáva 50-tisíc eur za vyšetrovanie pandémie
  • Podľa poslanca PS ide o zbytočný výdavok

Poslanec opozičného Progresívneho Slovenska Oskar Dvořák na základe infožiadosti, ktorú podal, informuje, že splnomocnenec vlády Peter Kotlár, ktorý je aj poslancom SNS, dostáva príspevok 50-tisíc eur.

Peniaze majú ísť na prešetrenie pandémie, a to za volebné obdobie.  „Minister vnútra Šutaj Eštok dnes celému Slovensku oficiálne potvrdil, že splnomocnenec vlády Kotlár je úplne zbytočný. Nič neprešetruje, iba konšpiruje. Za tieto konšpirácie dostáva pekný príplatok k svojmu poslaneckému platu. 50-tisíc eur len za toto volebné obdobie. A celá jeho dezinformačná výprava vrátane limuzíny a šoféra možno aj dvakrát toľko. To všetko v čase, kedy si všetci musíme uťahovať opasky kvôli Ficovej drahote,“ upozornil Dvořák.

Manažovanie pandémie vyšetruje viac orgánov

Poslanec PS uviedol, že manažovanie pandémie koronavírusu pritom už vyšetruje generálna prokuratúra, vyšetroval ju tiež Najvyšší kontrolný úrad SR. „Teraz minister vnútra vytvoril ďalší vyšetrovací orgán. Je to len ďalší dôkaz, že Robertovi Ficovi sa nechce vládnuť a vyrába len chaos,“ dodal Dvořák.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) hneď na začiatku pondelkovej tlačovej konferencie uviedol, že zriaďuje spoločne s policajným prezidentom Ľubomírom Solákom nový úrad. „Zriaďujeme špecializovaný vyšetrovací tím v rámci Úradu boja proti organizovanej kriminalite na protikorupčnej jednotke,“ vyhlásil. Policajný tím bude patriť pod protikorupčnú jednotku.

Prešetrovanie bez Kotlára

Podľa šéfa rezortu sa ho rozhodli vytvoriť v reakcii na to, že „predchodcovia rozhajdákali peniaze“. Chcú preskúmať podozrenia z korupcie, zlé nakladanie s verejnými financiami a preskúmať aj politikov, ktorí rozhodovali o verejných financiách.

Minister vnútra očakáva, že iné inštitúcie budú s políciou spolupracovať, podľa neho by tak mal urobiť aj splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Z vyjadrenia ministra však vyplýva, že v tíme priamo pôsobiť nebude.

Slovenská národná strana neskôr (SNS) privítala rozhodnutie vytvoriť vyšetrovací tím na prešetrenie reakcie štátu na pandémiu COVID-19 a poďakovala ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) za tento krok, ktorý oznámil na tlačovej konferencii. SNS ľutuje, že tím nebol zriadený skôr, informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Veríme, že špecializovaný tím bude spolupracovať s ministrom zdravotníctva a ministerkou Denisou Sakovou (Hlas-SD) na odhalení, kto a ako profitoval počas rokov 2020 – 2022,“ uviedla Škopcová. Zdôraznila tiež, že vznik tímu už dlhodobo požadoval práve splnomocnenec vlády pre preverenie riadenia zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. SNS dúfa, že tí, ktorí na pandémii nelegálne zarábali, budú postavení pred zodpovednosť.

Ostrá reakcia Matoviča

Strana SNS zároveň vyzýva, aby Správa štátnych hmotných rezerv SR analyzovala nákupy počas pandémie a Ministerstvo zdravotníctva vykonalo podrobnú analýzu očkovacích programov vrátane spotreby materiálu.

Na vyhlásenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zareagoval expremiér Igor Matovič (Slovensko) a to naozaj ostrým až nevyberavým spôsobom.

„Ten, kto sa ako potkan cez mŕtvoly prehrýzol k moci, dnes zriaďuje vyšetrovaciu komisiu s cieľom zistiť, kto môže za 20 tisíc mŕtvych ľudí počas covidu. Nuž, odpoveď každý súdny človek pozná už roky – za akékoľvek zbytočné úmrtia môžu tí, ktorí v čase, kedy mali vyzývať svojich voličov, aby si chránili svoje zdravie – ziapali po námestiach plných starých ľudí ‚Rúška dole!’“ napísal na sociálnej sieti Matovič.

Zdroje: Progresívne Slovensko, Archív Startitup, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá