NOVÝ PRIESKUM: Smer-SD stráca rapídne na popularite. „Najväčším skokanom“ je Igor Matovič

  • Smer-SD a PS by získali vo voľbách rovnaké percentá hlasov
  • Rapídny nárast čísel zaznamenala koalícia Igora Matoviča
Matovič, Fico, prieskum preferencií
Ilustračná fotografia FB/Hnutie SLOVENSKO, TASR/Pavel Neubauer
  • Smer-SD a PS by získali vo voľbách rovnaké percentá hlasov
  • Rapídny nárast čísel zaznamenala koalícia Igora Matoviča

Ak by sa parlamentné voľby do národnej rady konali najbližší víkend, vyhrali by ich so zhodným výsledkom 21,3 percenta koaličná strana Smer-SD a opozičné Progresívne Slovensko. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry AKO pre Televíziu JOJ.

Na treťom mieste by bola strana Hlas-SD s 15 percentami, nasleduje mimoparlamentná Republika (6,8 percenta) a opozičná SaS so 6,5 percentami. Do parlamentu by sa dostali aj KDH, ktoré by volilo 6,2 percenta Slovákov.

Za bránami parlamentu

Matovičova Koalícia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí s 5,9  percentami by sa do parlamentu nedostala, keďže by ako koalícia potrebovala aspoň 7 percent hlasov. Päť-percentné kvórum by nesplnila koaličná SNS, ktorú by podľa prieskumu v súčasnosti volilo 4,8 percenta Slovákov. Do parlamentu by sa neprekrúžkovala ani mimoparlamentná strana Demokrati s 4,7 percentami.

Za Demokratmi nasleduje Magyar Szövetség-Maďarská aliancia, ktorú by do parlamentu krúžkovalo 3,4 percenta voličov. Na scénu sa vracia aj Boris Kollár so stranou Sme rodina, ktorú by volilo 2,6 percenta respondentov.

Pod jedno percento získali Kotlebovci-ĽSNS (0,6 percenta), My Slovensko (0,5 percenta), Slovenské Hnutie Obrody (0,2 percenta), Pirátska strana-Slovensko (0,1 percenta) a Komunistická strana Slovenska (0,1 percenta).

Prieskum volebných preferencií
zdroj: Prieskum agentúry AKO pre TV JOJ

Rapídny nárast čísel

Najväčšiemu percentu rastu preferencií medzi septembrom a októbrom sa môže tešiť Igor Matovič s Koalíciou Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí. Koalícii totiž medzimesačne narástla popularita o 2 percentá. Nasleduje Republika, ktorej by odovzdalo oproti septembru hlasy o 1,2 percenta viac ľudí.

Oproti minulému mesiacu by o 0,1 percenta viac ľudí volilo stranu SaS. Naopak, pokles zaznamenal vládny Smer-SD, a to o 1,5 percenta. Progresívne Slovensko kleslo oproti septembru o 1,1 percenta. Mierny pokles zaznamenal aj koaličný Hlas-SD, a to o 0,1 percenta v porovnaní s minulým mesiacom.

Počet mandátov v NR SR

Ak by skončili výsledky volieb podľa prieskumu, v Národnej rade (NR) SR by malo PS rovnako ako Smer-SD 41 kresiel. Hlas-SD by získal 29 poslancov, Republika 14, SaS 13 a KDH 12. Koaličná SNS by sa do parlamentu nedostala, a tak by Smer-SD so 41 mandátmi a Hlas-SD s 29 mandátmi potrebovali na zostavenie koalície ďalšieho koaličného partnera.

Ak by sa voľby konali v čase prieskumu, 14,5 percenta opýtaných by však nevedelo, ktorú stranu voliť. Voliť by nešlo 14,3 percenta opýtaných a 3 percentá na otázku odmietli odpovedať.

Prieskum volebných preferencií-počet mandátov v NR SR
zdroj: Prieskum agentúry AKO pre TV JOJ

Odpovede podľa veku

Smer-SD by volilo viac žien (23 percent) ako mužov (19 percent), pri Progresívnom Slovensku je to zhodne 21 percent, rovnako pri strane Hlas-SD 15 percent. Republiku by volilo viac mužov (8 percent) ako žien (5 percent). Stranu SaS by volilo 7 percent mužov a 6 percent žien. KDH by volilo rovnako 6 percent žien aj mužov.

Najviac ľudí (30 percent) vo veku 18 až 33 rokov by volilo Progresívne Slovensko, na druhom mieste v tejto vekovej skupine je opozičná SaS s 11 percentami. Pri vekovej skupine 34-49 rokov je to pre Progresívne Slovensko 26 percent. Medzi respondentmi od 34 do 49 rokov bola na druhom mieste strana Hlas-SD s 14 percentami.

Opačne je to pri starších generáciách. Ľudia od 50 do 65 rokov by volili Smer-SD, ktorý v tejto vekovej skupine získal 23 percent, na druhom mieste je PS s 20 percentami. Respondenti nad 66 rokov preferujú Smer-SD, ktorý by u nich získal 40 percent. Na druhom mieste je v tejto vekovej skupine Hlas-SD s 22 percentami.  

Zdroj: Prieskum agentúry AKO pre TV JOJ 

Najnovšie videá

Trendové videá