Globálny letecký gigant krachuje. Nové vedenie zvažuje radikálne kroky

  • Boeing čelí sérii problémov
  • Avizuje predaj divízií a rieši mzdový spor
Boeing, problémy
Na snímke osobné lietadlo Boeing 737, ktoré uviazlo na pristávacej dráhe kvôli prasknutej pneumatike v Antalyi vo štvrtok 9. mája 2024 TASR/Anadolu
  • Boeing čelí sérii problémov
  • Avizuje predaj divízií a rieši mzdový spor

Americký letecký gigant Boeing sa ocitá v turbulentnom období. Od začiatku roka 2023 čelí sérii problémov, ktoré vyvrcholili januárovým incidentom s uvoľnením časti steny bočných dverí lietadla Boeing 737 Max počas letu. Táto udalosť nielen zvýšila tlak na spoločnosť, ale viedla aj k zmenám vo vedení.

V snahe posilniť svoju finančnú pozíciu Boeing zvažuje odpredaj časti svojich aktív. Ako informuje TASR, agentúra Reuters priniesla informácie o tom, že novovymenovaný generálny riaditeľ Kelly Ortberg údajne požiadal vedúcich pracovníkov jednotlivých oddelení o poskytnutie údajov týkajúcich sa ich hodnoty v rámci koncernu.

Predaj divízie na sledovacie zariadenia

Denník Wall Street Journal, odvolávajúc sa na nemenované zdroje, uvádza, že firma už minulý týždeň uzavrela dohodu o predaji menšej divízie dodávajúcej sledovacie zariadenia pre americkú armádu. Spoločnosť sa k týmto informáciám odmietla vyjadriť.

Situáciu ďalej komplikoval štrajk približne 33-tisíc zamestnancov združených v odboroch, ktorý sa začal 13. septembra. Zdá sa však, že tento pracovný spor sa blíži ku koncu. Odbory cez víkend totiž prijali nový návrh spoločnosti v mzdovom spore, ktorý zahŕňa 35-percentné zvýšenie miezd v priebehu štyroch rokov.

Štrajkujúci zamestnanci majú o tomto návrhu hlasovať v stredu 23. októbra, čo by mohlo priniesť dlhoočakávané riešenie. Tieto kroky naznačujú, že Boeing aktívne hľadá cesty k finančnému ozdraveniu a stabilizácii svojej pozície na trhu. Odpredaj majetku a potenciálne ukončenie štrajku by mohli byť kľúčovými faktormi v snahe spoločnosti prekonať súčasné výzvy a obnoviť dôveru investorov aj verejnosti.

Technické problémy lietadiel

Ako sme ťa informovali ešte v máji tohto roka, na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines na trase z Londýna do Singapuru došlo k tragickej udalosti. V dôsledku silných turbulencií vtedy zahynul jeden cestujúci a 30 ďalších utrpelo zranenia.

Lietadlo Boeing 777-300ER s 211 cestujúcimi a 18 členmi posádky sa vtedy muselo odkloniť do Bangkoku, kde núdzovo pristálo. Ako sme ťa informovali, mnohé modely lietadiel spoločnosti Boeing sú známe svojimi kontinuálnymi problémami.

V americkom senáte v apríli vystúpili dvaja bývalí zamestnanci Boeingu, ktorí si teda rozhodne pred ústa servítku nedávali. Inžinier Sam Salehpour tvrdil, že model 787 Dreamliner má chyby na trupe, ktoré by mohli spôsobiť jeho roztrhnutie vo vzduchu v dôsledku problémov s pripevnením kovového plášťa k zvyšku lietadla.

„Som presvedčený, že ak sa nebudú riešiť problémy s bezpečnosťou, ktoré som videl pri Boeingu, mohlo by to viesť ku katastrofe dopravného lietadla so stovkami obetí. Lietadlo sa rozpadne v spojoch, o ktorých hovoríme. Akonáhle sa rozpadne, zostúpi úplne na zem. Myslím, že je to najvážnejšia vec, akú som kedy v živote videl. Znepokojuje ma aj firemná kultúra,“ cituje ho portál Quartz, pričom Salehpour dodal, že Boeing by mal pozastaviť výrobu tohto typu lietadla.

Technický incident sa odohral aj v nedeľu (20. októbra). Lietadlo typu Boeing 767, ktoré si prenajala spoločnosť Delta, muselo núdzovo zastaviť vzlet z dakarského letiska pre technickú poruchu. Nikto z 213 cestujúcich nebol zranený. Prípadom sa zaoberá národná agentúra pre bezpečnosť letectva (BEA).

Zdroje: TASR, Wall Street Journal, archív SIU, archív SIU, Quartz

Najnovšie videá

Trendové videá