Matovič nazval ministra vnútra potkanom. Šutaj Eštok zakladá vyšetrovací tím /SNKZ#171

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 22. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

V posledných mesiacoch sa objavili vylepšené verzie trójskych koní. Cerberus a TrickMo útočia na Android zariadenia a kradnú osobné údaje aj PIN kódy. Odborníci odporúčajú inštalovať aplikácie len z oficiálnych zdrojov a aktivovať Google Play Protect.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zriadil nový špecializovaný tím, ktorý sa zameria na prešetrovanie podozrení z korupcie a zlého hospodárenia počas pandémie COVID-19. Expremiér Igor Matovič tento krok ostro kritizoval.

V diskusii o údajnej správe SIS, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok najprv tvrdil, že premiér Robert Fico si správu objednal, no neskôr to poprel. Michal Šimečka varuje pred možným zneužitím tajnej služby na politické účely.

V USA prebieha súboj medzi viceprezidentkou Kamalou Harris a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom. Harris vstúpila na sociálnu sieť Truth Social, ktorú Trump založil po tom, čo bol zablokovaný na iných platformách a spochybňuje jeho tvrdenia.

Izrael predložil USA návrh na diplomatické riešenie konfliktu v Libanone, ktorý však odporuje Rezolúcii OSN 1701. Americký vyslanec Amos Hochstein vedie rokovania v Bejrúte, aby podporil nasadenie libanonskej armády na juhu a posilnil mandát mierových síl OSN.

Kaufland zavádza významnú zmenu, ktorá sa bude týkať pokladničných blokov. Tento krok nasleduje po podobných riešeniach v iných reťazcoch a prispeje k udržateľnejšiemu maloobchodu tým, že pomôže znížiť spotrebu papiera.

Tragédia na východe Slovenska

V obci Veľké Kapušany bola 60-ročná žena brutálne zavraždená vo svojom dome. Polícia zadržala podozrivého a začala trestné stíhanie pre vraždu a porušenie domovej slobody. Zatiaľ neuviedla ďalšie detaily prebiehajúceho vyšetrovania.

V luxusnom hoteli vo Viedni došlo k vraždám dvoch slovenských občanov, ktoré spáchal 33-ročný Čech Jan P.. Páchateľ bol zadržaný po druhej vražde, pričom tvrdí, že naňho obete zaútočili. Vyšetrovatelia predpokladajú, že úlohu pri vraždách zohral alkohol.

Slovenská obchodná inšpekcia varuje vodičov pred možnými rizikami spojenými s niektorými modelmi vozidiel, vrátane Peugeotu 208, Opel Corsa a Mokka. Majiteľom uvedených áut odporúča skontrolovať zvolávacie akcie na jej webovej stránke.

Podľa správy má Slovensko najnižší čistý príjem v Európskej únii. Opozičné hnutie navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy na 858 eur od roku 2025, zatiaľ čo vládny plán počíta so zvýšením na 60 % priemernej mzdy od roku 2026.

Investičná skupina Arca Investments čelí najväčšiemu bankrotu v histórii Slovenska s dlhom 770 miliónov eur, pričom veritelia dostanú späť maximálne 10,4 % svojich investícií. Medzi poškodenými sú aj známe osobnosti, ako manželka Igora Matoviča a herec Maroš Kramár.

Vírus oropouche, známy ako horúčka oropouche, postihol viac ako 10 000 ľudí.Taliansko hlásilo prvých päť importovaných prípadov v Európe. Príznaky zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy a svalov. Odborníci varujú pred možnými komplikáciami a zdôrazňujú potrebu ostražitosti.

Slovenský rodák Marián Lemeš, známy ako „Lemo“, našiel nový domov na indonézskom ostrove Lombok, kde sa venuje environmentálnym projektom a udržateľnému turizmu. Jeho cieľom je zlepšiť životné podmienky miestnych komunít, najmä prostredníctvom vzdelávania o triedení odpadu a rozvoja cestovného ruchu.