Slováci vo veľkom vykupujú nový liek na chudnutie. Ohrození sú tí, ktorí ho naozaj potrebujú

  • Slováci vo veľkom vykupujú liek na cukrovku
  • Ženú sa za vidinou štíhlej postavy
  • Môže to však poškodiť tým, ktorí liek skutočne potrebujú
Slováci vykupujú liek na cukrovku
Ilustračné foto Freepik/timolina
  • Slováci vo veľkom vykupujú liek na cukrovku
  • Ženú sa za vidinou štíhlej postavy
  • Môže to však poškodiť tým, ktorí liek skutočne potrebujú

Slováci začali dramaticky vykupovať liek, ktorý sa používa na liečbu cukrovky 2. typu O*empic. Sú posadnutí tým, že môžu rýchlo schudnúť.

Popularita tohto lieku podľa Forbesu môže spôsobiť jeho nedostatok pre ľudí, ktorí ho skutočne potrebujú.

Lídrom v tejto oblasti je dánska spoločnosť 

Novo Nordisk je nespochybniteľnou jednotkou v oblasti tzv. liekov s označením GLP-1. To znamená, že napodobňujú črevný hormón GLP-1 a ten pôsobí na zníženie hladiny cukru v krvi a aj potlačenie chuti do jedla.

GLP-1 je hormón, ktorý tiež spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo prirodzene znamená pomalšie trávenie. Telo potom uvoľňuje menej glukózy z potravy, ktorú skonzumuješ, do krvného obehu, uvádza Cleveland Clinic

Tieto lieky nie sú na trhu žiadnou novinkou, prvýkrát sa objavili už v 90. rokoch minulého storočia a o dekádu neskôr ich Novo Nordisk začali predávať pacientom na liečbu cukrovky. 

O*empic na liečbu cukrovky začala spoločnosť predávať v roku 2017. Dostali na to povolenie od americkej FDA. V súčasnosti ide o jeden z najpokročilejších liekov, ktoré máme na trhu, pretože pacientom šetrí čas. Predchádzajúce verzie totiž vyžadovali injekcie aspoň raz denne, tento liek sa podáva len raz týždenne. 

Lieky môžu pomáhať pri závislostiach

Vedecká štúdia uvádza, že injekčné perá na liečbu obezity a cukrovky druhého typu znižujú intoxikáciu alkoholom. Agonisty GLP-1 skúmali vedci z Loyolovej univerzity v Chicagu spolu s ďalšími kolegami.

Skúmali teda aj celkovo liek O*empic a prišli na to, že lieky takéhoto typu môžu zaberať na závislosti. Čiže nielenže potláčajú hlad, pôsobia aj na časť mozgu, ktorá je zodpovedná za závislosť, myslia si vedci. 

Vedci odhalili kľúč k tomu, ako si udržať mozog vo forme čo najdlhšie
zdroj: Freepik/senivpetro

Autori štúdie uvádzajú, že tieto lieky by určite mali byť preskúmané ako nová farmakologická liečba u ľudí závislých od alkoholu a opiátov.

Z výsledkov totiž vyplýva, že u užívateľov liekov bolo až o 40 % nižšie riziko predávkovania sa opiátmi ako u ľudí, ktorí lieky neužívali. Skúmali to na vzorke vyše 817-tisíc ľudí, pričom viac ako 5-tisíc z nich užívalo na predpis GLP-1 a podobné typy liekov. 

Vedľajšie účinky

Okrem toho, že O*empic pomáhal s hladinou cukru v krvi, „pomáhal“ tiež s chudnutím. Deje sa tak kvôli látke semaglutid, pre ktorú stráca pacient chuť do jedla. To, bohužiaľ, zaujalo širšiu verejnosť, ktorá tieto vedľajšie účinky lieku vidí ako pozitívum.

Podľa CNN však najnovšie štúdie hovoria o tom, že ľudia, ktorí užívajú O*empic, môžu mať vyššie riziko vzniku zriedkavej formy slepoty. Lekári aj napriek tomu tvrdia, že by to nemalo odrádzať pacientov od používania liekov na liečbu cukrovky alebo obezity.

Predpisy semaglutidu nevzrástli len na Slovensku, problém je zrejme po celom svete, vrátane USA. Okrem toho, že ak budú ľudia na obezitu užívať len O*empic alebo iný liek s podobným zložením, pocítia nevoľnosť a je dosť pravdepodobné, že sa nevyhnú vedľajším účinkom. 

Zdroje: Forbes, Cleveland Clinic, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá