Firmy si nedovolia prepúšťať Slovákov. Pracovný trh zažíva situáciu, ktorú si nepamätajú ani pamätníci

  • Analýza IFP prezradila zaujímavé štatistiky
  • Trh práce je v patovej situácii
  • Firmy si zamestnancov nemôžu dovoliť prepúšťať
fabrika
Archív Canva
  • Analýza IFP prezradila zaujímavé štatistiky
  • Trh práce je v patovej situácii
  • Firmy si zamestnancov nemôžu dovoliť prepúšťať

Slovenský trh práce zažíva situáciu, akú si nepamätajú ani pamätníci. Miera nezamestnanosti sa už takmer trištvrte roka drží na úrovni 5 %, čo je jav, ktorý sme tu podľa analýzy IFP nemali desaťročia. 

„Súčasná úroveň prepúšťania je najnižšia za posledné roky,“ potvrdzujú analytici. Len tretina nezamestnaných stráca prácu z iniciatívy zamestnávateľa.

To je číslo, ktoré by ešte pred pár rokmi znelo ako z ríše snov. Zvyšok odchádza dobrovoľne – či už do dôchodku, zo zdravotných dôvodov alebo kvôli rodinným záležitostiam.

Ako sú na tom jednotlivé okresy

Situácia sa však výrazne líši v rôznych častiach krajiny. „Na západe krajiny nájdeme viacero okresov s mierou nezamestnanosti pod 2,5 % s najnižšími úrovňami pod 2,1 % v Trenčíne a Piešťanoch.“

Na druhej strane, „okresy ako Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Kežmarok majú takmer dvojnásobnú mieru nezamestnanosti oproti priemeru Slovenska“.

Zaujímavosťou hodnou pozornosti je, že „zamestnávanie cudzincov na Slovensku dosiahlo nové maximum, prekročiac hranicu 111-tisíc“. To je číslo, ktoré by ešte pred pár rokmi vyvolalo paniku, dnes je to realita, s ktorou sa musíme vyrovnať.

Napriek tomu, že počet voľných pracovných miest sa blíži k úrovniam spred krízy, medzi regiónmi existujú priepastné rozdiely. „Najvypuklejší nedostatok zamestnancov je v okresoch Bratislava a Malacky, kde na jedného nezamestnaného pripadajú takmer štyri pracovné ponuky,“ tvrdia experti.

Opačná situácia je v okresoch Gelnica, Sabinov a Stropkov. V týchto okresoch na jednu pracovnú pozíciu pripadá viac ako 50 uchádzačov.

Firmy zamestnancov potrebujú 

Napriek nízkej miere nezamestnanosti, na trhu práce pretrváva nedostatok zamestnancov pre firmy. Situácia sa však líši podľa regiónov.

„Najakútnejšia situácia s nedostatkom zamestnancov je v okresoch Bratislava a Malacky, kde na jedného nezamestnaného pripadajú takmer štyri ponuky práce. Naopak v okresoch Gelnica, Sabinov a Stropkov evidujeme na jednu pracovnú ponuku až cez 50 uchádzačov o zamestnanie.“

„Trh práce naráža na svoje limity na strane dopytu aj ponuky. Ďalšiemu znižovaniu nezamestnanosti bráni pretrvávajúci kvalifikačný aj regionálny nesúlad na trhu práce,“ tvrdí analýza IFP.

Zdá sa, že slovenský trh práce je v patovej situácii. Firmy zúfalo hľadajú zamestnancov, no tí buď nemajú potrebnú kvalifikáciu, alebo žijú v regiónoch, kde práca jednoducho nie je. 

Otázkou zostáva, ako dlho ešte môže táto situácia pretrvávať. Bude to rok? Dva? Alebo sa dočkáme dramatického zvratu? Jedno je isté – slovenský trh práce prežíva obdobie, ktoré si budeme pamätať ešte dlhé roky. 

Faktom ostáva, že zamestnávatelia si momentálne nemôžu dovoliť prepúšťať vo veľkom. IFP potvrdilo, že najčastejším dôvodom straty zamestnania je prepustenie pre nadbytočnosť. To je však aktuálne na najnižšej hodnote za 30 rokov.

Zdroj: IFP

Najnovšie videá

Trendové videá