Mám dôkazy, že si Putin objednal vraždu môjho manžela. Julija Navaľná chce byť prezidentkou

  • Julija Navaľná by mohla kandidovať za ruskú prezidentku
  • Po smrti svojho manžela chce pokračovať v jeho dielach
  • Má to však jeden háčik
Julija Navaľná bude kandidovať za prezidentku Ruska. Vladimir Putin hľadí na Navaľnú
Ilustračné foto – Julija Navaľná a Vladimir Putin TASR/DPA, Sebastian Kahnert, TASR/AP, Evgenia Novozhenina
  • Julija Navaľná by mohla kandidovať za ruskú prezidentku
  • Po smrti svojho manžela chce pokračovať v jeho dielach
  • Má to však jeden háčik

Alexej Navaľnyj sa dožil iba 47 rokov, no aj to bolo podľa viacerých expertov na takého zvučného ruského opozičného politika hodné obdivu. Najznámejší a aj najvýznamnejší kritik Vladimira Putina zomrel 16. februára 2024 v trestaneckej kolónii Polárny vlk, ktorá sa prirovnáva aj ku koncentračným táborom z čias nacistického Nemecka.

Po jeho boku vždy, počas celej politickej kariéry a snahy odhaliť kremeľské sprisahania, stála jeho manželka Julija. Aj počas marcových ruských prezidentských volieb sa vydala na moskovskú ambasádu v Berlíne a na hlasovací lístok napísala meno svojho nebohého manžela: „Navaľnyj.“

Ruskí vladári si nemôžu vydýchnuť ani po smrti najhlučnejšieho kritika situácie v Kremli. Podľa BBC totiž Julijino úsilie nekončí pri takejto symbolike. Ako uvádza SITA, ak sa vráti do Ruska, bude kandidovať za prezidentku.

Problémom však je, prirodzene, Putin. Pokiaľ bude súčasný šéf Kremľa pri moci, Navaľná sa vrátiť nemôže, a teda ani kandidatúra neprichádza do úvahy. V súčasnosti žije v zahraničí v exile.

„Mojím cieľom je priniesť do krajiny zmeny a spraviť ich možnými. Ak sa vrátim do Ruska, budem kandidovať na prezidentku,“ povedala v rozhovore pre BBC. Za Putinovho režimu však hrozí, že by ju po vstupe na územie Ruskej federácie zatkli.

Z rovnakých dôvodov a obáv sa nemohla ani len zúčastniť pohrebu svojho manžela. Od tohto leta dokonca svieti na moskovskom zozname teroristov a extrémistov.

Navaľného príbeh

Ako sme ťa už informovali, Vladimir Putin sa Alexeja Navaľného skutočne obával a mal sa aj prečo. Ruská ústredná volebná komisia mu dokonca zakázala kandidovať na prezidenta.

Sám viedol cez Nadáciu proti korupcii vyšetrovanie, ktorého výsledky sa dostávali k miliónom ľudí. Azda najznámejším sa stalo video zverejnené po jeho poslednom zatknutí. Podľa Navaľného zistení si Putin pri Čiernom mori postavil palác v hodnote jednej miliardy dolárov.

Šéf Kremľa to popiera, no budova skutočne stojí a disponuje neuveriteľnými prvkami. Podľa súčasných odhadov môže vlastniť majetok za vyše 200 miliárd amerických dolárov a jeho palácu či ďalším bohatstvám sme sa venovali v článku na tomto odkaze.

Navaľnému pre takéto činnosti a pátranie neustále hrozilo nebezpečenstvo. „Keď žijete takýto život, tak viete, že sa nikdy nevzdá, no práve preto ho milujete,“ spomína Navaľná v rozhovore.

V roku 2020 bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. Previezli ho do Nemecka, kde sa zotavoval, a úrad nemeckej kancelárky zatiaľ požadoval odpovede od Putinovho režimu. Tých sa svet nedočkal.

Keď sa Putinovmu kritikovi zlepšil zdravotný stav, začal spoluprácu s vyšetrovateľmi skupiny Bellingcat. Podarilo sa im otravu priradiť k ruskej bezpečnostnej službe FSB. Samotnú otravu neskôr nepopieral ani Putin, no s tým, že si ju Navaľnyj navodil sám.

S Julijou sa vrátili do Ruska v januári 2021. Manžela jej hneď po pristátí zatkli a odvtedy sa už na slobodu nedostal. Polárny vlk sa mu stal osudným. A prečo sa vlastne vracali?

„Nemohla sa o tom viesť žiadna diskusia. Bolo ho len treba podporiť. Vedela som, že sa chce vrátiť do Ruska. Vedela som, že chce byť so svojimi priaznivcami, chcel byť všetkým týmto ľuďom príkladom… Svojou odvahou a statočnosťou chcel ukázať ľuďom, že tohto diktátora sa netreba báť.“

„Nikdy som nedovolila, aby si môj mozog myslel, že by ho mohli zabiť… žili sme tento život celé desaťročia a je to o tom, že zdieľate tieto ťažkosti, zdieľate názory. Podporujete ho,“ uzavrela Navaľná.

Verí, že vraždu jej manžela si nakoniec objednal samotný Putin. Juluja v súčasnosti vedie protikorupčnú nadáciu a tvrdí, že už teraz majú isté dôkazy, ktoré raz odhalia celý príbeh smrti jej manžela.

Zdroje: BBC, SITA, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá