Prvá univerzita pre influencerov na svete otvorila: Naučí ťa, ako zarobiť a získať klientov, dostaneš titul

  • Čím ďalej viac ľudí chce byť influencermi
  • Vedel si, že teraz už na to môžeš mať aj titul?
  • Pozri sa, kde sa k nemu dostaneš
influenceri škola pre influencerov
Ilustračná foto Freepik/freepic.diller
  • Čím ďalej viac ľudí chce byť influencermi
  • Vedel si, že teraz už na to môžeš mať aj titul?
  • Pozri sa, kde sa k nemu dostaneš

Niekto to berie ako povolanie, niekto ako ďalší krok k zániku ľudstva. Influencerov vidíš dnes viac ako vlastných rodičov. Doteraz im k úspechu nemusela pomáhať škola, no nájdu sa aj takí, ktorí by chceli mať z influencerstva titul. A ak tiež patríš medzi týchto ľudí, pravdepodobne by si mal zbehnúť na 4 roky do Írska. 

Študentov privítali v septembri 2024

Univerzita v Írsku ponúka prvý bakalársky titul v oblasti tvorby obsahu a sociálnych médií. Juhovýchodná technická univerzita v Carlow sa otvorila v novembri minulého roka, no prvých študentov privítala v septembri 2024, informuje BBC.

Dr Eleanor O’Leary, lektorka médií a komunikácie na univerzite, v rozhovore pre írsku televíziu RTÉ uviedla, že o túto oblasť záujem stále rastie jednak zo strany študentov, ale aj zamestnávateľov. 

influencer ilustračné foto
zdroj: Freepik

Čo budeš na škole robiť? 

4-ročný kurz zahŕňa obchodné zručnosti, úpravu videí a zvuku, kritické kultúrne štúdie a tvorivé písanie. Mala by ťa tiež pripraviť na úspech, ktorý príde po tom, čo sa staneš influencerom. Zároveň ťa pripraví na fakt, že budeš samostatne zárobkovo činný influencer a budeš vytvárať zaujímavý obsah pre spoločnosť alebo nejakú organizáciu. 

Hoci podľa O’Leary čerpajú najmä z existujúcich mediálnych a PR marketingových zručností, je to celkovo nová oblasť, v ktorej sa môžu ľudia vzdelávať. Influencerom sa v dnešnom svete môžeš stať aj náhodne, no škola ti má pomôcť v tom, ako si publikum udržať a spolupracovať s rôznymi značkami, aby si na tom zarobil. 

O takejto príležitosti premýšľa najmä generácia Z

Myšlienka na založenie univerzity vznikla z letného rýchleho kurzu, ktorý spustila Irene McCormick. „Dostalo to úžasnú reakciu, videli sme, že ľudia majú chuť na viac, tak sme to rozšírili na novú úroveň,“ povedala McCormick pre CNA. Študenti, ktorí sa prihlásili na takúto školu hovoria o tom, že ich motivoval digitálny priestor, v ktorom sú ponorení každý deň. 

influencer
zdroj: Unsplash/AP Mateus Campos

Záujem o školu má hlavne generácia Z, čiže ľudia, ktorí sa narodili v rokoch 1997 až 2012. Prieskumy neustále dokazujú, že väčšina mladých zvažuje prácu vlogera, youtubera alebo profesionálneho streamera.

Bakalár umenia v oblasti tvorby obsahu a sociálnych médií je podľa The Economic Times krokom k poznaniu vyvíjajúceho sa digitálneho prostredia. Študentov pripravuje na svet, v ktorom musia znášať kritiku, byť kreatívni, ale aj na prosperovanie v tejto dynamickej oblasti. 

Ani niektorí slovenskí influenceri neberú influencerstvo ako „skutočnú prácu“, hoci je za ich videami hodiny strihania, úpravy a kreativity. Takisto aj staršie generácie odsudzujú influencerov a myslia si, že v reálnom svete nemajú miesto. Avšak pravdou je, že svet sa rýchlo mení a influencerov pribúda, či už to niekto berie ako reálne povolanie alebo nie. 

Zdroje: CNA, The Economic Times, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá