VIDEO: Mlynček na mäso sa Moskve vypláca. Postup Rusov nezastavili ani „klinicky presné“ Leopardy

  • Ruský postup na Ukrajine nezastavia ani nemecké Leopardy 2
  • Tanky sú ničivé a presné, no Rusov nezaujímajú straty
  • Na dediny sa rútia hlava nehlava
Ruský postup na Ukrajine nedokázal zastaviť ani neskutočne presný tank Leopard 2. Na snímke Leopard 2
Ilustračné foto, Leopard 2 TASR/DPA, Armin Weigel, Archív Canva
  • Ruský postup na Ukrajine nezastavia ani nemecké Leopardy 2
  • Tanky sú ničivé a presné, no Rusov nezaujímajú straty
  • Na dediny sa rútia hlava nehlava

Vojna na Ukrajine, zdá sa, nie je tak blízko konca, ako mnohí dúfajú a azda aj veria. Kremeľ nechce o kyjevskej mierovej snahe ani počuť, informovali sme, a tajné Putinove plány sú zas neprípustné pre celý západný svet. Po ich „úniku“, či už úmyselnom alebo nie, ich otvorene podporuje len Viktor Orbán.

Koniec koncov, Rusi vo viacerých oblastiach vojnu skutočne vyhrávajú. Ako píše magazín Forbes, už dlhodobo za to môžu viaceré aspekty, či už nedostatok personálu v ukrajinskej armáde, stále chýbajúca väčšia podpora zo Západu, ale aj ochota Kremľa obetovať státisíce svojich.

Moskovské straty bežne presahujú 1 100 jednotiek denne a dovedna ide podľa ukrajinskej armády o viac ako 675 000 vojakov. V piatok 18. októbra vojna zaznamenala nesmierne krvavý deň, pričom Rusi stratili až 1 500 vojakov. Znie to príšerne, no práve fakt, že Kremľu očividne takéto čísla neprekážajú, mu pomaly získava ukrajinské mestečká a dediny na Donbase.

Najnovšie to vidno napríklad pri postupe na mesto Kurachove v Doneckej oblasti. Po ceste Rusom stoja ruiny obce s názvom Maksymil’yanivka a v nedeľu 20. októbra ich tu postup len o približne 400 metrov stál stovky vojakov. 

Práve táto nedeľa prekonala aj spomínaný piatok. Kyjev hlási, že Rusi cez deň naprieč frontom stratili až 1 700 jednotiek. Čísla zahŕňajú vojakov vyradených z boja, teda ťažko ranených alebo zabitých. A ešte väčším dôkazom donbaského mlynčeka na mäso sú skúsenosti ukrajinskej 33. mechanizovanej brigády.

Leopardy sú neskutočne presné, no Rusi sa ich naučili nebáť

Naučili sa nebáť, no nie preto, že by našli nejakú výraznú slabinu v nemeckých bojových tankoch Leopard 2, ale jednoducho si zvykli, že ich súdruhovia obetujú životy. A teda, možno sa ich nenaučili nebáť, ale skôr len ignorovať takmer istú smrť. A keď takéto mentálne nastavenie nadobudnú stovky, aspoň zopár ich prežije a prejde poľom smrti. Ak ho nadobudnú tisíce, prejdú desiatky až stovky.

Práve toho sa kyjevskí obrancovia stali svedkami na ďalších pozíciách kurachovskej osi. Ako ukazuje video uverejnené na sociálnych sieťach, Rusi sa pokúsili zaútočiť na obrnené Leopardy 2A4 v službách ukrajinskej armády. Forbes píše, že obrancovia tieto tanky opisujú ako „neskutočne presné“, no ani to nemusí vždy stačiť.

Ruské obrnené vozidlá boli totálne rozstrieľané, no aj tak dostatok Rusov dokázal prejsť za ukrajinské pozície. Vďaka tomu mohli zaútočiť na Maksymil’yanivku zo západu a získať okraj obce.

Ukrajinský analytik Tatarigami – zakladateľ analytickej skupiny Frontelligence Insight– vyhodnotil nedávny ruský pokrok ako dôkaz, že Ukrajina prehráva takzvanú opotrebovávaciu vojnu. Ide o formu bojov, pri ktorej sa jedna strana systematicky snaží vyčerpať druhú a pripraviť ju o techniku, jednotky a celkovo schopnosti boja.

„Trend je negatívny, pokiaľ sa neprijmú drastické opatrenia,“ varoval Tatarigami. Podľa jeho názoru Kyjev neverbuje dostatok vojakov ani nevytvára dostatok nového vybavenia. 

Ruská energia sa tiež vyčerpáva. Prichádza Severná Kórea

Ale aj Rusi majú dôvod na obavy. Kremeľ každý mesiac naverbuje okolo 30-tisíc nových vojakov a každý mesiac taký istý počet aj stratí. Sily mu teda pomaly, ale isto taktiež dochádzajú. Na pomoc preto prichádzajú vojaci z Pchjongjangu, informovali sme.

Putinovi dáva pomocnú ruku Kim Čong-un, s ktorým sa Moskva dohodla na poskytovaní vzájomnej bezodkladnej vojenskej pomoci. Uzavrela sa tak ešte viac pred západným svetom a vstúpila do spojenectva s vyvrheľom a diktátorom, ktorého krajinu možno považovať za jednu z najhorších na život na celom svete.

Zdroje: Forbes, X/bayraktar_1love, SIU

Najnovšie videá

Trendové videá