Analytici pre Startitup: Slovensko zasiiahne zdražovanie až o 30 %. Dotkne sa viacerých oblastí

  • Odborník predpovedá mierny rast cien potravín
  • Ceny nehnuteľností tak skoro neklesnú
ceny potravín, nehnuteľností
Ilustračná fotografia Canva/cyano66, Canva/shisuka
  • Odborník predpovedá mierny rast cien potravín
  • Ceny nehnuteľností tak skoro neklesnú

Nový konsolidačný balík schválený vládou prináša významné zmeny, ktoré ovplyvnia finančnú situáciu slovenských domácností. Medzi kľúčové opatrenia patrí zvýšenie DPH na 23 %, čo môže mať vplyv na ceny potravín a energií. Súčasne sa očakávajú zmeny na trhu s nehnuteľnosťami a hypotékami. Odborníci sa vyjadrili k týmto opatreniam a ich možným dôsledkom pre Slovákov.

Často sa hlavne politici hádajú o tom, kto môže za stav verejných financií. Slovensko napríklad v porovnaní s Českou republikou však zaostáva v oblasti verejných financií už od roku 2000.

Hoci obe krajiny zažívali podobné ekonomické obdobia, Slovensko nedokázalo dosiahnuť prebytok rozpočtu ani v najlepších rokoch 2016 – 2018, zatiaľ čo Česko malo prebytkový rozpočet až tri roky po sebe. Tento rozdiel poukazuje na odlišný prístup k dlhu, kde Slovensko prejavuje väčšiu toleranciu.

Extrémna zadlženosť

Zadlženosť sa však netýka len verejného sektora. Výrazný nárast zaznamenalo aj obyvateľstvo, najmä v oblasti hypotekárnych úverov. Od roku 2006 do konca minulého roka stúpol stav hypoték zo 4 na viac ako 40 miliárd eur.

Tento dlhodobý a stabilný rast viedol k tomu, že podiel hypoték na celkovom objeme úverov stúpol z 15 na viac ako 50 percent. V porovnaní s inými krajinami strednej a východnej Európy je Slovensko na špici v pomere výšky hypoték k HDP.

Vývoj hypoték a verejného dlhu bol výrazne ovplyvnený úrokovými sadzbami. V roku 2022 boli úrokové sadzby na úrovni 0,5 %, no v období prudkého nárastu inflácie sa zvýšili až na 4 %, s kľúčovou sadzbou na úrovni 4,5 %.

Táto úroveň sa považuje za reštriktívnu s negatívnym vplyvom na ekonomiku. Odborníci očakávajú, že Európska centrálna banka do konca roka ešte zníži kľúčové sadzby.

Ako narastú ceny nehnuteľností

Finančný analytik Tatrabanky Tibor Lörincz sa pre Startitup vyjadril k situácii na trhu s nehnuteľnosťami a hypotékami: „Nejaký fundamentálny dopyt tam stále je. Ľudia sa chcú usadiť, založiť si rodinu. Preto očakávame dopyt po hypotékach. Na druhej strane neočakávam taký prudký rast cien nehnuteľností, ako sme videli v období 2020 – 2022,“ uviedol.

Analytik predpokladá v najbližšom období miernejší rast cien nehnuteľností. „Rast cien nehnuteľností bude, ale čakáme jednociferné čísla, trochu viac ako všeobecná inflácia. Nemal by to byť problém pre ľudí, ktorí si chcú kúpiť nehnuteľnosť na hypotéku,“ priblížil Lörincz.

Ceny nehnuteľností neklesnú

Lörincz tiež poukazuje na problém nedostatočnej výstavby. Priestor na pokles cien nehnuteľností však nevidí, pretože Slovensko nestavia v dostatočnom množstve. Analytik zdôrazňuje potrebu zrýchlenia a zjednodušenia procesu výstavby, ktorý je v súčasnosti extrémne dlhý aj v európskom porovnaní.

Zatiaľ čo trh s nehnuteľnosťami a hypotékami čelí vlastným výzvam, zvýšenie DPH na 23 % v rámci konsolidačného balíka prináša obavy o vývoj cien potravín a energií. Finančný analytik Tibor Lörincz sa pre Startitup vyjadril aj k tejto problematike.

Narastú aj ceny potravín

Čo sa týka cien potravín, analytik očakáva ich mierny rast. „Keď sa pozrieme na to, ako funguje ekonomika alebo ako infláciu cieli ECB, je to na úrovni 2 % a tam niekde, keď rastú aj ceny potravín, je to zdravý rast, ktorý považujeme za normálny.“

Zmeny DPH by podľa neho mohli rast cien niektorých potravín trochu utlmiť, ale dodáva: „Ekonomická realita je taká, že očakávame každoročný rast o 2 percentá a potraviny by nemali byť v tomto iné. Spolu ten spotrebný kôš by mal rásť v priemere o 2 percentá budúci rok.“

Za najrizikovejšie pre domácnosti pri zvýšení DPH na 23 percent považuje Lörincz ceny energií, najmä tepla a plynu. „Ak by to bolo tak, ako dnes vláda komunikuje, mohlo by dôjsť k rastu až o 30 percent. Tam by sme videli jednoznačne väčšie riziko pre rozpočet domácností,“ uzatvára analytik.

Zároveň dodáva, že zatiaľ nevie o žiadnych opatreniach, ktoré by vláda pripravovala na zmiernenie tohto vplyvu na slovenské domácnosti.

Najnovšie videá

Trendové videá