10 najkvalitnejších lokalít na život na Slovensku: Krajské a okresné mestá úplne pohoreli (ZOZNAM)

  • Nová funkcia odhalí kvalitu života aj v tvojej obci
  • Hodnotia sa atribúty každodenného života
  • Prvenstvo získala malá obec v Žilinskom kraji
muž. kvalitný život, kvet, Chateau Gbeľany
Ilustračný obrázok Reprofoto: CANVA, Instagram/@chateaugbelany
  • Nová funkcia odhalí kvalitu života aj v tvojej obci
  • Hodnotia sa atribúty každodenného života
  • Prvenstvo získala malá obec v Žilinskom kraji

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR predstavil novú funkciu v rámci aplikácie MuMAP (Municipalities on Map). Vďaka funkcii sa teraz môžeš pozrieť, aké bodové hodnotenie z pohľadu kvality života má tvoja obec či mesto. 

Vďaka funkcii môže každý Slovák zistiť, ako je na tom z pohľadu kvalitatívnej úrovne. Už teraz je možné zistiť, ktoré slovenské obce patria do top 10 najkvalitnejších. 

Kvalita v rámci bezpečnosti či vybavenosti 

„Občan jednoducho vyhľadá obec, o ktorú sa zaujíma, a získa prehľad o konkrétnych ukazovateľoch, ako je napríklad nezamestnanosť alebo vzdialenosť k najbližšej nemocnici. Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3 000 bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ vysvetlila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Aplikácia MuMAP funguje od roku 2021, avšak funkciu pridal úrad len pred pár dňami. Vďaka tejto mapke sa vie každý jednoducho dozvedieť, na akej kvalitatívnej úrovni sú jednotlivé obce v porovnaní s inými samosprávami v oblasti bezpečnosti a demografie či vzdialenosti od škôl a nemocníc.

Do aplikácie bola pridaná nová záložka s názvom „Kvalita života“. Po kliknutí na túto záložku ponúkne aplikácia NKÚ interaktívnu mapu, ktorá farebne odlišuje obce podľa kvalitatívnej úrovne života od zelenej po červenú. Slovenské obce je takto možné si porovnať na základe deviatich oblastí. Presnejšie demografia, ekonomická aktivita, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, bezpečnosť, stupeň ohrozenia extrémnym počasím, účasť na voľbách či sociálna starostlivosť a kultúra.

Ako funguje hodnotenie? 

Hovorkyňa Dobáková informovala, že kvalitu danej oblasti určuje mix ukazovateľov, ako sú bezpečnosť, vzdialenosť od školy, kultúrneho zariadenia či skládky alebo záujem o veci verejné. Tieto ukazovatele dávajú obyvateľom obraz o tom, na akej úrovni ich obec poskytuje služby a či zabezpečuje kvalitný život. Hodnotenie kvality života v danej oblasti tak stojí a padá na širokom spektre faktorov, ktoré ovplyvňujú každodenný život obyvateľov.

Cez aplikáciu MuMAP si Slováci môžu už tri roky jednoducho a sami overiť, ako ich obec či mesto hospodári s verejnými prostriedkami. Bezplatná aplikácia taktiež poskytuje informácie o hlavných kontrolóroch v samosprávach, aj o nedostatkoch, ktoré kontrolóri objavili. Aplikácia taktiež umožňuje porovnať príjmy a výdavky samospráv aj čerpanie fondov Európskej únie.

NKÚ dáta o kontrolách a iné zistenia aktualizuje priebežne, spravidla sa tak deje po ukončení kontrol a prijatí potrebných opatrení. Ostatné údaje zbiera úrad z databáz Štatistického úradu SR, iných administratívnych zdrojov a napokon z vlastnej činnosti.

Aplikácia je dostupná na oficiálnej stránke úradu a ponúka prehľad o všetkých 2 924 samosprávach. Taktiež obsahuje výsledky kontrol NKÚ od roku 2012 s viac než 18-tisíc zisteniami.

Podľa informácií na webe, pilotnú verziu aplikácie vyvinula pracovná skupina Najvyššieho kontrolného úradu SR počas medzinárodného hackathonu v Prahe v roku 2020. Na aplikáciu využili softvér R, ktorý bol predmetom odborného vzdelávania týchto jednotlivcov.

„Tento jednoduchý nástroj, podporujúci občiansku aktivitu, je vyvíjaný vo vlastnej réžii, čo šetrí značné množstvo verejných prostriedkov,“ informuje NKÚ v závere tlačovej správy. 

Harmónia dreva a skla: Cedar House prepisuje pravidlá architektúry

Top 10 najkvalitnejších obcí

Podľa vybraného mixu ukazovateľov sú najkvalitnejšou obcou zo všetkých Gbeľany v Žilinskom kraji. Z celkového možného počtu 3 000 bodov získali Gbeľany celkovo 2 494 bodov. K zisku prvenstva obci pomohlo, že v nej za posledné roky pribudli obyvatelia a nezamestnanosť aj vzdialenosť od škôl či zdravotníckych zariadení je nízka.

Ako informuje obec na svojej stránke, Gbeľany ako poddanská obec vznikli pravdepodobne už v 13. storočí. Bolo to v období, keď sa v okolí Žiliny začali uplatňovať feudálne vzťahy. Prvý zachovaný názov tejto obce je VILLA BELENE (dedina Belene) a pochádza z roku 1434. Gbeľany sú najmä výnimočné prírodou Malej Fatry. 

V Gbeľanoch sa taktiež nachádza aj oceňovaný Hotel Château Gbeľany. Ako sa vyjadril pre Forbes majiteľ Peter Janíček, nevýhodou kaštieľa je, že sa naň neviaže žiadna legenda. „Výhodou, že tu aspoň nestraší,“ vyjadril sa Janíček. Spolu s manželkou Evou kúpili a neskôr zrekonštruovali bývalé sídlo rodu Majláthovcov. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ChâteauGbeľany (@chateaugbelany)

TOP 10 najkvalitnejších obcí na Slovensku: 

1. Gbeľany

2. Hôrky

3. Nižná Jedľová

4. Teplička nad Váhom

5. Nižný Orlík

6. Liptovská Štiavnica

7. Štiavnička

8. Košeca

9. Nemešany

10. Brezovica, okres Tvrdošín

Zdroje: NKÚ, gbelany.eu, Forbes

Najnovšie videá

Trendové videá