Z opustenej ruiny je architektonický skvost: Po tomto revolučnom geotermálnom vykurovaní túži každý (FOTO)

  • Harmónia dreva a skla
  • Presne to predstavuje Cedar House, ktorý prepisuje pravidlá architektúry
Cedar house
Arches/Norbert Tukaj
  • Harmónia dreva a skla
  • Presne to predstavuje Cedar House, ktorý prepisuje pravidlá architektúry

V malebnom prostredí Regionálneho parku neďaleko litovského hlavného mesta Vilnius vyrástol unikátny architektonický skvost. Architektonické štúdio Arches tu zrealizovalo rekonštrukciu starej usadlosti, ktorá citlivo spája tradičné prvky s modernými prístupmi.

Projekt s názvom Cedar House predstavuje dokonalú symbiózu s okolitou prírodou a zároveň prináša nový štandard udržateľného bývania.

Genius loci ako inšpirácia

Keď architekti zo štúdia Arches prvýkrát navštívili miesto budúcej stavby, privítal ich nečakaný „majiteľ pozemku“ – sebavedomý hnedý pes. Tento štvornohý strážca, ktorý našiel útočisko u bývalých majiteľov, zostal verný miestu aj po ich odsťahovaní a trpezlivo čakal na dokončenie stavby.

Dnes ho volajú Brownie a stal sa obľúbeným maskotom celej oblasti. Tento príbeh inšpiroval architektov k citlivému prístupu pri navrhovaní nového domu.

Rešpekt k prírode na prvom mieste

Cedar House sa nachádza na vrchole kopca v Regionálnom parku, obklopený dychberúcou scenériou. Architekti si dali za cieľ oživiť opustenú budovu vytvorením novej kvality a estetiky, no zároveň zachovať pôvodné parametre stavby. Hlavnou výzvou bolo integrovať modernú architektúru do unikátnej krajiny bez narušenia jej prirodzeného rázu.

„Našou prioritou bolo vytvoriť architektúru, ktorá nevytŕča z prostredia, ale naopak, stáva sa jeho prirodzenou súčasťou,“ vysvetľuje Arūnas Liola, jeden z autorov projektu. „Chceli sme, aby dom pôsobil, akoby tu stál odjakživa.“

Harmónia dreva a skla: Cedar House prepisuje pravidlá architektúry

Tradičná forma v novom šate

Projekt pozostáva z dvoch samostatných budov – hlavného obytného domu a hospodárskej budovy. Ich rozmiestnenie a tvar odkazujú na tradičnú litovskú architektúru, no zároveň prinášajú svieži, moderný nádych.

Hlavná obytná budova je čiastočne zapustená do svahu, čím sa elegantne začleňuje do okolitej krajiny. Jej dynamický tvar s výrazným výrezom pre terasu dodáva celku ľahkosť a umožňuje obyvateľom vychutnávať si panoramatické výhľady na okolitú prírodu.

Hospodárska budova má kompaktnejší tvar a všetky okná sú skryté pod dreveným obkladom. Napriek rozdielom obe stavby vytvárajú harmonický celok vďaka použitiu rovnakých materiálov a estetiky.

Ekológia a udržateľnosť v praxi

Cedar House je ukážkovým príkladom ekologického a udržateľného bývania. Architekti stavili na prírodné materiály s minimálnym dopadom na životné prostredie. Fasády sú obložené cédrových drevom, ktoré je nielen estetické, ale aj trvácne a odolné voči poveternostným vplyvom.

Konštrukcia budov je z borovicového dreva, na izoláciu sa použila prírodná drevená vlna. Vnútorné steny sú omietnuté hlinenou omietkou, ktorá zabezpečuje optimálnu reguláciu vlhkosti a mikroklímy v interiéri.

„Použitie prírodných materiálov nebolo len estetickou voľbou. Chceli sme vytvoriť zdravé prostredie pre obyvateľov a zároveň minimalizovať ekologickú stopu stavby,“ dodáva Edgaras Neniškis, ďalší z autorov projektu.

Moderné technológie v službe prírody

Napriek tradičnému vzhľadu je Cedar House vybavený najmodernejšími technológiami. Vykurovanie zabezpečuje geotermálny systém, ktorý čerpá energiu priamo zo zeme. V dome je inštalovaný systém prirodzeného vetrania a inteligentná domácnosť, ktorá monitoruje všetky atribúty bývania.

Nechýba ani nabíjacia stanica pre elektromobily a možnosť inštalácie solárnych panelov na oboch budovách. Tieto prvky však zostávajú nenápadné a nenarúšajú celkový dojem z architektúry.

Minimálne zásahy, maximálny efekt

Okolie domu zostalo prakticky nedotknuté. Architekti sa rozhodli nevytvárať umelé záhradné kompozície, ale ponechať prírodu v jej pôvodnej podobe. Pribudlo len niekoľko novo vysadených borovíc, ktoré prirodzene dopĺňajú existujúci porast.

Chodníky okolo domu sú vyložené žulovými kockami v kombinácii s trávnikom, čo umocňuje dojem prirodzeného začlenenia stavby do prostredia. Nenápadné drevené oplotenie jemne vymedzuje hranice pozemku bez toho, aby vytváralo bariéru medzi domom a okolitou prírodou.

Architektúra, ktorá inšpiruje

Cedar House nie je len obyčajným domom. Je to manifest citlivého prístupu k prírode a ukážka toho, ako môže moderná architektúra rešpektovať a zveľaďovať svoje okolie.

„Naším cieľom bolo vytvoriť architektúru, ktorá pozýva ľudí cítiť, vidieť, počuť, cítiť vôňu a dotýkať sa krásy a veľkoleposti prírody,“ uzatvára Rolandas Liola, tretí z autorov projektu.

Cedar House dokazuje, že aj v 21. storočí je možné stavať domy, ktoré sú nielen funkčné a estetické, ale aj šetrné k životnému prostrediu a v harmónii s okolitou krajinou. Je to príklad hodný nasledovania pre všetkých, ktorí snívajú o bývaní v súlade s prírodou.

Zdroj: Arches

Najnovšie videá

Trendové videá