Z poslaneckého klubu SNS odchádzajú Huliak, Ľupták a Ševčík: Obuli sa do Danka aj Tarabu /SNKZ#172

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 23. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Lekárske odborové združenie oznámilo, že 2 462 lekárov je pripravených podať hromadné výpovede do konca októbra. Ide o lekárov z univerzitných, fakultných, malých aj súkromných nemocníc, najmä z najviac vyťažených oddelení ako chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia.

Peter Kotlár, vládny splnomocnenec, vyhlásil stratu dôvery voči ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi. Kotlár pohrozil odstúpením z funkcie, ak vláda neschváli jeho navrhované uznesenie. Zároveň trvá na svojich kontroverzných tvrdeniach o mRNA vakcínach, ktoré odborníci opakovane vyvrátili. Minister vnútra oznámil vytvorenie vyšetrovacej skupiny zameranej na možnú trestnoprávnu zodpovednosť počas pandémie COVID-19.

Traja poslanci – Rudolf Huliak, Ivan Ševčík a Pavol Ľupták – oznámili svoj odchod z poslaneckého klubu SNS. Na tlačovej konferencii uviedli, že sa stávajú nezávislými poslancami, ale naďalej budú podporovať vládu Roberta Fica a dodržiavať koaličnú zmluvu.  Huliak, ktorý je predsedom strany Národná koalícia, vysvetlil ich rozhodnutie tým, že SNS s nimi nekomunikovala a zablokovala im vstup na koaličné rady.

V utorok sa poslanci vrátili do parlamentu na októbrovú schôdzu s viac ako 140 bodmi programu. Čakajú ich vládne a poslanecké návrhy, výročné správy organizácií a personálne voľby. Medzi kľúčové body patrí financovanie materských škôl zo štátneho rozpočtu a úprava štátneho príspevku pre cirkvi.

Minister dopravy Jozef Ráž oznámil významné zmeny vo vlakovej doprave medzi Bratislavou a Košicami. Od decembra tohto roka bude zavedený hodinový interval spojení, pričom IC vlaky budú nahradené expresmi.

Boeing, americký letecký gigant, čelí v poslednom období vážnym výzvam. Od začiatku roka 2023 bojuje s technickými problémami, ktoré vyvrcholili januárovým incidentom s uvoľnením časti steny lietadla Boeing 737 Max počas letu. Tieto udalosti viedli k zmenám vo vedení spoločnosti.

Hudobný svet zasiahla smutná správa. Paul Di’Anno, bývalý spevák legendárnej heavymetalovej skupiny Iron Maiden, zomrel vo veku 66 rokov. Informáciu potvrdilo vydavateľstvo v mene rodiny, no presná príčina smrti zatiaľ nebola zverejnená.

V sobotu zasiahol dron teroristického hnutia Hi*balláh dom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Cézarei. Nikto sa v čase útoku v dome nenachádzal a nedošlo k žiadnym zraneniam. Izraelská spravodajská služba Šin bet potvrdila incident a Hi*balláh sa k nemu prihlásil.

V Bratislave padol rozsudok v prípade marcovej streľby na Akadémii Policajného zboru. Inštruktor Vladimír Šeparnev, ktorý postrelil študentku do chrbta, bol odsúdený na jeden rok väzenia. Krajský súd v Bratislave okrem toho rozhodol o ďalších obmedzeniach.

Poslankyne opozičného Progresívneho Slovenska navrhujú zmenu v zákone o prídavku na dieťa. Ich cieľom je posunúť termín vyplácania jednorazovo zvýšeného prídavku o 110 eur z októbra na august. Tento krok by mal pomôcť rodičom prvákov pokryť náklady na školské potreby, ktoré im vznikajú už počas leta.

V Českej republike zavádzajú obchodné reťazce Albert, Tesco a Billa nový spôsob balenia mletého mäsa. Namiesto plastových vaničiek používajú tzv. flow-pack systém, ktorý využíva len plastovú fóliu s absorpčným materiálom. Táto zmena má priniesť výrazné zníženie spotreby plastov – Tesco odhaduje úsporu až 56 ton ročne.

Nedávny rozhovor mladého slovenského hokejistu Juraja Slafkovského vyvolal rozruch v hokejovej komunite. Slafkovský ostro kritizoval Slovenský zväz ľadového hokeja a niektorých bývalých hráčov, vrátane Mariána Gáboríka a Mariána Hossu. Gáborík reagoval na tieto výroky v podcaste, kde označil Slafkovského vyjadrenia za nešťastné.

Slovensko-americký startup Surglogs prináša revolúciu do zdravotníctva v USA vďaka novej platforme založenej na umelej inteligencii. Táto technológia automatizuje administratívne procesy v nemocniciach, čím šetrí tisíce hodín práce a znižuje riziko chýb v starostlivosti o pacientov.

Zvýšený príspevok na dieťa „zjemní rany“ po konsolidácii

Príspevok na dieťa vo zvýšenej sume by mohol štát vyplácať skôr. Navrhujú to v rámci novely zákona o prídavku na dieťa poslankyne z opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková, Simona Petrík a Beáta Jurík.

Keby poslanci návrh schválili, termín jednorazového navýšenia o 110 eur by sa posunul z októbra na august. „Cieľom predkladaného návrhu je umožniť rodičom detí, ktoré nastupujú do prvého ročníka základnej školy, vyplatenie jednorazovo zvýšeného prídavku na dieťa v sume 110 eur skôr – konkrétne za mesiac júl tak, aby príspevok mohli využiť už v mesiaci august, keď im reálne vznikajú náklady na školské potreby, na ktoré má byť zvýšený príspevok použitý,“ argumentujú poslankyne v dôvodovej správe.

V súčasnosti vypláca štát príspevok za september, rodičia ho teda dostanú až v októbri spolu s prídavkom na dieťa. Poslankyne však upozorňujú, že náklady rodičom stúpajú ešte počas leta. Návrhom chcú pomôcť najmä rodinám, ktoré majú nižšie príjmy alebo nemajú úspory.

Keď kupujú školské potreby pre deti, v rukách ešte príspevok nemajú. „Predkladateľky sú presvedčené, že rodičia by nemali byť vystavení tomuto finančnému tlaku. Podľa prieskumu zverejneného v júli 2023 až 41,7 percent opýtaných uviedlo, že nemajú žiadne úspory. Prevažnú časť z nich tvoria ženy vo veku 34 – 49 rokov,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Základné školské vybavenie prváka môže dosiahnuť až 260 eur, pričom sa medziročne tieto náklady zvýšili až o 13 percent. Nákup školských potrieb by novelou nezaťažoval najmä jednorodičovské domácnosti či nízkopríjmové rodiny.

V týchto rodinách, prevažne vedených matkami samoživiteľkami, vyrastá viac ako 200-tisíc detí. Z nich je až 46 percent ohrozených chudobou. Skoršia výplata zvýšeného prídavku by pre ne teda mohla predstavovať účinné ekonomické opatrenie.

Poslankyne ďalej argumentujú aj nedávno schválenými konsolidačnými opatreniami vlády. Hovoria pritom, že najviac zasiahnu rozpočty rodín s deťmi, a preto je dané opatrenie podľa nich adekvátnejšie.

Práve rodiny, ktoré sú ohrozené chudobou, sú odkázané na finančnú pomoc od štátu. Poslankyne sa vyjadrili, že práve tá by mala prichádzať v primeranom čase.

„Náš návrh im bez zaťažovania verejného rozpočtu prináša pomoc. Vyplatenie zvýšeného prídavku na dieťa zostane jednorazové a bude viazané na rozhodnutie o prijatí nezaopatreného dieťaťa do prvého ročníka základnej školy,“ dodali navrhovateľky novely.