Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú základnú potravinu. Skontroluj si svoju špajzu

  • Potravina obsahuje nadmerné množstvo insekticídu
  • Zákazníci ju môžu vrátiť v ktorejkoľvek predajni Tesco
Predajňa Tesco.
Flickr/@Tesco PLC
  • Potravina obsahuje nadmerné množstvo insekticídu
  • Zákazníci ju môžu vrátiť v ktorejkoľvek predajni Tesco

Tesco upozorňuje na svojej webovej stránke zákazníkov na vážny problém s jedným zo svojich produktov. Obľúbený supermarket objavil nebezpečnú látku v bielej fazuli vlastnej značky. Ide o insekticíd, ktorý sa do potraviny nemal dostať. Tesco preto okamžite zastavilo predaj tohto výrobku na Slovensku aj v Česku.

Problémový produkt je biela fazuľa značky Tesco s dátumom minimálnej trvanlivosti 26.09.2025. Tesco poskytlo aj podrobnejšie informácie o stiahnutom produkte. Ide o TS Fazuľu bielu malú v 500-gramovom balení. Zákazníci by mali venovať pozornosť najmä šarži L08:07R.

Výrobcom tejto fazule je česká spoločnosť Podravka – Lagris a.s. Pre jednoduchšiu identifikáciu môžu spotrebitelia skontrolovať aj EAN kód produktu, ktorý je 5051007158855.

Nebezpečný insekticíd

Laboratórne testy potvrdili prítomnosť škodlivej látky v produkte. Ide o insekticíd malathion, ktorý ohrozuje zdravie konzumentov.

Spoločnosť berie bezpečnosť potravín vážne. Preto okamžite informovala verejnosť a začala s procesom sťahovania nebezpečného tovaru z predaja. Tesco vyzýva zákazníkov, aby skontrolovali svoje zásoby a vrátili problémový produkt do obchodu.

„Ak ste si tento výrobok zakúpili v našej obchodnej sieti v ktorejkoľvek z našich prevádzok, môžete ho vrátiť na informáciách alebo na centre služieb zákazníkom, bude Vám vrátená hodnota výrobku. Zákazníkom sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie,“ dodáva spoločnosť Tesco.

Čo je to insekticíd?

Insekticíd je chemická látka určená na ničenie hmyzu. Tieto prípravky sa bežne používajú v poľnohospodárstve na ochranu plodín pred škodcami. Existuje však viacero druhov insekticídov s rôznymi účinkami a úrovňami toxicity.

Malathion, ktorý našli v spomínanej fazuli, patrí do skupiny organofosfátových insekticídov. Tieto látky pôsobia na nervový systém hmyzu, ale môžu byť škodlivé aj pre ľudí a zvieratá pri nesprávnom použití alebo nadmernej expozícii.

Hoci insekticídy pomáhajú chrániť úrodu, ich prítomnosť v potravinách je nežiaduca a potenciálne nebezpečná. Preto existujú prísne regulácie a kontroly na obmedzenie rezíduí pesticídov v potravinách.

Používanie insekticídov v poľnohospodárstve je kontroverznou témou. Mnohí odborníci hľadajú alternatívne, ekologickejšie metódy ochrany plodín, ktoré by minimalizovali riziká pre ľudské zdravie a životné prostredie.

Nie je to jediná stiahnutá potravina z Tesca

Ako sme ťa nedávno informovali, Tesco stiahlo z predaja aj známe orechy. Štátna veterinárna a potravinová správa sa na základe sťažnosti zákazníka zamerala na púchovskú predajňu Hypermarket TESCO, ktorá sídli na Okružnej ulici. 

„Vzorka na základe senzorického hodnotenia nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a rady z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín článok 14 odst. 2b) nevhodné na ľudskú spotrebu,“ uvádza ŠVPS SR na svojom webe.

Podľa kontrolórov šlo o problémový vzhľad vlašských orechov. Ide o potravinu s krajinou pôvodu USA a dátumom minimálnej trvanlivosti do 26. októbra 2024 a 29. októbra 2024. Označenie dávok je E13230527D a E13230531C.

Povrch škrupiny je hnedej farby a vyskytujú sa na ňom čierne fľaky. Okrem toho sú po vylúskaní takmer všetky jadrá odpudzujúce, vysušené, scvrknuté, tmavohnedej farby, poškodené pôsobením škodcov. Problémovou je však aj vôňa, ktorá je zatuchnutá a výrazná po oxidácii.

„Prevádzkovateľovi boli nariadené opatrenia – zákaz umiestňovať na trh nevyhovujúci výrobok, zabezpečiť jeho stiahnutie z predaja a informovať zákazníkov na výveske na viditeľnom mieste,“ dodáva ŠVPS SR. 

Nevyhovujúci výrobok sa už pravdepodobne na trhu nenachádza, no to neznamená, že sa nenachádza ani v slovenských domácnostiach.

Zdroje: tesco.sk, SAV, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá