Novú verziu slovenskej hymny skladá Oskar Rózsa: Je to extrémne dlhý a absurdný proces kompozície, udrel odborník

  • K situácii sa vyjadril známy slovenský teoretik popkultúry Juraj Malíček
  • Zainteresované osoby hovoria o rozsiahlom projekte s vysokými nákladmi
Na snímke sa usmieva ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
TASR/Jakub Kotian
  • K situácii sa vyjadril známy slovenský teoretik popkultúry Juraj Malíček
  • Zainteresované osoby hovoria o rozsiahlom projekte s vysokými nákladmi

Ako sme ťa už dnes informovali, rezort kultúry sa rozhodol nahrať novú verziu slovenskej hymny. Na pomoc si najali jedného z najznámejších slovenských dirigentov a skladateľov Oskara Rózsu. Aj samotný Rózsa túto informáciu potvrdil, no odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti o projekte, na ktorom pracuje už od roku 2011.

„Na umeleckom diele pracujem od roku 2011. Ja som ministerstvo kultúry oslovil už v roku 2011, ale vzhľadom k tomu, že je to malý darček pre Slovenskú republiku odo mňa, tak by som to nerád znehodnotil skôr, než si bude možné vypočuť výsledok. Rád sa vyjadrujem k veciam, až keď sú hotové,“ povedal pre Aktuality.sk.

Redakcia Startiup k tejto téme oslovila aj známeho slovenského teoretika popkultúry a vysokoškolského pedagóga Juraja Malíčka. 

„Zdá sa mi to veľmi absurdné, a to hlavne v tom zmysle, že celá tá idea má 13 rokov, ak na tom pracuje pán Rózsa už od roku 2011. To je extrémne dlhý a absurdný proces kompozície. Nevidím v tom význam a ani zmysel,“ uviedol Malíček.

Úplne nový záver hymny

Oskar Rózsa poskytol televízii Markíza exkluzívny opis novej verzie hymny. Ministerstvo kultúry ho poverilo prácou na tomto projekte. Rózsa tak priblížil verejnosti, ako bude znieť upravená slovenská hymna.

„Aranžmán je monumentálny, rigorózny a majestátny. Hovoríme o obrovskom symfonickom orchestre so 120 členmi a miešanom zbore zloženom z troch telies, kde je dokopy 130 členov. V závere sú dve prekvapenia,“ uviedol Rózsa. 

Rózsa odhalil významnú zmenu v závere hymny. Po prvýkrát v dejinách Slovenska sa štátna pieseň skončí durovou harmóniou. Táto úprava prinesie optimistickejší nádych namiesto doterajšieho melancholického molového zakončenia.

„Teší ma, že súčasné vedenie, ako aj vedenie Slovenskej filharmónie, mi dalo dôveru v realizáciu. Zatiaľ som s výsledkom nahrávky, kde sa potvrdila kvalita mojej inštrumentácie, nadmieru spokojný. Pevne verím, že výsledok bude obohacujúci,“ povedal Rózsa. 

Mimoriadne nákladný projekt

Zainteresované osoby hovoria o rozsiahlom projekte s vysokými nákladmi. Rezort kultúry prizval k spolupráci množstvo hudobníkov. K orchestru sa pridali speváci z filharmónie. Projekt zahŕňal aj mladé talenty. Konkrétne vystúpili detské zbory Slovenského rozhlasu a chlapčenský zbor z Bratislavy.

Význam akcie podčiarkla účasť vedenia ministerstva. Podľa zdrojov sa nahrávania zúčastnila ministerka Martina Šimkovičová a vedúci služobného úradu Lukáš Machala. Ich prítomnosť zdôraznila dôležitosť celého projektu pre rezort kultúry.

Zamestnanci Slovenskej filharmónie potvrdili, že minulý týždeň prebiehali práce na novej verzii štátnej hymny. Ministerstvo kultúry však neplánuje meniť text hymny, ktorý je zakotvený v zákone o štátnych symboloch. Úpravy sa týkajú len hudobnej stránky skladby „Nad Tatrou sa blýska“.

Slovenská legislatíva presne určuje, kedy má zaznieť štátna hymna. Poslanci Národnej rady ju počúvajú pri otváraní a ukončení volebného obdobia. Rovnako znie aj na prvom a poslednom zasadnutí vlády či obecných zastupiteľstiev.

Hymna sprevádza aj dôležité momenty v školstve. Žiaci ju počujú pri slávnostnom začiatku školského roka. Nechýba ani na významných športových podujatiach a kultúrnych akciách.

Zdroje: SIU, tvnoviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá