Politici o covid tíme: „Kotlár rieši nanočipy a Billa Gatesa, Šutaj Eštok to, či neboli predražené nákupy“

  • Minister vnútra zriaďuje špecializovaný tím
  • Má prešetriť priebeh riadenia pandémie
  • Gašpar, Szalay, Krajčí a Bartek reagujú
Tibor Gašpar, Tomáš Szalay
Startitup/Matej Martinec
  • Minister vnútra zriaďuje špecializovaný tím
  • Má prešetriť priebeh riadenia pandémie
  • Gašpar, Szalay, Krajčí a Bartek reagujú

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má v pláne prešetriť priebeh riadenia pandémie COVID-19 v období rokov 2020 až 2023 prostredníctvom nového špecializovaného tímu. „Zriaďujeme špecializovaný vyšetrovací tím v rámci Úradu boja proti organizovanej kriminalite na protikorupčnej jednotke,“ vyhlásil Šutaj Eštok v pondelok (20.10.) na tlačovej konferencii.

Špeciálny covid tím má preskúmať podozrenia z korupcie, zlé nakladanie s verejnými financiami a preskúmať aj politikov, ktorí rozhodovali o verejných financiách.

„Všetci si zaslúžime poznať odpoveď na to, kto je zodpovedný aj trestnoprávne za zbytočne vyhasnutých 20-tisíc ľudí počas pandémie covidu,“ povedal líder Hlasu-SD. Nový špecializovaný tím sa má zamerať aj na preverenie hospodárenia mobilných odberových miest (MOM). 

Startitup medzi politikmi zisťoval, čo hovoria na zriaďovanie nového špecializovaného tímu covid, či tím zabezpečí nezávislosť svojich zistení a vyhne sa politickému ovplyvňovaniu alebo zaujatosti vo vyvodzovaní zodpovednosti, ale aj, ako vnímajú fakt, že splnomocnenec Kotlár nebude súčasťou tímu, ale jeho spolupráca sa očakáva.

Szalay: Kotlár rieši nanočipy a Billa Gatesa, Šutaj Eštok, či neboli predražené nákupy

„Ja si myslím, že je to dôležité, aby vznikol takýto tím, a skôr môžem kritizovať, že sa to deje až teraz, rok po voľbách. Z môjho pohľadu to súvisí s tým, aké verejné financie nám tu zanechala predchádzajúca vláda a treba dať jednoznačne odpoveď na to, či pri riešení covidových opatrení došlo alebo nedošlo k mrhaniu verejnými financiami. Lebo všetky zverejňované informácie hovoria, že áno,“ hovorí pre Startitup poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). 

Podľa policajného exprezidenta je dobré, ak to budú riešiť v uzavretom tíme ľudia, ktorí k tomu majú možnosť vymieňať si informácie a podľa toho sa rozhodovať ďalej.

Tomáš Szalay
zdroj: Startitup/Matej Martinec

„Mám pocit, že každý naháňa iného zajaca, ale toho najpodstatnejšieho nenaháňa nikto. Pán Kotlár tu rieši nanočipy, Billa Gatesa a chemtrails a pán Šutaj Eštok ide teraz riešiť, či náhodou neboli predražené niektoré nákupy. To prvé je, samozrejme, kravina, čo sa týka toho druhého, je fajn, aby sme sa pozreli na to, ako hospodárne sa nakladalo s tými peniazmi. Ale to, čo nám tu úplne uniká, je ten manažment pandémie,“ myslí si poslanec SaS a lekár Tomáš Szalay.

Čo hovorí na zriaďovanie nového špecializovaného tímu poslanec Michal Bartek (Hlas-SD)? „Ja osobne musím oceniť profesionálny prístup nášho predsedu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka k tejto téme. Od začiatku, kedy sa začalo hovoriť o tomto tíme, o ňom komunikuje veľmi transparentne a podľa mňa ide po veci tak, ako by sa malo,“ odpovedá Bartek.

„Ja im držím päste a pevne verím, že prinesú spoločnosti odpovede na tie otázky, ktorých sa spoločnosť už dlhodobo dožaduje,“ dodáva mladý poslanec. Iný názor na vec má exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí (Slovensko).

„Vidím to tak, že pán Kotlár si nesplnil svoje politické zadanie, mal začať perzekvovať opozíciu. To sa nepodarilo, tak teraz pán premiér Fico povedal ministrovi vnútra Šutajovi Eštokovi, že má sa to pokúsiť urobiť on. Takže oni sa budú teraz snažiť prešetrovať pravdepodobne nejaké nedostatky v riadení pandémie, čo sa týka ekonomického charakteru. Uvidíme, ja čo viem, tak na ministerstve zdravotníctva, keď som ja odišiel, tak drvivá väčšina nákupov už bola vyšetrovaná,“ hovorí Krajčí.

„Už tam prišla NAKA, brala si spisy a drvivá väčšina z tých vecí už bola vyšetrená a aj preto pán Kotlár s ničím nemohol prísť,“ uzatvára exminister. Viac sa dozvieš v našom videu.

Najnovšie videá

Trendové videá