Slovensko získalo prestížne miesto v TOP rebríčku: 30 destinácií, ktoré musíš v roku 2025 navštíviť

  • Lonely Planet zverejnil top destinácie na výlet v roku 2025
  • Zaradil do nich aj Slovensko
bojnice, mapa
Archív Canva
  • Lonely Planet zverejnil top destinácie na výlet v roku 2025
  • Zaradil do nich aj Slovensko

Známy cestovateľský portál Lonely Planet odhalil svoj zoznam najlepších cestovateľských destinácií na rok 2025. Umiestnilo sa v ňom aj Slovensko. 

Ide už o 15. vydanie prestížneho zoznamu „Best in Travel“. Tento rok cestovateľom poradili 30 trendujúcich destinácií v kategóriách mestá, regióny a krajiny. 

Na prvom mieste pre dovolenku v meste sa umiestnil Toulouse vo Francúzsku. Rebríček sa tento rok podľa jeho tvorcov sústredí na menej známe cestovateľské klenoty. 

Ako informuje portál Independent, Nitya Chambers, výkonná redaktorka Lonely Planet, uviedla: „Best in Travel 2025 je najnovším vydaním každoročného milostného listu Lonely Planet svetu. Aj keď si uvedomujeme naše zodpovednosti a vplyv na cestovateľov, sme hrdí na destinácie, cesty a zážitky, ktoré sú tu predstavené, a tešíme sa, že môžeme zdieľať miestne odborné znalosti a pohľady, ktoré sú jadrom týchto odporúčaní.“

Skryté cestovateľské klenoty

Na čele rebríčka najlepších miest sa umiestnil francúzsky Toulouse, ktorý láka návštevníkov živými nábrežiami kanálov. Medzi ďalšími odporúčanými mestami nájdeme indické Puducherry s nádhernými plážami či bulharské Bansko, ktoré ponúka cenovo dostupné lyžovanie.

V kategórii krajín zvíťazil Kamerun, ktorý očarí kombináciou nedotknutých pláží, pulzujúceho nočného života a pokojných národných parkov. Na druhom mieste sa umiestnila Litva, oceňovaná pre svoje bohaté kultúrne dedičstvo, a na treťom Fidži s chránenými morskými oblasťami.

Medzi najlepšími regiónmi dominuje oblasť Lowcountry v Južnej Karolíne a Georgii (USA), známa vynikajúcou gastronómiou a zaujímavou históriou. Nasleduje nepálsky región Terai, rodisko Buddhu.

Veľkým prekvapením je umiestnenie britského regiónu East Anglia, ktorý zahŕňa grófstva Suffolk, Norfolk, Essex a Cambridgeshire.

„Je fantastické vidieť, že East Anglia sa dostala na globálnu scénu ako jeden z najlepších regiónov v Lonely Planet’s Best in Travel 2025. A nie je to prekvapenie, keďže oblasť sa môže pochváliť vynikajúcim pobrežím, skvelými prímorskými mestami, historickými atrakciami, vodnými cestami a dychberúcou krajinou,“ poznamenala výkonná riaditeľka Visit England Patricia Yates.

Výkonná redaktorka Lonely Planet, Nitya Chambers, zdôraznila, že pri zostavovaní zoznamu kládli dôraz na udržateľnosť, komunitu a rozmanitosť. „Chceme inšpirovať cestovateľov k zodpovednému objavovaniu sveta a zároveň predstaviť jedinečné zážitky, ktoré tieto destinácie ponúkajú,“ uviedla Chambers.

Tieto miesta sa oplatí navštíviť >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Lonely Planet, The Independent

Najnovšie videá

Trendové videá