Na hackathone z dielne MIRRI SR bude vznikať smart riešenie pre automatické ovládanie športovísk v bratislavskej Petržalke

general screen

Projekt Hacknime.to má za sebou už 11 úspešných podujatí, ktoré priniesli inovácie a digitalizáciu po celom Slovensku. Tento rok sú na pláne ešte dva hackathony, pričom najbližšie sa nadšenci technológií, odborníci na IT a mladé talenty stretnú opäť v Bratislave. Mestská časť Bratislava-Petržalka prišla s nápadom na vytvorenie digitálnej budúcnosti športovísk. Dvanásty hackathon z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorý je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR, sa uskutoční už o necelý mesiac – 15. a 16. novembra v priestoroch SKY PARK Offices. 

Mestská časť Bratislava-Petržalka sa posledných pár rokov venuje obnove, rekonštrukcii a výstavbe nových športovísk. Na ich sprístupnenie športovým klubom, ale aj širokej verejnosti plánujú využiť moderný rezervačný systém, cez ktorý si športovci budú môcť nielen spravovať rezervácie, ale aj ovládať športoviská priamo cez mobilnú aplikáciu. Vytvorenie návrhu takéhoto systému, ktorý bude najmä prehľadný a užívateľsky priateľský, bude úlohou súťažných tímov počas novembrového hackathonu s názvom Smart športoviská Petržalka.

Cieľom je zabezpečiť automatické ovládanie a jednoduchú rezerváciu športovísk

Ako naznačuje zverejnená výzva hackathonu, očakávaným riešením je “systém na vytváranie rezervácií, samoobslužný vstup do športovísk, ovládanie osvetlenia a iných súčastí športovísk a ich areálov.” Automatizácia a zjednodušenie prístupu do športovísk prinesie hneď niekoľko benefitov tak pre verejnosť, ako aj pre mestskú časť.

„Jednou z našich hlavných priorít je zrekonštruovať a sprístupniť športovú infraštruktúru športovým klubom a verejnosti. Tešíme sa, že vďaka hackathonu môžeme ukázať športovcom, ako majú vyzerať moderné športoviská hodné 21. storočia. Odbúrame časovo náročné byrokratické procesy a nahradíme ich modernými technológiami dostupnými priamo v mobile každého športovca,“ povedal Matúš Súlovec, zástupca prednostu pre verejné obstarávanie a inovácie miestneho úradu Petržalka.

Pomocou smart ovládania dverí a osvetlenia na jednotlivých športoviskách dôjde k eliminácii potreby prítomnosti personálu, čím bude možné predĺžiť otváracie hodiny bez zvýšenia nákladov na prevádzku. Návštevníci športovísk si budú môcť priestory rezervovať, uhradiť poplatok, či otvoriť dvere do prevádzok jednoducho pomocou mobilného telefónu. Mestská časť Bratislava-Petržalka však do budúcnosti počíta aj s ďalšími smart rozšíreniami systému. Ako príklad by sa mohlo jednať o automatické ovládanie kúrenia a vzduchotechniky, možnosť inštalácie a ovládania boxov na zapožičanie športového náčinia, či ovládanie parkovacích zábran.

Súťažné tímy si po prihlásení zasúťažia aj o finančnú odmenu

Spolu až 6 000 eur je pripravených pre víťazov na prvých troch priečkach. Malým bonusom je obľúbená cena publika, kde svojho favorita vyberú formou online hlasovania aj diváci. Link na prihlasovanie je prístupný na webstránke hackathonu Smart športoviská Petržalka, pričom prihlášky je možné zaslať do 13. novembra, alebo do naplnenia kapacity podujatia. Súťažiaci sa majú možnosť prihlásiť ako celé tímy, ale nechýba ani možnosť prihlásenia jednotlivcov, z ktorých organizátori následne vyskladajú ďalší súťažný tím, alebo ich pričlenia k už existujúcim.

Cieľom organizačného tímu je zabezpečiť také zloženie súťažiacich, aby každý tím disponoval potrebnými zručnosťami na odovzdanie konkurencieschopného riešenia. “Zo skúseností môžem povedať, že tímy, ktoré si dali záležať a spojili ľudí z prostredia projektového riadenia, vývoja softvéru, ale aj obchodu a marketingu dosiahli na hackathonoch najvýraznejšie úspechy,” dodal Viktor Štefaňák, Head of Partnerships v spoločnosti Campus Innovation Hub.

O projekte Hacknime.to

Hacknime.to projekt z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktorý vzniká s podporou Campus Innovation Hub. Cieľom je vďaka komunite kreatívnych ľudí s nadšením pre technológie, vytvoriť riešenia v oblasti zjednodušovania procesov verejnej správy a zlepšovania kvality poskytovaných digitálnych služieb. Projekt je financovaný z prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR.

Najnovšie videá

Trendové videá