Vedci sa mýlili: Nový systém čiernych dier prepíše učebnice dejepisu, narazili naň náhodou

  • Výskumníci vo vesmíre objavili trojicu čiernych dier
  • Znamená to, že nemali pravdu o ich vzniku
čierna diera
Archív Canva
  • Výskumníci vo vesmíre objavili trojicu čiernych dier
  • Znamená to, že nemali pravdu o ich vzniku

Vedci dosiahli významný prielom v oblasti astrofyziky, keď po prvýkrát zaznamenali existenciu „trojice čiernych dier“. Fenomenálny objav podľa nich značne rozširuje naše chápanie vesmíru a otvára nové horizonty pre budúci výskum.

Doteraz boli astronómovia oboznámení prevažne s pármi čiernych dier, ktoré vznikajú gravitačným spojením jednej, už existujúcej, s iným objektom, ako je napríklad ďalšia čierna diera alebo hviezda.

Ako informuje The Independent, mimoriadny jav je prvý svojho druhu, ktorý sa vedcom podarilo spozorovať. 

Mení to všetky staré teórie

Výskumníci si určite poskočili od radosti, keď spozorovali mimoriadny jav: čiernu dieru, ktorá nielen pohlcuje blízku hviezdu, ale je zároveň obiehaná ďalšou hviezdou z väčšej vzdialenosti.

Výskumníci z prestížnych inštitúcií MIT a Caltech narazili na tento unikátny systém takmer náhodou pri rutinnom prehľadávaní astronomickej databázy Aladin Lite.

Pozorovali čiernu dieru V404 Cygni, vzdialenú približne 8 000 svetelných rokov od našej planéty. Napriek tomu, že ide o jednu z najdôkladnejšie skúmaných hviezd, doteraz si nikto nevšimol prítomnosť druhej vzdialenej hviezdy.

Centrálna čierna diera v systéme pohlcuje malú hviezdu obiehajúcu okolo nej každého 6,5 dňa, čo pripomína bežné binárne systémy. Prekvapivým elementom je však druhá hviezda, ktorá obieha čiernu dieru vo výrazne väčšej vzdialenosti – s odhadovanou periódou obehu až 70 000 rokov.

Kevin Burdge z MIT, hlavný autor štúdie publikovanej v časopise Nature, vysvetľuje: „Tento objav spochybňuje predstavu, že väčšina čiernych dier vzniká násilnými explóziami hviezd. Otvára to otázku, či existuje viac takýchto trojitých systémov.“

Ako vzniká tento fenomén?

Tradične sa predpokladalo, že čierne diery vznikajú výbuchom supernovy. Energia uvoľnená pri takom procese by však mala odvrhnúť vzdialené objekty.

Výskumníci preto navrhujú alternatívnu hypotézu „priameho kolapsu“, pri ktorom by hviezda jednoducho skolabovala do čiernej diery bez dramatického záblesku.

Analýza údajov zo satelitu Gaia potvrdila, že vonkajšia hviezda sa pohybuje v súlade s vnútorným párom. Pravdepodobnosť náhodnej zhody je približne jedna k 10 miliónom. Priamy kolaps je teda momentálne populárnou hypotézou. 

„Takmer určite to nie je náhoda alebo nehoda,“ hovorí Burdge. „Vidíme dve hviezdy, ktoré sa navzájom sledujú, pretože sú spojené touto slabou gravitačnou šnúrou. Takže to musí byť trojitý systém.“

Zaujímavým detailom je, že „vonkajšia hviezda prechádza do fázy červeného obra“, čo umožnilo vedcom odhadnúť vek celého systému na približne 4 miliardy rokov. Podľa vedúceho štúdie sa im toto nikdy predtým nepodarilo.

„Teraz vieme, že V404 Cygni je súčasťou trojice, mohla vzniknúť priamym kolapsom a vďaka tomuto objavu vznikla približne pred 4 miliardami rokov,“ uzavrel. Tento objav pravdepodobne zmení spôsob, akým vedci doteraz skúmali tento fenomén.

Zdroje: The Independent, MIT, Nature

Najnovšie videá

Trendové videá