„Samozrejme, že sme nestrieľali šampanské.“ Poslanci okomentovali turbulentné udalosti v SNS

  • Politický prestup, ktorý Slovensko nečakalo
  • Poslanci reagujú na odchod poslancov z klubu SNS
  • Okomentovali aj prestup Muňka z klubu Smer do klubu SNS
Na snímke poslanec SNS Roman Michelko.
Ilustračné foto Startitup/Matej Martinec
  • Politický prestup, ktorý Slovensko nečakalo
  • Poslanci reagujú na odchod poslancov z klubu SNS
  • Okomentovali aj prestup Muňka z klubu Smer do klubu SNS

Nezhody vnútri poslaneckého klubu SNS pokračujú. Len včera sme ťa informovali, že poslanci z Národnej koalície opúšťajú poslanecký klub SNS, v stredu nastali ďalšie zmeny. Aby sa klub zachoval, na pomoc prichádza poslanec Smeru. Na „hosťovanie“, ako to nazval Ján Richter (Smer), prichádza do klubu SNS Dušan Muňko, písali sme.

Poslancov sa preto Startitup pýtal, čo si myslia o budúcnosti klubu SNS aj o vzťahoch v koalícii.

Spory s Huliakom

Poslanecký klub SNS opustili v utorok traja členovia vrátane predsedu mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolfa Huliaka. Napriek tomuto kroku deklarujú, že budú naďalej podporovať vládu Roberta Fica a dodržiavať koaličnú zmluvu. Huliak vyzval predsedov Smeru-SD a Hlasu-SD na obnovenie komunikácie s predstaviteľmi Národnej koalície.

Považuje to za kľúčové pre zabezpečenie kontinuity pri hlasovaniach v parlamente a podpore súčasnej vlády. Zároveň avizoval, že plánujú predkladať vlastné poslanecké návrhy vychádzajúce z programu ich strany. Dôvody odchodu z klubu SNS vysvetlil Huliak stručne.

„Po tom, čo spolu s kolegami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom požiadali o zmenu názvu klubu a väčšiu viditeľnosť pre ich stranu, začali byť v klube ignorovaní. Absolútne nám bol zamedzovaný akýkoľvek styk s informáciami, totálna ignorancia, zablokovanie prístupu na koaličné rady, ktoré už boli odvtedy dve,“ vyhlásil Huliak s tým, že preto nemali ani možnosť zapojiť sa do vyjednávania o štátnom rozpočte a predniesť svoje požiadavky.

Po vystúpení z klubu SNS sa títo traja poslanci stali nezaradenými. Huliak však zdôraznil, že budú naďalej podporovať vládny program a hlasovať v súlade s koaličnou zmluvou. Zároveň vyjadril podporu pre kandidáta Hlasu-SD na post predsedu Národnej rady.

Nová posila

V snahe zabezpečiť existenciu poslaneckého klubu SNS sa člen Smeru-SD Dušan Muňko rozhodol presunúť do ich radov, píše TASR. Tento krok má čisto formálno-právne dôvody, tvrdí Ján Richter, predseda klubu Smeru-SD. Uviedol to počas stredajšej tlačovej konferencie.

Poslanecký klub SNS, ktorý pôvodne tvorilo desať členov, sa ocitol v ohrození po odchode troch poslancov – Rudolfa Huliaka, Ivana Ševčíka a Pavla Ľuptáka. „Nemá to žiadne ideologické ani programové dôvody,“ ozrejmil Muňkov krok poslanec Smeru. Richter prirovnal situáciu k „hosťovaniu“ v športovej terminológii a dodal, že Muňko sa bude naďalej zúčastňovať aj na zasadnutiach klubu Smeru-SD.

Muňkov presun do klubu SNS sa uskutočnil v utorok (22. 10.) po dohode s poslaneckým klubom Smeru-SD. Vďaka tomuto kroku nebolo potrebné klub SNS nanovo zakladať, keďže podľa rokovacieho poriadku NR SR musí mať poslanecký klub minimálne osem členov. Odchod poslancov okolo Huliaka by bez Muňkovho presunu znížil počet členov klubu SNS na sedem, čo by viedlo k jeho zániku.

Ľudské vzťahy to naštrbilo, ale…

Michelko odchod poslancov Národnej koalície zhodnotil len so slovami, že „sa to stáva a život je taký“. Hovorí, že hlasovania prebiehajú hladko, spomínaní poslanci podporujú vládny program a aj naďalej zostávajú súčasťou koalície. „Je to jemná štrukturálna zmena v rámci koalície, ale v rámci koalície ako takej, konzistentnosti a akcieschopnosti, sa nič nezmenilo,“ uviedol pre Startitup.

Od Muňka nič špeciálne neočakáva, predpokladá, že bude plniť vládny program ako doteraz a prezentovať poslanecký klub SNS. Hovorí, že atmosféra v klube je pohodová a pracovná. Priznáva však, že z odchodu poslancov okolo Huliaka sa netešili. „Samozrejme, že sme nestrieľali šampanské, keď sme sa to dozvedeli, ale žiadna ťažká trauma to nie je,“ skonštatoval.

Poslanec tvrdí, že ľudské vzťahy v rámci klubu SNS to možno naštrbilo, ale funkčnosti to nijak neohrozilo. Viac sa už dozvieš v našej ankete.

Zdroje: Archív Startitup, Archív Startitup, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá