Premiér Fico o komunistickej Číne: „Je to režim, ktorý garantuje stabilitu“

  • Vo štvrtok sa poslanci vrátili do parlamentných lavíc
  • Prebrať majú viacero návrhov z dielne ministerstva školstva
22.schôdza NR SR
Startitup/Kristian Kasanický
  • Vo štvrtok sa poslanci vrátili do parlamentných lavíc
  • Prebrať majú viacero návrhov z dielne ministerstva školstva

Posledné dni boli na slovenskej politickej scéne skutočne turbulentné. Naša hymna dostane novú podobu, „oživiť“ jej staršiu verziu chce ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Dlhoročný poslanec Smeru-SD Dušan Muňko „prestúpil“ do klubu SNS, aby sa po odchode „Huliakovcov“ nerozpadol a minister vnútra Šutaj Eštok (Hlas-SD) zriaďuje nový špeciálny tím covid, ktorý má prešetriť manažovanie počas pandémie.

Poslanci sa v stredu (23.10.) zaoberali aj novelou Notárskeho poriadku, ktorá navrhuje zvýšenie vekovej hranice pre výkon notárskeho úradu z aktuálnych 67 na 70 rokov. Návrh predložil predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru, Miroslav Čellár (Hlas-SD), informuje TASR.

Zákonodarcovia majú dnes prerokovať viacero návrhov pripravených ministerstvom školstva. Podľa predchádzajúcej dohody sa vo štvrtok hlasovanie neuskutoční, pričom najbližšie hlasovanie je naplánované až na budúci týždeň. Vo štvrtok popoludní čaká parlament tradičná hodina otázok. Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente.

22. Schôdza parlamentu

Fico o komunistickej Číne: „Je to režim, ktorý garantuje stabilitu“

Krátko po 14:00 sa v parlamente začala tradičná štvrtková Hodina otázok. Ako prvý na otázky prišiel odpovedať premiér Robert Fico (Smer-SD), v sále sa nachádza aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Premiér Fico označil zavedenie dodatočných ciel na čínske elektromobily za „nezmyselné“ a tvrdí, že tieto opatrenia viac uškodia Európe než Číne. Premiér sa pripravuje na návštevu Číny. 

O komunistickej Číne taktiež vyhlásil, že „je to režim, ktorý garantuje stabilitu“.

„V prípade návštevy Číny ide podľa môjho názoru o najvýznamnejšiu cestu, ktorú absolvujem v roku 2024. A to z toho dôvodu, že v agende bude nielen veľký rozhovor o možnostiach mierového riešenia konfliktu na Ukrajine, ale bude to predovšetkým strategická spolupráca a hľadanie ďalších príležitostí na ekonomickú spoluprácu s Čínou,“ zamýšľal sa Fico.

Podľa Roberta Fica má oficiálna návšteva Číny byť dôkazom suverénnej zahraničnej politiky Slovenska, ktorá je orientovaná na všetky štyri svetové strany. „Myslím si, že bude mať aj svoje ekonomické dosahy, pretože sa uvažuje o obrovskej investícii pri výrobe elektrobatérií na Slovensku,“ načrtol premiér.

Predseda vlády zároveň upozornil, že vzťahy medzi Európskou úniou a Čínou nie sú v súčasnosti príliš dobré. „My odmietame akékoľvek predstavy o obchodných vojnách s Čínou,“ deklaroval líder Smeru-SD. Ako príklad kritiky uviedol zavedenie dodatočných ciel na čínske elektromobily. 

Vyvoláva to už teraz odvetné opatrenia zo strany Číny. Viac to bude bolieť Európu ako samotnú Čínu,“ dodal premiér.

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá