Slováci kupujú nehnuteľnosti ako teplé rožky: Byt kupuj teraz, nová DPH ich ceny „vystrelí“ do výšin

  • Developerskému trhu v Bratislave sa darí
  • Už v štvrtom kvartáli po sebe stúpol počet predaných nových bytov
  • No všetko sa zmení
Bratislava. Predaj bytov v Bratislave sa neustále zvyšuje, novostavby idú ako teplé rožky
Ilustračné foto – Predaj bytov v Bratislave Archív Canva, TASR/Pavel Neubauer
  • Developerskému trhu v Bratislave sa darí
  • Už v štvrtom kvartáli po sebe stúpol počet predaných nových bytov
  • No všetko sa zmení

Aj v treťom kvartáli tohto roka si v Bratislave stále viacej ľudí hľadalo nové bývanie. Záujem a dopyt rastú, v tomto období sa predalo 485 bytov či apartmánov v novostavbách. Oproti tretiemu kvartálu 2023 ide až o vyše trojnásobné zvýšenie.

Redakciu Startitup o nových štatistikách informovala konzultantská firma Cushman & Wakefield v tlačovej správe. Spoločnosť BuiltMind v spolupráci s Cushman & Wakefield spracovala analýzu rezidenčného trhu v Bratislave. Obe firmy nám predstavili svoje závery.

Cushman & Wakefield pôsobí v realitnom svete až v 60 krajinách. Poskytuje množstvo služieb a spolupracuje s poprednými firmami.

BuiltMind sa zameriava práve na analýzy a používa na to svoj vlastný softvér. Sleduje ním dáta týkajúce sa predaja nehnuteľností vyplývajúce z webových stránok samotných developerov a dokáže preskúmať až vyše sto rôznych projektov v Bratislave. 

Zistenia

Ponorme sa do čísel. Tretí kvartál 2024 je už štvrtým po sebe idúcim kvartálom, čo v Bratislave firma eviduje rast záujmu o nové bývanie. V porovnaní s druhým kvartálom tohto roka sa v ňom verejne predalo o sedem jednotiek viac.

BuiltMind spolu s Cushman & Wakefield podotýkajú, že tento rok v našom hlavnom meste nedošlo ani k tradičnému letnému spomaleniu predajov. Naopak, dokonca to ešte mierne porástlo.

Obrovský rozdiel však vidíme najmä v medziročnom porovnávaní. V treťom kvartáli 2023 sa totiž predalo až o takmer 3,5-krát menej bytov či apartmánov než tento rok. Konkrétne šlo o 146 verejných predajov.

„Rezidenčný trh v Bratislave v treťom kvartáli 2024 ďalej rástol a nedošlo tak ani k tradičnému letnému spomaleniu. Verejný dopyt po novostavbách narástol voči prvému kvartálu o 50 %. S predajmi však nerástla aj ponuka dostupných jednotiek, ktorá sa voči druhému kvartálu prepadla na úroveň 3 194 jednotiek, čo je o viac ako 400 jednotiek menej ako v druhom kvartáli roka 2024,“ konštatuje Martin Decký, CEO spoločnosti BuiltMind. 

YIT vs. Penta

Najväčším úspešným podielom na trhu sa môže pochváliť developer YIT Slovakia, a to rovno s výrazným náskokom. Podarilo sa mu predať 48 jednotiek. Nasleduje Penta Real Estate s 38 predajmi, no tlačia sa sem aj Cresco Real Estate (34 predajov) či ITB Development (31 predajov).

V rebríčku ďalej vidíme aj VI Group s 31 predanými jednotkami a J&T Real Estate s 28 predajmi.

„Predaje v rezidenčných projektoch sa zrýchľujú spolu s postupným poklesom úrokových sadzieb na hypotékach. Aj keď pri pohľade na nominálne ceny trh s novostavbami neprešiel zásadnou korekciou, po zohľadnení inflácie posledných troch rokov sú byty výrazne lacnejšie ako na začiatku roku 2023, čo ich robí atraktívnejšie pre potenciálnych kupujúcich a bude viesť k postupnému oživeniu dopytu. Tak ako pri iných segmentoch trhu nie všetky projekty budú rovnako úspešné,“ uvádza Tomáš Némethy, Managing Partner Cushman & Wakefield Slovensko.

Ceny pôjdu hore

V správe sa taktiež uvádza, že v súčasnosti sme v Bratislave mohli pocítiť jemný medzikvartálny pokles cien. Konkrétne z hodnoty 5 400 na približne 5 250 eur za meter štvorcový.

Očakáva sa preto, že po novom už budú stúpať, a to kontinuálne. Môže za to aj zvyšovanie DPH a Decký počíta s tým, že ceny prekonajú úroveň 5 500 eur za meter.

Zdroje: TS/Cushman & Wakefield, TS/BuiltMind

Najnovšie videá

Trendové videá